Κοινοπραξία: Στα όρια της κατάρρευσης το Μετρό της Θεσσαλονίκης
Voria.gr, 20.11.2014
Του Τάσου Τασιούλα
Τι ειπώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, από φορείς της πόλης και πρόσωπα της διοίκησης, για το Μετρό
Στα μέσα του 2018, με βάση τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις θα είναι έτοιμο το μετρό της Θεσσαλονίκης. Κι αυτό εφόσον δεν δώσουν τη λύση τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπως "απείλησε" ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας…
Ο διευθυντής του "Μετρό Θεσσαλονίκης", Γιώργος Κωνσταντινίδης, έκανε λόγο για τις αιτίες των πολυετών καθυστερήσεων στην υλοποίηση του μετρό και ανέφερε την καθυστέρηση στην ουσιαστική εκκίνηση του έργου, τη σύμβαση, τις κτήσεις των γηπέδων (και ειδικά τις απαλλοτριώσεις που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα) και τη ρευστότητα του αναδόχου.
"Αν το πόρισμα της διαιτησίας δεν είναι αυτό που πρέπει τίθεται σε κίνδυνο η συνέχιση του έργου. Είναι κρίσιμο να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι χρηματοδοτήσεις από ΕΤΕΠ και ΕΕ. Έτσι θα μπορέσει να λειτουργήσει το έργο μέσα στο 2018 εφόσον ο ανάδοχος συνεχίσει να λειτουργεί", είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Η εκπρόσωπος των αρχαιολογικών υπηρεσιών έκανε λόγο για σημαντικές εκκρεμότητες και καθυστερήσεις στο ανασκαφικό έργο, ειδικά στο σταθμό Βενιζέλου και στο νότιο τμήμα του σταθμού Αγίας Σοφίας. Επισήμανε όμως ειδικά για τη Βενιζέλου πως αναμένεται τον επόμενο μήνα να περάσει από το ΚΑΣ η μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων.
Ο αναπληρωτής κοινός εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας, Θεόδωρος Μέγγουλης, πάντως δεν ήταν καθόλου αισιόδοξος για τη συνέχιση του έργου. "Χρειάζεται κοινή τεχνοοικονομική λύση, αλλιώς είναι απολύτως βέβαιο ότι δε θα εκτελεστεί η σύμβαση, δε θα τελειώσει το έργο και τη λύση θα τη δώσουν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Χρειάζεται ρεαλισμός, τόλμη, άμεσες αποφάσεις και συγκέντρωση στο στόχο. Χρόνος δεν υπάρχει. Το έργο βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και είναι αναπόφευκτη η διακοπή του και μάλιστα πολύ σύντομα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε συνέπειες που δε μας ανήκουν. Επιπτώσεις έχει και η πόλη, αλλά έχει και ο ανάδοχος που επιφορτίζεται με κόστος 65.000 ευρώ την ημέρα…", επισήμανε.
Ως μείζονα προβλήματα ανέφερε τις καθυστερήσεις στις αρχαιολογικές έρευνες, τις εκκρεμότητες στις απαλλοτριώσεις δυο χρόνια μετά τη λήξη της συμβατικής ολοκλήρωσης του έργου όπως στη Βούλγαρη), τις συνεχιζόμενες αρχαιολογικές έρευνες από το 2010 και τις συνεχείς τροποποιήσεις και στους 15 σταθμούς.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι αντί να δουλεύουν 2.500 άτομα, εργάζονται 250 και στην καλύτερη φάση του εργάζονταν 1.000. "Με τέτοιους ρυθμούς χελώνας δεν τελειώνει το έργο, που είναι θηλειά στο λαιμό της πόλης και αντί για ανάπτυξη βαλτώνουμε", σημείωσαν.
Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργος Ορφανός, χαρακτήρισε πιο σοβαρές τις οικονομικές επιπτώσεις από την καθυστέρηση στο έργο. "Σε καμιά φάση δεν είχαμε πλήρη ανάπτυξη του έργου", είπε και χαρακτήρισε λάθος από το ξεκίνημα του μετρό το γεγονός ότι οι κεντρικές αποφάσεις λαμβάνονται στην Αθήνα.
"Έστω και τώρα να υπάρξει εδώ προϊσταμένη αρχή, που θα δίνει τελεσίδικες λύσεις. Η διαιτησία πρέπει να ολοκληρωθεί για απαιτήσεις του αναδόχου περίπου 560 εκ. ευρώ. Να υπάρξει τελική απόφαση πόσα δικαιούνται. Διέβλεψα ότι η εταιρία είναι έτοιμη να φύγει τον επόμενο ή μεθεπόμενο μήνα. Να τελειώσουμε άμεσα με τη διαιτησία. Αν δεν τους δικαιώσει στο επίπεδο που επιθυμούν η διαιτησία, τι θα κάνουν; Να προχωρήσουν γρήγορα οι αρχαιολογικές έρευνες και να δούμε τι μπορεί να γίνει στη Βενιζέλου, όπου υπάρχει μελέτη και πρόταση να αναδειχθεί η ευρύτερη περιοχή σε ένα Κέντρο Πολιτισμος. Να προχωρήσουμε στις απαλλοτριώσεις ακόμη και με την ψήφιση διατάξεων, ανάλογων εκείνων των Ολυμπιακών Αγώνων. Εφόσον έχουμε γρήγορα αποτελέσματα από τη διαιτησία θα έχουμε μια τελική λύση ως το τέλος της χρονιάς και ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα", είπε ο υπουργός.
Άμεσες λύσεις ζήτησαν όλοι οι βουλευτές κατά τις τοποθετήσεις τους. Ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης είπε ότι η Θεσσαλονίκη είναι αγανακτισμένη από το μετρό.
Ο κ. Σταύρος Καλαφάτης άσκησε δριμύτατη κριτική στην απουσία εκπροσώπου της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς ο δήμαρχος έστειλε επιστολή διότι απουσιάζει στο εξωτερικό, πλην όμως δεν προσήλθε κανένας άλλος εκπροσωπος. "Εκτίθεται δυο φορές. Πρώτον για το γεγονός ότι η Περιφέρεια αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία για ειδική συνεδρίαση για το μετρό παρότι δεν έχει ανάμιξη και δεν ευθύνεται για καμιά κωλυσιεργία, αλλά έχει αγωνία για το συγκεκριμένο έργο. Ο δήμος εκτίθεται πολιτικά, διότι τους ζητήσαμε πολλές φορές να αναλάβουν αυτοί την πρωτοβουλία. Δεύτερον ο δήμος είναι απών, παρότι είναι ένας από τους παράγοντες κωλυσιεργίας. Αν ήταν εδώ ο Ψινάκης μπορεί και να ανέβαλε το ταξίδι του στο εξωτερικό… Δεν είναι όμως κανένας άλλος εκπρόσωπος εδώ. Δεύτερο παράδειγμα φυγής. Είναι εκκωφαντική η απουσία του δήμου και προκαλεί αγανάκτηση και θλίψη. Το μετρό απαξιώνεται", επισήμανε.
Ο κ. Σάββας Αναστασιάδης ζήτησε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, επέρριψε ευθύνες στους κ.κ. Τσίτουρα και Σιμόπουλο επίσης, λέγοντας ότι "όταν έρχονται τα δύσκολα εξαφανίζονται και βάζουν υπαλλήλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα".
"Μην περιμένετε αποτελέσματα από τη διαιτησία πριν την παρέλευση έξι μηνών. Ο εργολάβος απειλεί ότι θα αποχωρήσει στις 2 Δεκεμβρίου, παρότι σήμερα δεν το επανέλαβε. Η "Αττικό Μετρό ΑΕ" είπε για επαναδημοπράτηση. Ούτε για αστείο δεν πρέπει να λέγεται κάτι τέτοιο. Θα μείνουν νεκρά εργοτάξια για δυο χρόνια, θα επιστρέψουμε χρήματα στην ΕΕ και θα ναυαγήσει η επέκταση στην Καλαμαριά. Αυτό σημαίνει επαναδημοπράτηση. Χρειάζεται επικαιροποιημένο, ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για το έργο, μελέτη επανασχεδιασμού του σταθμού Βενιζέλου, επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων και αλλαγή του μοντέλου διοίκησης με μεταφορά αρμοδιοτήτων στη Θεσσαλονίκη. Να αναζητηθούν ευθύνες και να υπάρξουν παραιτήσεις από την Αττικό Μετρό ΑΕ", σημείωσε.
Η κ. Δέσποινα Χαραλαμπίδου επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στην Πολιτεία, στην "Αττικό Μετρό ΑΕ" και στον ανάδοχο. Μάλιστα τόνισε ότι "δε δεχόμαστε, όσον αφορά τις υπερβολικές απαιτήσεις του αναδόχου, λύσεις όπως αυτή που δόθηκε με τις συμβάσεις για τους αυτοκινητοδρόμους".
Ο κ. Μάρκος Μπόλαρης δήλωσε ότι "το μετρό κινδυνεύει να γίνει ανέκδοτο. Υπάρχει έλλειμμα θεσμικής λειτουργίας. Έχουμε μια Πολιτεία που αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα μεγάλο έργο".
Ο κ. Θεοδόσης Κωνσταντινίδης είπε ότι "εκείνο που δεν πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει το έργο για να επαναδημοπρατηθεί, διότι αυτό θα σημάνει τεράστιες καθυστερήσεις και μεγάλες επιβαρύνσεις στην κοστολόγηση. Η Πολιτεία έχει ευθύνες να παρέμβει. Να ερευνηθούν και οι πολιτικές ευθύνες".
Οι εκπρόσωποι των εμπόρων χαρακτήρισαν αυτό που γίνεται με το μετρό "γάγγραινα για την πόλη".
"Ανικανότητα διακυβέρνησης, μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ανικανότητα εκτέλεσης ενός σοβαρού έργου", διέκρινε η κ. Νιόβη Παυλίδου στην περίπτωση του μετρό.
"Τα λέγαμε και δεν άκουγε κανείς. Σήμερα λουζόμαστε τα αποτελέσματα", είπε ο κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος.