Εκτός ορίων οι ρύποι και λόγω μετρό
Της ΣΤΕΛΙΝΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ύπαρξη των εργοταξίων σε πολλά ταυτόχρονα σημεία της Θεσσαλονίκης θα επιβαρύνει αισθητά την κατάσταση.
Εκατό φορτηγά βαρέος τύπου, φορτωμένα με χώμα από τα έργα του μετρό, θα φεύγουν καθημερινά και θα κατευθύνονται στο λιμάνι. Αυτή είναι μόνο μία από τις επιπτώσεις των έργων του μετρό στη Θεσσαλονίκη, οι εκπρόσωποι της πανεπιστημιούπολης της οποίας ήδη έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει το έργο όχι μόνο στην περιοχή του ΑΠΘ αλλά σε ολόκληρη την περιοχή, από το Συντριβάνι έως την Παπάφη.
Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ Νικόλαος Μουσιόπουλος σε δηλώσεις του στη “Θ” τονίζει ότι “θα έπρεπε, πριν ακόμη να αρχίσουν τα έργα του μετρό, να υπάρξουν όχι μόνο μελέτες αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν. Γνωρίζω ότι ο πρύτανης του ΑΠΘ ήδη έχει ζητήσει από την ‘Αττικό Μετρό Α.Ε.’ να υπάρξει σχετική μελέτη”.
Σε ό,τι αφορά το πανεπιστήμιο και τις επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή του μετρό στη λειτουργία της πανεπιστημιούπολης, η Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ έχει ήδη στείλει σχετικό υπόμνημα στον πρύτανη του Αριστοτελείου, στο οποίο αναφέρονται όλα τα προβλήματα που προκύπτουν στη διάρκεια της κατασκευής.
Μελετήθηκε διεξοδικά η περιοχή από το Συντριβάνι έως το “Παπάφειο” και υπάρχει σειρά μελετών που πρέπει να εκπονηθούν και αυτές αφορούν:
– Τη στατική επάρκεια διάφορων κτιρίων του ΑΠΘ.
– Την ανάγκη ενίσχυσης του κτιρίου των Τοπογράφων.
– Την επίδραση των κραδασμών κατά τη διάρκεια της κατασκευής του μετρό.
– Τις επιπτώσεις του εργοταξίου στην κίνηση των πεζών και την κυκλοφορία των οχημάτων.
– Την ανάγκη διασφάλισης των μετακινήσεων των πεζών ειδικά στην Πολυτεχνική σχολή.
– Είναι επιβεβλημένη η εκτίμηση της πρόσθετης αέριας ρύπανσης και του πρόσθετου θορύβου που θα υπάρξει στην περιοχή του πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των έργων του μετρό.
Όπως εξηγεί ο κ. Μουσιόπουλος, “δεν υπήρξε ποτέ μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του μετρό. Υπάρχει αντίθετα μία δεύτερη θεώρηση της πρώτης αρχικής μελέτης. Θα έπρεπε να υπάρξει μία δεύτερη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων”.
Αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω ζέστης
Η άπνοια αλλά και οι αυξημένοι ρύποι σε συνδυασμό με τις υψηλές
για την εποχή θερμοκρασίες έχουν κάνει την κατάσταση στο κέντρο της πόλης αποπνικτική. Παράλληλα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της ηλιοφάνειας το όζον που μεταφέρεται στους περιαστικούς δήμους της πόλης βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την περασμένη Τρίτη 24 Απριλίου, σύμφωνα με τις μετρήσεις του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, τα αιωρούμενα σωματίδια έφτασαν τα 138 μικρογραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό, με άτυπο όριο τα 90 μικρογραμμάρια, ενώ το όζον κινήθηκε σε υψηλές τιμές μεταξύ 82-87.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ύπαρξη των εργοταξίων σε πολλά ταυτόχρονα σημεία της Θεσσαλονίκης θα επιβαρύνει αισθητά την κατάσταση από πλευράς ατμοσφαιρικών ρύπων, ενώ η έλλειψη εναλλακτικών δρομολογίων θα έχει ως αποτέλεσμα το ακόμη μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες με τις γνωστές πλέον επιπτώσεις στη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
“Για κάθε ένα δένδρο που κόβουμε φυτεύουμε τέσσερα”
Οι υπεύθυνοι της “Αττικό Μετρό” εξηγούν πως “η αρχική μελέτη περιβαλλοντικών όρων, που εκπονήθηκε το 1993, επικυρώθηκε το 2003 με βάση την έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων που λάμβαναν υπόψη όλα τα νεότερα δεδομένα. Πρόκειται στην ουσία για μία νέα περιβαλλοντική μελέτη”.
Αυτό που έγινε γνωστό από τους υπεύθυνους της εταιρείας είναι ότι η “Αττικό Μετρό” ήδη έχει έλθει σε επαφή με το ΑΠΘ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται στην πανεπιστημιούπολη από τα εργοτάξια κατασκευής του έργου.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας στη “Θ”, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αλλά και τηρούνται όλες οι προδιαγραφές, προκειμένου το έργο να βελτιώσει συνολικά την εικόνα της πόλης. Μάλιστα οι υπεύθυνοι της “Αττικό Μετρό” έδωσαν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, ώστε να γίνει σαφές ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα έργα, και επιχειρείται η αισθητική αναβάθμιση περιοχών της Θεσσαλονίκης. Έτσι, προκειμένου να περιοριστεί η διάχυση της σκόνης από τα εργοτάξια, αυξάνεται, όπου κρίνεται απαραίτητο, το ύψος της περίφραξής τους. Με τα προϊόντα εκσκαφής των εργοταξίων δημιουργείται η 6η προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για κάθε ένα δένδρο που κόβεται, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, να φυτεύονται άλλα τέσσερα.