Ιδιώτης – στρατηγικός εταίρος στη ΔΕΘ
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ίδια η ΔΕΘ – Helexpo γίνεται ταμείο Jessica για χρηματοδότηση ανάπλασης των σημερινών εγκαταστάσεών της, ενώ είναι σε εξέλιξη μελέτη για ένα νέο συνεδριακό κέντρο στην πόλη. Στην ίδια συνεδρίαση καταγράφηκαν κι άλλες ανακοινώσεις, όπως αυτές της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, ότι στις 22 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί το οριστικό πακέτο προτάσεων του υπουργείου για τη Θεσσαλονίκη, στις οποίες πρωτεύουσα θέση θα έχει η προώθηση οδών εξυπηρέτησης της θαλάσσιας συγκοινωνίας μέσω του Θερμαϊκού.
Ευ. Βενιζέλος
Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κυριάρχησαν επίσης οι επισημάνσεις του υπουργού Αμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, σχετικά με τη δυσμενή θέση στην οποία βρέθηκε η Θεσσαλονίκη εξαιτίας της φύσης του μοντέλου ανάπτυξης και των τελευταίων εξελίξεων στη διεθνή, αλλά και την ελληνική οικονομία.
«Η πληθυσμιακή αναλογία μεταξύ πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και Αθηνών – Πειραιώς, η αναλογία 1 προς 4 έχει μετατραπεί σε δυσαναλογία 1 προς 20, καμιά φορά και σε πολύ δυσμενέστερη εις βάρος της Θεσσαλονίκης, γιατί δραστηριότητες που σχετίζονται με το κράτος, τις υπηρεσίες, συνδέονται άμεσα με την Αττική και βεβαίως η Θεσσαλονίκη ως πόλη της ιδιωτικής οικονομίας και της μεταποίησης έχει υποστεί τα τελευταία πολλά χρόνια και ιδίως μετά το 1990 μία σταδιακή, συνεχόμενη υποβάθμιση, και αυτό φαίνεται στην οικονομική ζωή της πόλης, φαίνεται στη συσσώρευση κεφαλαίου, φαίνεται στους δείκτες του κατά κεφαλή εισοδήματος», υπογράμμισε ο υπουργός Αμυνας.
«Η Θεσσαλονίκη πάσχει από την υπερσυγκέντρωση όχι μόνον του κράτους στην Αθήνα, αλλά και των κέντρων λήψης αποφάσεων της αγοράς στην Αθήνα», συνέχισε. «Οταν για να συναλλαγείς με μία τράπεζα πρέπει να αναζητήσεις αυτόν που λαμβάνει αποφάσεις στην Αθήνα, δε διευκολύνεσαι. Οταν μια μεγάλη σου υπόθεση σε σχέση με το ΙΚΑ βεβαίως πρέπει να αντιμετωπιστεί στην Αθήνα, επίσης δεν έχεις πρόσβαση. Και το ίδιο φυσικά ισχύει και με όλες τις διαδικασίες που αφορούν τον αναπτυξιακό νόμο, που αφορούν το ΤΕΜΠΜΕ», συμπλήρωσε και τόνισε ότι γι’ αυτόν το λόγο δίνει τεράστια σημασία στον «Καλλικράτη» και το ρόλο του αναπληρωτή υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
«Η βαλκανική ψευδαίσθηση»
Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «η βαλκανική ψευδαίσθηση ταλαιπώρησε κατά βάθος την πόλη και την περιοχή, γιατί δημιουργήθηκαν ευκαιρίες οι οποίες όμως λειτουργούν τελικώς αντίστροφα, δηλαδή εχθρικά και αρνητικά για την πραγματική οικονομία τελικά της ευρύτερης περιοχής». Και επισήμανε ότι πέρα από τα μέτρα που θα επιτρέψουν να αναπνεύσει η τοπική οικονομία, «η συνεπής εφαρμογή της γενικής πολιτικής στη Θεσσαλονίκη έχει μεγαλύτερη σημασία από τη συγκρότηση και την εφαρμογή ενός ειδικού προγράμματος, γιατί αυτό δίνει πραγματικά απάντηση συνολικά σε όλα τα θέματα, αρκεί όλα αυτά να τα εφαρμόζουμε με όσο γίνεται μεγαλύτερη ταχύτητα», όπως σημείωσε. Αναφέρθηκε πάντως και στις μεγάλες παρεμβάσεις για τη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας: «Εχει πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβει η Θεσσαλονίκη τι σημαίνει η Εγνατία οδός και η αλλαγή των γεωγραφικών δεδομένων σε σχέση με την Ηπειρο και σε σχέση με τη Θράκη, που έχουν έρθει δίπλα στη Θεσσαλονίκη. Εχει αλλάξει η ενδοχώρα. Αυτό είναι τεράστια αναπτυξιακή παρέμβαση. Πρέπει να το αφομοιώσει και η αγορά και η κοινωνία», τόνισε, ενώ για τη σημασία που έχει η έκτη προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να δημοπρατηθεί αύριο. Αυτό είναι ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε». Αναφερόμενος στο μετρό της Θεσσαλονίκης παραδέχτηκε ότι για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του ευθύνεται ιστορικά και το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε όμως ότι «τώρα μπορούμε να διασφαλίσουμε την επιτάχυνση και να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Και κατέληξε λέγοντας ότι η επέτειος των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 2012, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση στόχων και πολιτικών.
Δ. Ρέππας
Ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, αναφέρθηκε στο μάστερ πλαν για τη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας τις συνεργασίες που υπήρξαν με τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος ώστε οι όποιες παρεμβάσεις να είναι σε πλήρη αρμονία με το υπό επικαιροποίηση ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης, ενώ μίλησε και για την επικείμενη αναδιαμόρφωση του ΟΡΘΕ. Επισήμανε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 θα γίνει η δημοπράτηση της επέκτασης του μετρό προς την Καλαμαριά. Για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο κ. Ρέππας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στο τέλος του 2012 πλέον θα είναι έτοιμο το έργο που γίνεται εκεί». Πρόσθεσε επίσης ότι το αεροδρόμιο θ’ αναβαθμιστεί με την αξιοποίηση και του νέου θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη των ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων, το οποίο θα ψηφιστεί σύντομα από τη Βουλή. Ο υπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στο ζήτημα των οδικών υποδομών της περιοχής της Θεσσαλονίκης. «Πιστεύω ότι στο τέλος της τετραετίας η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όσον αφορά τις δημόσιες μεταφορές και τα οδικά δίκτυα της πόλης, θα είναι πολύ καλύτερη», υπογράμμισε, ενώ τόνισε ότι έχει εξασφαλιστεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να υποστηριχτούν αυτές τις πρωτοβουλίες, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή και του υφυπουργού, Γιάννη Μαγκριώτη, «προκειμένου να διαμορφώσουμε σε βάθος δεκαετίας για τη Θεσσαλονίκη ένα πλαίσιο πολιτικής χωρίς προηγούμενο», όπως υπογράμμισε.