Δεν αντέχει άλλο ο εργολάβος να χρηματοδοτεί το Μετρό Θεσσαλονίκης
Voria.gr, 25.09.2012
Της Άννυς Καρολίδου
Επειγόντως ζητείται να δοθεί λύση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών. Τι δήλωσε εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας για τα προβλήματα του έργου
«Δεν αντέχουμε άλλο να χρηματοδοτούμε το έργο. Για άλλο έργο υπογράψαμε τη σύμβαση, άλλο κατασκευάζουμε», τόνισε ο Μιχάλης Σίμας διευθυντής του έργου Μετρό Θεσσαλονίκης για την ανάδοχο Κοινοπραξία, κατά τη διάρκεια ειδικής ημερίδας του ΤΕΕ/ΤΚΜ με αντικείμενο την πορεία εργασιών του Μετρό με θέμα «ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης – Υπόγειες αλήθειες».
Απαντώντας σε αναφορές του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της ΑΕΓΕΚ και τη δυνατότητά της να κατασκευάσει το Μέτρο, ο κ.Σίμας τόνισε ότι η ΑΕΓΕΚ έχει την τεχνική και οικονομική δυνατότητα να συνεχίσει το έργο εφόσον, όμως, ικανοποιηθούν οι εύλογες οικονομικές της απαιτήσεις, αποδοθούν οι χώροι ανάπτυξης των εργοταξίων και περαιωθούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές.
«Η σύμβαση είναι σε βάρος του εργολάβου, όλες οι αλλαγές στο έργο, η μετατόπιση των σταθμών, στην αλλαγή του τρόπου εκσκαφής, αλλαγή του τρόπου εναπόθεσης των μπάζων, που φτάνουν το 1,7 εκατ. κ.μ, όλες αυτές τις αλλαγές τις έχει χρεωθεί ο εργολάβος. Έχουμε ματώσει σε αυτά τα 6,5 χρόνια, εκτελούμε ένα έργο χωρίς κατασκευαστική αλληλουχία, τη δαπάνη την έχουμε επιβαρυνθεί και δεν μπορούμε να συνεχίζουμε άλλο υπό αυτές τις προϋποθέσεις, σε μια οικονομικά δύσκολη εποχή, χρηματοδοτώντας ένα έργο, ύψους 1 δισ. ευρώ» σημείωσε.
Συνεχίζοντας ο κ. Σίμας πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να απασχολείται η κοινοπραξία για έργα 3 εκατ. ευρώ το μήνα, όταν για να λειτουργήσουμε αποδοτικά, χρειαζόμαστε εκταμιεύσεις των 15 εκατ. ευρώ». Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας τόνισε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με την Αττικό Μετρό σε τεχνικό και μελετητικό επίπεδο, ωστόσο, καυτηρίασε τις τεράστιες καθυστερήσεις στην απόδοση χώρων, λέγοντας ότι υπάρχουν περιοχές, που πρέπει να κατασκευαστούν οι σταθμοί στις οποίες καταγράφεται καθυστέρηση στην απόδοση έως και 53 μηνών, όπως στην περίπτωση της Νέας Ελβετίας και 54 μηνών στον σταθμό Βούλγαρη, ενώ ο σταθμός Παπάφη έχει ξεφύγει με καθυστέρηση 65 μήνες.
Ο κ.Σίμας επιβεβαίωσε ότι η κοινοπραξία προτίθεται στο επόμενο 20ημερο να ξαναρχίσει τις κατασκευαστικές εργασίες στο σταθμό Ανάληψης, εφόσον βρεθεί λύση στο υπουργείο για τα θέματα που έχει θέσει, ενώ τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα καμία προσπάθεια ικανοποίησης των οικονομικών της αιτημάτων. Όπως μάλιστα είπε, 66 αιτήσεις θεραπείας που έχουν υποβληθεί και αφορούν οικονομικά αιτήματα δεν έχουν καν ζητηθεί, ούτε μια από αυτές, στο συμβούλιο δημοσίων έργων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσίτουρας, στην ομιλία του, παραδέχθηκε ότι κάποια από τα αιτήματα του αναδόχου είναι εύλογα και θεμιτά. Τόνισε όμως επανειλημμένα ότι η Αττικό Μετρό Α.Ε σαν εταιρεία του δημοσίου, «δεν μπορεί να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή της νομιμότητας», λειτουργεί αυστηρά στα πλαίσια της σύμβασης που έχει υπογραφεί και των νόμων και πως λύση στα προβλήματα θα πρέπει να δοθεί σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, δηλαδή από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών.
Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό απάντησε έμμεσα αλλά σαφώς στο αίτημα του ΤΕΕ και τοπικών παραγόντων για μεταφορά της διοίκησης του έργου υπό την Εγνατία ΑΕ, λέγοντας ότι η κατασκευή ενός υπόγειου έργου, και στην περίπτωση αυτή του Μετρό Θεσσαλονίκης, απαιτεί πολύ μεγάλη εξειδίκευση και δεν μπορεί να ανατεθεί σε φορείς που δεν την έχουν. Επιπλέον τόνισε ότι έχει δοθεί στην Αττικό Μετρό και η κατασκευή άλλων μέσων σταθερής τροχιάς, όπως το τράμ και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, ενώ της έχει ανατεθεί δια νόμου και η δυνατότητά έργων αναπλάσεως.
Ο πρόεδρος της Α.Μ. αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους καταγράφονται οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο Μετρό Θεσσαλονίκης. Είπε, συγκεκριμένα,ότι το Μετρό ξεκίνησε σαν ένα μικρό έργο εντός του δήμου Θεσσαλονίκης και σήμερα κατασκευάζεται ένα άλλο έργο με πολλές επεκτάσεις. «Το μετρό όταν ξεκίνησε ήταν ανώριμο μελετητικά, με μια μέθοδο που συνεπάγεται καθυστερήσεις, όπως είναι η μέθοδος της μελέτης-κατασκευής, ενώ αντιμετωπίστηκαν και πολλά προβλήματα σε ό,τι αφορούσαν τις αρχαιολογικές ανασκαφές αλλά και τα εδάφη από τα οποία περνάει το έργο. Το αποτέλεσμα ήταν η αρχαιολογική έρευνα από ένα χρόνο που προβλεπόταν, να διαρκεί 6,5 χρόνια και από 15 εκατ.ευρώ δαπάνη να φτάνει τα 90 συνολικά» σημείωσε.
Τέλος, προσέθεσε, απαντώντας σε προτάσεις που έγιναν κατά την ημερίδα, ότι η Αττικό Μετρό δεν προβλέπεται από τη σύμβαση που έχει υπογράψει, να προχωρήσει σε φιλικό διακανονισμό με τον ανάδοχο για τα θέματα των οικονομικών διαφορών, ενώ δεν μπορεί να συστήσει και κάποιο φορέα διαιτησίας για την επίλυση των διαφορών.