Κινδυνεύει να… μείνει στα χαρτιά το Μετρό Θεσσαλονίκης
Euro2day, 17.03.2014
Του Φώτη Κόλλια
Απαιτήσεις περί το μισό δισ. ετοιμάζεται να εγείρει η κοινοπραξία που είχε αναλάβει την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης και ανακοίνωσε πλήρη διακοπή των εργασιών. Έπρεπε να λειτουργεί από το 2012, αλλά δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το 2019.
.
Σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις και ανησυχία για την τύχη του μετρό Θεσσαλονίκης προκαλεί η απόφαση της διοίκησης της κατασκευαστικής κοινοπραξίας (υπό την ΑΕΓΕΚ, αλλά στην ουσία υπό τη διοίκηση της ΑΚΤΩΡ) για πλήρη διακοπή εργασιών με ταυτόχρονη κατάθεση προσφυγής που θεωρείται προάγγελος πλήρους αποχώρησης.
Μολονότι η προσφυγή θεωρείται από παράγοντες της Αττικό Μετρό διαπραγματευτικό όπλο από την πλευρά της κοινοπραξίας, στελέχη που παρακολουθούν το έργο, αλλά και παράγοντες της Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν πλέον ανοικτά πως ο ανάδοχος ετοιμάζεται να διεκδικήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο! Οι ίδιοι τονίζουν πως ακόμα και εντός της Αττικό Μετρό υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν πως οι απαιτήσεις της κοινοπραξίας είναι εύλογες!
Ακόμα και αν πρόκειται για κίνηση τακτικής, τα προβλήματα του έργου είναι τόσα πολλά που δεν μπορούν πλέον να κρύβονται κάτω από το χαλί. Στην αγορά χαμογελούν με νόημα όταν ακούν τα επιχειρήματα κυβερνητικών στελεχών σύμφωνα με τα οποία το μοναδικό ζήτημα του μετρό Θεσσαλονίκης είναι διένεξη για το τι θα γίνει με τα αρχαία στη Βενιζέλου. Για το συγκεκριμένο θέμα εκκρεμεί προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης (που δεν θέλει να μετακινηθούν) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα εκδικαστεί στις 2 Απριλίου.
Η σύμβαση για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης υπεγράφη στις 7 Απριλίου 2006 με την κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ – Impregilo – Ansaldo TSF – SELI – Ansaldobreda και οι συρμοί έπρεπε να κυκλοφορούν από τα τέλη του 2012. «Τον Οκτώβριο του 2012 που έπρεπε να παραδοθεί το σύνολο των σταθμών και η γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης είχε ολοκληρωθεί μόλις το 26% των εργασιών, χωρίς να αναζητηθούν ευθύνες από πουθενά» επισημαίνουν μηχανικοί που παρακολουθούν την πολύκροτη εργολαβία.
Προσθέτουν πως εδώ και δύο χρόνια δεν λειτουργούν οι δύο μετροπόντικες (οι περίφημοι «Κωστίκας» και «Γιωρίκας» όπως τους είχε βαπτίσει ο Γ. Σουφλιάς επί των ημερών του οποίου υπεγράφη η σύμβαση του 1 δισ. ευρώ). Έχουν ακινητοποιηθεί εξαιτίας του ότι ακόμα και σήμερα δεν έχουν λυθεί θέματα που συνδέονται με τις απαλλοτριώσεις και άλλες εκκρεμότητες, όπως υποστηρίζει η κοινοπραξία.
Σύσσωμα τα στελέχη της κυβέρνησης φορτώνουν στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη τις καθυστερήσεις με το επιχείρημα πως το έργο παραπαίει εξαιτίας του σίριαλ με τα αρχαία στη Βενιζέλου. Ο Γ. Μπουτάρης μιλάει για εκβιασμό και ζητεί δέσμευση σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο για το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του έργου.
«Απαιτούμε να γνωρίσει άμεσα η πόλη όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν: Τα στάδια εξέλιξης των εργασιών, τα χρήματα που έχουν έως σήμερα δαπανηθεί, τις όποιες υπερβάσεις έχουν ήδη καταγραφεί, αν, πότε, και πώς εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση του Δημοσίου (κυβέρνησης και Αττικό Μετρό) με τον εργολάβο για την τύχη των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό της Βενιζέλου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Η προχειρότητα στις αρχικές μελέτες, η ανάθεση του έργου χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί πολλές εξ αυτών, το πυκνό δίκτυο σταθμών (13 σταθμοί για 9,6 χιλιόμετρα γραμμής ώστε να πέσει πολύ μπετόν…), η απαίτηση για διπλή σήραγγα (μία προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να πέσει ακόμα περισσότερο μπετόν) και οι συνήθεις αβλεψίας στις αρχαιολογικές έρευνες οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Έτσι, ουδείς πιστεύει τον γενικό γραμματέα δημοσίων έργων Σ. Σιμόπουλο, που υποστήριζε τις τελευταίες ημέρες πως τα προβλήματα περιορίζονται στη Βενιζέλου. Εξάλλου, η κοινοπραξία ανέφερε στην επιστολή που έστειλε στα τέλη της εβδομάδας στην Αττικό Μετρό πως τα έργα έχουν σταματήσει σε όλους στους σταθμούς.
Αρνητικά επηρέασαν και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια (σχεδόν από την εποχή που υπέγραψε τη σύμβαση…) η ΑΕΓΕΚ η οποία στο τέλος παραχώρησε τη διαχείριση του μετρό Θεσσαλονίκης στην ΑΚΤΩΡ η οποία απέκτησε και μετοχές της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστικής. Την ίδια ώρα που η διοίκηση της Αττικό Μετρό και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών μιλούν για τις επεκτάσεις του μετρό Θεσσαλονίκης, στην κοινοπραξία υποστηρίζουν πως το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το 2019, στην καλύτερη περίπτωση!
Το ναυάγιο του μετρό Θεσσαλονίκης (ανεξάρτητα από την τύχη της εργολαβίας, η καθυστέρηση είναι δεδομένη) έρχεται να συμπληρώσει την ακύρωση του φαραωνικού έργου κατασκευής υποθαλάσσιας αρτηρίας. Η κοινοπραξία υπό την ΑΚΤΩΡ, που είχε αναλάβει την κατασκευή της υποθαλάσσιας οδικής αρτηρίας δικαιώθηκε στα δικαστήρια και κέρδισε αποζημίωση περί τα 70 εκατ. ευρώ. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έχει ασκήσει έφεση, αλλά τώρα θα έχει σοβαρότερο πονοκέφαλο με τις προσφυγές για το μετρό Θεσσαλονίκης.