Θεσσαλονίκη: Ερχεται κυκλοφοριακό… σοκ από το Σεπτέμβριο
Στον άξονα Μοναστηρίου – Εγνατία τα προβλήματα που προϋπήρχαν πολλαπλασιάστηκαν από το φθινόπωρο του 2006 και κυρίως από τις αρχές του 2007, οπότε και αναπτύχθηκαν εργοτάξια του μετρό. Φέτος, η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς μέσα σε όλα από το Σεπτέμβριο και για τουλάχιστον δέκα μήνες θα κλείσει η οδός Δελφών, σε μήκος περίπου 300 μέτρων!
Σημείο προς σημείο…
Στον άξονα Μοναστηρίου – Εγνατία, τα εργοτάξια του μετρό καθιστούν σχεδόν απαγορευτική τη διέλευση των οχημάτων. Ζιγκ ζαγκ κάνουν τα αυτοκίνητα γύρω από την εκκλησία των Αγίων Πάντων και το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου έχουν τοποθετηθεί λαμαρίνες πέριξ του εργοταξίου του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά της Θεσσαλονίκης.
Στα δύο εργοτάξια που έχουν αναπτυχθεί επί της οδού Μοναστηρίου, το ένα για την κατασκευή του σταθμού Δημοκρατίας και το άλλο για την κατασκευή της διακλάδωσης της μελλοντικής επέκτασης του μετρό προς τη Σταυρούπολη, έχοντας αφήσει το δρόμο… κουτσουρεμένο, θα υπάρξει αλλαγή. Ομως η κίνηση δεν πρόκειται να ανακουφιστεί, καθώς αυτό που θα συμβεί θα είναι η μετακόμιση των εργοταξίων από τη νότια στη βόρεια πλευρά του δρόμου. Στη νότια πλευρά θα τοποθετηθεί μεταλλική γέφυρα, έτσι ώστε να υπάρξει αποκατάσταση της κυκλοφορίας και οι εργασίες να συνεχιστούν υπογείως. Ωστόσο, τα κυκλοφοριακά προβλήματα απλώς θα… μετακομίσουν.
Στη συμβολή των οδών Εγνατία με Βενιζέλου, όπου επίσης υπάρχει εργοτάξιο του μετρό από την πλευρά του Αλκαζάρ, ο δρόμος θα εξακολουθήσει να είναι αδιάβατος το φθινόπωρο, αλλά και όλο το χειμώνα. Η μόνη αλλαγή θα είναι η τοποθέτηση μεταλλικής γέφυρας επί της οδού Βενιζέλου, ώστε οι εργασίες να εκτελούνται υπογείως. Τα προβλήματα, ωστόσο, θα παραμείνουν στην Εγνατία.
Λίγο πιο πέρα, στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας, ο χειμώνας αναμένεται να κυλήσει χωρίς διαφοροποιήσεις, από την άποψη των διελεύσεων στην κυκλοφορία, καθώς δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στη χωροθέτηση του εργοταξίου. Ετσι, πέρα από τα προβλήματα επί της οδού Εγνατία, με δυσκολία θα εξακολουθήσει να διεξάγεται η κίνηση επί της Αγίας Σοφίας.
Προβλήματα, όμως, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και γύρω από τη βόρεια πλευρά της ΔΕΘ, καθώς έξω από το «Ασυλο του Παιδιού», απέναντι από το Σιντριβάνι, υπάρχει ένα ακόμα εργοτάξιο μετρό, το οποίο κάνει… δύσκολη τη ζωή των οδηγών.
Ανατολικά
Οι οδοί Δελφών, Μακεδονίας και Καλλιδοπούλου αποτελούν ένα από τα πιο δύσκολα στη διέλευσή τους τμήματα. Εκεί μετά βίας έχει παραμείνει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά ρεύμα. Η κατάσταση στο εργοτάξιο κατασκευής του σταθμού Φλέμιγκ δεν πρόκειται να αλλάξει μέσα στο χειμώνα, καθώς στο φως ήρθαν αρχαιολογικά ευρήματα -αν και δεν ήταν αναμενόμενο- τα οποία καθυστερούν τις εργασίες. Ετσι, οι τρεις δρόμοι θα είναι αυτόν το χειμώνα «στο κόκκινο».
Ανατολικότερα, θα γίνει το… σώσε. Κι αυτό, καθώς μέσα στο Σεπτέμβριο προβλέπεται να κλείσει για δέκα μήνες η οδός Δελφών, από τη συμβολή της με τη Μάρκου Μπότσαρη μέχρι τη συμβολή της με την Πέτρου Συνδίκα, προκειμένου να κατασκευαστεί ο σταθμός Αναλήψεως. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω των γύρω δρόμων (Χαλκιδικής, Μακεδονίας, Σόλωνος), που όμως δεν μπορούν να σηκώσουν τον κυκλοφοριακό φόρτο της οδού Δελφών.
Αξονες
Ακόμα και οι μεγάλοι οδικοί άξονες της Θεσσαλονίκης είναι τις περισσότερες ώρες της ημέρας μποτιλιαρισμένοι, με τις παράνομες σταθμεύσεις που αποτελούν πληγή να φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την εικόνα που παρουσιάζουν οι δρόμοι. Το ίδιο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι φορτοεκφορτώσεις, για τις οποίες ακόμα δεν έχει βρεθεί φόρμουλα, ώστε να μη δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία της πόλης.
Φέτος, όπως εκτιμούν συγκοινωνιολόγοι, τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς πολλοί οδηγοί θα τους επιλέξουν για τη μετακίνησή τους εξαιτίας του κλεισίματος της οδού Δελφών.
«Στο κόκκινο», επίσης, βρίσκονται οι οδοί Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, Λεωφόρος Στρατού, Παπάφη, Λαμπράκη, Αγίου Δημητρίου, Β. Ολγας, Β. Γεωργίου, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Λεωφόρος Νίκης.
Κι αν αυτά συμβαίνουν στους μεγάλους οδικούς άξονες της πόλης, είναι εύκολο να φανταστεί κάποιος τι γίνεται στους μικρότερους, ιδίως στη λεγόμενη πυρίκαυστη περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Ασχέτως έργων, οι Ερμού, Β. Ηρακλείου, Καρόλου Ντηλ και Αλεξάνδρου Σβώλου είναι δρόμοι αδιάβατοι, με το πρόβλημα να εντείνεται λόγω των διπλοσταθμεύσεων.