Εν αναμονή του δικαστηρίου οι εργαζόμενοι
Μακεδονία, 17.11.2012
Η απόφαση του δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγε η κατασκευάστρια κοινοπραξία του μετρό Θεσσαλονίκης, με αίτημα να κριθούν καταχρηστικές οι απεργίες, φαίνεται πως θα κρίνει το μέλλον των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.
Η δικάσιμος έχει οριστεί την Τρίτη και μέχρι τότε οι εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό τομέα θα συνεχίσουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Κατά τη χθεσινή ημέρα -τέταρτη εβδομάδα των κινητοποιήσεων- εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας, απ’ όπου έκαναν πορεία μέχρι τα γραφεία της Αττικό Μετρό, στην 26ης Οκτωβρίου. Αντιπροσωπεία τους επιδίωξε συνάντηση με τη διοίκηση, αλλά τα στελέχη της εταιρείας απουσίαζαν. Με τους εργαζόμενους του αρχαιολογικού τομέα συντάχθηκαν και οι εργάτες του κατασκευαστικού τομέα, που χθες έκαναν στάση εργασίας. «Είμαστε εν αναμονή του δικαστηρίου, αλλά περιμένουμε να δούμε και αν θα ανανεωθεί η σύμβαση των 30 ατόμων που προσελήφθησαν για έναν μήνα λόγω εκτάκτων αναγκών. Οι ανάγκες αυτές εξαιτίας των κινητοποιήσεων συνεχίζουν να υφίστανται», επισήμανε στη «Μ» ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Δημήτρης Παππάς. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην επαναπρόσληψη 30 εργατοτεχνιτών με τον κατώτερο μισθό της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και ζητούν να τους δίνονται οι αποδοχές που προβλέπονται από την κλαδική σύμβασή τους.
Η «Αττικό Μετρό Α.Ε.» θεωρεί καταχρηστική την κινητοποίηση, ενώ υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι «αμείβονται ειδικά στις σημερινές συνθήκες πλουσιοπάροχα». Σύμφωνα με την εταιρεία «στα αρχαιολογικά σκάμματα του μετρό απασχολούνται 82 αρχαιολόγοι, που αμείβονται με ποσά από 2.570 έως 4.460 ευρώ/μήνα, με 14 μισθούς σε ετήσια βάση, 330 εργατοτεχνίτες, που αμείβονται με ποσά από 1.720 έως 2.500 ευρώ/μήνα και 91 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, που αμείβονται με ποσά από 954 έως 3.810 ευρώ/μήνα, με 14 μισθούς σε ετήσια βάση». Η «Αττικό Μετρό Α.Ε.» επισημαίνει ότι: α) Ακολουθούνται πιστά όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τις αμοιβές, την ασφάλιση και την προστασία των εργαζομένων στο έργο. β) Οι νέες προσλήψεις γίνονται με αυστηρή τήρηση των εκ του νόμου προβλεπομένων. γ) Το κονδύλιο που διατίθεται για τις αρχαιολογικές εργασίες ανέρχεται στο ποσό των 90 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι πάντως υποστηρίζουν ότι δεν αμείβονται με τα ποσά που παρουσιάζει η εταιρεία, αλλά λαμβάνουν πολύ μικρότερους μισθούς.