Θα το πληρώσουμε χρυσό
Του Σάκη Αποστολάκη
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΖΗΤΕΙ ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 100 ΕΚΑΤ. ευρώ
Αλλο μετρό δημοπράτησε το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη Θεσσαλονίκη και άλλο κατασκευάζεται. Ο αρχικός σχεδιασμός είχε λάθη, τα οποία διορθώθηκαν αλλά κόστισαν σε χρόνο και σε χρήμα. Λάθη όπως η τοποθέτηση του σταθμού διακλάδωσης του μετρό προς τη Σταυρούπολη, που αρχικά είχε τοποθετηθεί κάτω από πολυκατοικία στο Βαρδάρι. Η μετακίνησή του σήμαινε επανασχεδιασμό της γραμμής και του σταθμού, αύξηση του χρόνου και αύξηση του κόστους.
Η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης ξεκίνησε πριν από 46 μήνες αλλά ήδη συμπλήρωσε 33 μήνες καθυστέρηση! Η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης ξεκίνησε πριν από 46 μήνες αλλά ήδη συμπλήρωσε 33 μήνες καθυστέρηση! Πρόκειται για 53 οικονομικές διαφορές μεταξύ της κοινοπραξίας AIASA από τη μια μεριά και του ΥΠΕΧΩΔΕ και της «Αττικό Μετρό» από την άλλη, που εκκρεμούν, δεν συζητήθηκαν ποτέ στο Συμβούλιο Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ και η κοινοπραξία διεκδικεί τώρα δικαστικά ποσό άνω των 100. εκατ. ευρώ.
Οι διαφορές όμως δεν σταμάτησαν. Τώρα το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ζητεί από την κοινοπραξία να εγκαταστήσει ένα νέο σύστημα σήμανσης, το οποίο δεν λειτουργεί πουθενά παγκοσμίως, σύμφωνα με την κοινοπραξία, αλλά και νέα βαγόνια. Η κοινοπραξία υποστηρίζει ότι αυτό είναι εξωσυμβατικό και το κόστος πρέπει να το επωμιστεί το υπουργείο Υποδομών.
Το υπουργείο, βασισμένο σε σημεία της σύμβασης, υποστηρίζει ότι οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται στη σύμβαση και πως το κόστος βαραίνει την κοινοπραξία. Το ζήτημα αναμένεται να εγείρει νέα προβλήματα και καθυστερήσεις στην εξέλιξη του έργου, καθώς τα νέα βαγόνια πρέπει να επανασχεδιαστούν, να ακυρωθεί η παραγγελία για τα προηγούμενα βαγόνια και να γίνει νέα παραγγελία.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της AIASA, Μιχάλης Σίμας, στη διάρκεια ημερίδας για το μετρό Θεσσαλονίκης που οργάνωσε το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ). «Εχουν αλλάξει 5-6 σταθμοί. Βάθαιναν, μάκρυναν, στένεψαν, μετατέθηκαν και σε άλλο σημείο. Αυτά ήταν δεσμευτικά στη φάση της προσφοράς. Εμείς δεν μπορούσαμε ν’ αλλάξουμε τη θέση των σταθμών, το βάθος και τις διαστάσεις τους. Ο σταθμός της Αγίας Σοφίας, για παράδειγμα, βάθυνε κατά 3 μέτρα. Μετακινήθηκε δυτικά κατά 25 μ. και δημιουργήθηκε ένας όροφος ακόμη. Αρα λοιπόν, αυτομάτως, είναι άλλος σταθμός», τονίζει ο Μ. Σίμας. «Το έργο είναι σαφέστατα βελτιωμένο, προσαρμοσμένο στις τοπικές συνθήκες και ανάγκες, αλλά βεβαίως όλα αυτά χρονικά μας πήγαν 3 χρόνια πίσω», προσθέτει.
Οσον αφορά τη νέα σήμανση, ο Μ. Σίμας τονίζει: «Προσφέραμε ένα σύστημα το οποίο λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην Κοπεγχάγη, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Τώρα μας ζήτησαν, εκ των υστέρων, ένα άλλο σύστημα, το οποίο και αλλάξαμε, αλλά αυτό κόστισε περίπου 70 εκατ. ευρώ».
Το υπουργείο Υποδομών όμως ζητεί τώρα και διαφορετικά βαγόνια. «Για τα βαγόνια που είχαμε προτείνει, αξιολογηθήκαμε, έγινε δεκτή η πρότασή μας και μας ανατέθηκε η κατασκευή. Αν είχαμε άλλη πρόταση, θα μπορούσαμε να χάσουμε τη δημοπρασία. Δέχτηκαν όμως την πρότασή μας, αλλά μας ζητάνε να κατασκευάσουμε άλλα βαγόνια», υπογραμμίζει ο Μ. Σίμας. «Με άλλες προϋποθέσεις διαγωνιστήκαμε και έγινε δεκτή η πρότασή μας και με άλλες προϋποθέσεις μάς ζητούν να κατασκευάσουμε το μετρό. Θα μπορούσαν να μας πουν ότι “δεν μας αρέσουν αυτά που έχετε και σας αποκλείουμε”», καταλήγει ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας κοινοπραξίας.
Στο μεταξύ, η κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης ξεκίνησε πριν από 46 μήνες αλλά ήδη συμπλήρωσε 33 μήνες καθυστέρηση, σύμφωνα με το πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλη Ζορπίδη. Ο ίδιος κάνει λόγο για κίνδυνο το έργο να ολοκληρωθεί το 2016. Αποψη που συμμερίζεται και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Ο Γ. Μαγκριώτης επανέλαβε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η διοίκηση του έργου θα τοποθετηθεί στη Θεσσαλονίκη. «Για τις καθυστερήσεις φταίει η έλλειψη συντονισμού από την Αθήνα», απαντά ο διευθυντής της «Μετρό Θεσσαλονίκης» της «Αττικό Μετρό», Ευάγγελος Γαλούσης. Ο ίδιος τονίζει ότι η αλλαγή της αρχικής μεθόδου κατασκευής των σταθμών από «Cover & Cut» σε «Cut & Cover», για να εξυπηρετηθούν οι ανασκαφές, κόστισε στο έργο επιβάρυνση άνω των 10 εκατ. ευρώ. «Δεν θα πληρώσουν τις καθυστερήσεις οι εργάτες, οι οποίοι ήδη πληρώνονται με 2 μήνες καθυστέρηση», τονίζει ο πρόεδρος των εργατών, Χάρης Κυπριανίδης. Ενα χρόνο μετά τον θάνατο εργάτη στο εργοτάξιο του μετρό στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, ο Χ. Κυπριανίδης χαρακτηρίζει τα μέτρα ασφαλείας στα εργοτάξια «πρωτόγονα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, Γιάννη Τόσκα, το κόστος μετακινήσεων που θα γίνονταν με το μετρό στα δύο μόνο χρόνια καθυστέρησης του έργου ανέρχεται σχεδόν σε 2,5 εκατ. ευρώ ημερησίως, δηλαδή σχεδόν 900 εκατ. ευρώ/χρόνο ή 1,8 δισ. ευρώ συνολικά. *