Εφτασε και ο δεύτερος μετροπόντικας
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται από χθες τα τμήματα του δεύτερου μετροπόντικα, που θα χρησιμοποιηθεί για τη διάνοιξη σήραγγας του μετρό. Ενα χρόνο μετά την έναρξη των εργασιών ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του φρέατος, όπου θα μπουν οι μετροπόντικες, για να συναρμολογηθούν και να ξεκινήσουν το υπόγειο ταξίδι τους.
Ο δεύτερος μετροπόντικας αφίχθη με φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από εκεί τα τμήματα του μεταφέρθηκαν στο εργοτάξιο του νέου σιδηροδρομικού σταθμού, πλάι στα τμήματα του πρώτου μετροπόντικα, που βρίσκονται στην πόλη από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.
Τα δύο μηχανήματα ολομέτωπης διάνοιξης σηράγγων, όπως ονομάζονται, θα πρέπει να συναρμολογηθούν εντός του φρεατίου που διανοίγεται στο εργοτάξιο της αφετηρίας, διαδικασία που θα καθυστερήσει τουλάχιστον πέντε μήνες από τους αρχικούς υπολογισμούς.
Ο δεύτερος μετροπόντικας υπολογιζόταν να έρθει στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου και, εάν όλα πήγαιναν καλά, αυτές τις ημέρες (αρχές Απριλίου) θα άρχιζε η διάνοιξη των σηράγγων. Όμως τα αρχαιολογικά ευρήματα εντός του φρεατίου υποδοχής και οι εργασίες των αρχαιολόγων καθυστέρησαν το έργο. Μόλις πριν από λίγες ημέρες δόθηκε το πράσινο φως από το ΚΑΣ να συνεχιστούν οι εργασίες για το μετρό. Έτσι, με βάση τους νέους υπολογισμούς, η συναρμολόγηση των τμημάτων των δύο μηχανημάτων θα αρχίσει στις αρχές του καλοκαιριού και η διάνοιξη το Σεπτέμβριο.
“Για να ξεκινήσει η συναρμολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί η εκσκαφή του φρεατίου, εντός του οποίου υπήρχαν αρχαία. Πρόσφατα πήραμε την άδεια του ΚΑΣ, για να συνεχίσουμε την κατασκευή του κουτιού”, αναφέρει ο κ. Χάρης Τσιματζής, εκπρόσωπος της “Αττικό Μετρό Α.Ε.” “Στη συνέχεια, σε ενάμιση μήνα από σήμερα θα μπουν τα τμήματα μέσα στο κουτί, για να συναρμολογηθούν, και στα τέλη του καλοκαιριού να ξεκινήσουν”.
Τα υπερσύγχρονα μηχανήματα, γερμανικής κατασκευής, βάρους 400 τόνων και μήκους 90 μέτρων, διαθέτουν ασπίδα εξισορρόπησης της πίεσης του εδάφους, για την ελαχιστοποίηση των επιφανειακών καθιζήσεων μέσω του ελέγχου της φυσικής εδαφικής πίεσης στο μέτωπο της σήραγγας. Θα κατασκευάσουν παράλληλα τα τμήματα σήραγγας μονής τροχιάς μεταξύ των σταθμών Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού και Νέας Ελβετίας, συνολικού μήκους 7,7 χλμ. Σε καθημερινή βάση θα σκάβουν δέκα μέτρα σήραγγας μετρό σε βάθος από 16 μέχρι 31 μέτρα. Το υπόλοιπο τμήμα του κύριου άξονα των 9,6 χλμ. θα γίνουν με ανοικτό όρυγμα.
ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Μέχρι σήμερα εκπονήθηκε και εγκρίθηκε η οριστική μελέτη του μετρό, πραγματοποιήθηκαν 350 γεωτρήσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος των γεωτεχνικών ερευνών, καταγράφηκαν όλα τα κτίρια κατά μήκος του άξονα του μετρό και είναι σε εξέλιξη η γεωδομητική παρακολούθησή τους. Οι χώροι για τα εργοτάξια εξασφαλίστηκαν εκτός από το χώρο του Παπάφειου, στην αυλή του οποίου υπάρχουν σχολεία, τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν. Οι εργασίες εξελίσσονται συστηματικά και εντατικά σε έντεκα εργοτάξια και αυτή την περίοδο κατασκευάζονται οι τρεις πρώτοι σταθμοί: Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, Βενιζέλου, Σιντριβανίου.