Ερώτηση για τους απολυμένους στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Ριζοσπάστης, 03.03.2013
Την επαναπρόσληψη των 450 απολυμένων εργαζομένων στις αρχαιολογικές εργασίες του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου και απευθύνουν στους υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ (κύριος του έργου) και η ανάδοχος κοινοπραξία "ΑΕΓΕΚ IMPREGILO-ANSALDO T.S.F.-SELI-ANSALDOBREDA" προχώρησαν στην απόλυση περίπου 450 εργαζόμενων στις αρχαιολογικές εργασίες του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης (εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό). Το πρόσχημα είναι η έλλειψη αντικειμένου, η οποία όμως, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, δημιουργήθηκε τεχνηέντως, καθώς υπάρχουν ακόμα χώροι προς αρχαιολογική διερεύνηση. Είναι γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνται με το έργο αυτό ότι υπολείπονται τέτοιου είδους εργασίες στον τερματικό σταθμό Πυλαίας σε έκταση δεκάδων στρεμμάτων, στη Νότια είσοδο του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, στη Βόρεια είσοδο του σταθμού "Σιντριβάνι", καθώς και σε όλες τις εισόδους των υπόλοιπων σταθμών και σε σταθμούς όπου αδικαιολόγητα καθυστερεί η εγκατάσταση των εργοταξίων της αναδόχου είτε λόγω της καθυστέρησης των απαλλοτριώσεων π.χ. σταθμοί "Πατρικίου", "Βούλγαρη", "Ν. Ελβετία", ή δικαστικών διενέξεων π.χ. σταθμός "Παπάφειο", προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί εδώ και επτά χρόνια.
Ο απώτερος στόχος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ και της αναδόχου κοινοπραξίας είναι κοινός. Επιδιώκουν μέσα από τις εκατοντάδες απολύσεις και τις "επαναπροσλήψεις", που υπόσχονται, χωρίς να τις προσδιορίζουν χρονικά, να επιβάλουν την κατάργηση του συνόλου των ΣΣΕ, που ισχύουν μέχρι σήμερα και να επιβάλουν για το σύνολο των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ μισθούς πείνας, σε συνθήκες γαλέρας βάσει των διατάξεων της ΠΡΑΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 6/2012 (ΦΕΚ Α' 38/28-02-2012).
Στην κατεύθυνση αυτή «αξιοποιούν» τις παραπάνω αδικαιολόγητες, και με ευθύνη όλων των μέχρι και σήμερα κυβερνήσεων, καθυστερήσεις επίλυσης προβλημάτων, τα οποία, εάν έγκαιρα είχαν αντιμετωπισθεί, θα διασφάλιζαν τη συνέχιση της εργασίας, για μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον στους υπό απόλυση εργαζόμενους. Οι μαζικές αυτές απολύσεις γίνονται στο ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα που δημιούργησαν οι προηγούμενες απολύσεις 125 εργαζόμενων, μεταξύ των οποίων όλων όσοι είχαν αναπτύξει συνδικαλιστική δράση, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.
Να τονίσουμε όμως ότι όταν η ανάδοχος κοινοπραξία έδωσε την προσφορά της, προκειμένου να αναλάβει το έργο κατασκευής του ΜΕΤΡΟ πήρε υπ' όψιν τα ημερομίσθια εκείνης της εποχής και όχι τους μισθούς πείνας που έχουν καθιερωθεί σήμερα.
Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ, προκειμένου να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους, βρίσκονται ήδη σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στο πλευρό τους κινητοποιείται και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων με τους όρους εργασίας που ίσχυαν πριν την απόλυσή τους καθώς και για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και για την υποχρέωση των αναδόχων να εκπληρώσουν στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει από τις συμβάσεις;».