Εμφύλια σύρραξη στις ράγες του μετρό
Αγγελιοφόρος, 24.02.2013
Του Γιώργου Μούλκα
gmoulkas.wordpress.com
Στα όρια νέας εμφύλιας διαμάχης εξωθείται το κοινωνικό σώμα της Θεσσαλονίκης με «μηχανοδηγό» την εντεινόμενη αντιπαράθεση για τη διαχείριση των βυζαντινών αρχαιοτήτων στο σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου, στην ιστορική καρδιά της πόλης.
Νέες φωνές, με αυξανόμενη ένταση, καταλαμβάνουν θέση – σχεδόν καθημερινά – στο «συρμό» του διαλόγου. Συχνά, ωστόσο, το πεδίο των επιχειρημάτων μετατρέπεται σε αρένα σύγκρουσης, απειλώντας να εγκλωβίσει τους πολίτες σε άγονα διλήμματα με «άρωμα» του παρελθόντος: Μετρό ή αρχαία; Ανάπτυξη ή στασιμότητα; Παρόν ή παρελθόν; Ακόμη και όσοι απεύχονται το διχασμό, επιχειρούν να στρέψουν τους πολυπληθείς θεατές του διαλόγου κατά της αντίθετης άποψης, πυροδοτώντας έτσι το κλίμα οξύτητας.
«Το δίλημμα δεν αφορά το υπουργείο Πολιτισμού. Είναι δίλημμα της ίδιας της πόλης. Να προχωρήσει το έργο ή να ματαιωθεί;», δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Ο ίδιος επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει, από καμία πλευρά, επιστημονικά παραδεκτή λύση, που να καθιστά δυνατή τη συνύπαρξη και του σταθμού μετρό στη Βενιζέλου και του πράγματι εκπληκτικού μνημείου (σ.σ. της Μέσης Οδού)».
«Πολλά μνημεία της Θεσσαλονίκης έχουν καταστραφεί. Τώρα πια δεν έχουμε κανένα δικαίωμα…», ανταπάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κουράκης, ενώ «λύση ανάγκης θα μπορούσε να είναι η προσωρινή απόσπαση και κατοπινή επαναφορά των ευρημάτων στο χώρο», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θ. Κωνσταντινίδης.
Την ίδια ημέρα, ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, Α. Κουράκης, πρότεινε να καταργηθεί ο σταθμός του μετρό στη Βενιζέλου, ώστε να παραμείνουν στη θέση τους τα αρχαιολογικά ευρήματα. Λίγο νωρίτερα ο δήμος Θεσσαλονίκης έκανε γνωστό ότι προγραμματίζει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να παρουσιαστούν οι θέσεις όλων των πλευρών.
Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητεί από την «Αττικό Μετρό ΑΕ» να συμβάλει στη διατήρηση των βυζαντινών αρχαιοτήτων κατά χώραν, εντός του υπό κατασκευή σταθμού, δημιουργώντας ένα μοναδικό χώρο, που θα αλλάξει την εικόνα της γύρω περιοχής.
Ο «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» κρατά και σήμερα ανοικτό το φάκελο της συζήτησης, φιλοδοξώντας να διοχετεύσει περισσότερο φως στις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις των αντίπαλων «στρατοπέδων».