Βλέπουν μετρό το 2015, επιμένουν στα δύο αμαξοστάσια
Με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξουν ανυπέρβλητα προβλήματα. Στο ίδιο διάστημα ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί η κύρια γραμμή από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό ώς τη Μίκρα, στην Καλαμαριά.
Στο μεταξύ στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας προβλέπεται να δημιουργηθεί κέντρο διοίκησης και συντήρησης του μετρό. Θα γίνονται οι βαριές εργασίες συντήρησης των συρμών και θα τοποθετηθούν μεγάλοι γερανοί που θα σηκώνουν και θα μετακινούν τα βαγόνια.
Στο αμαξοστάσιο της Καλαμαριάς θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκινγκ των βαγονιών, όπου θα γίνεται η καθαριότητά τους. Οπως επισημαίνουν κύκλοι του μετρό Θεσσαλονίκης, αλλαγή της σύμβασης για κατάργηση του αμαξοστασίου Πυλαίας σημαίνει ακύρωση ολόκληρης της υπάρχουσας σύμβασης, βάσει της οποίας χρηματοδοτείται το έργο από την Ευρωπαϊκή Ενωση με 250 εκατ. ευρώ ως εθνική συμμετοχή μέσω του Γ’ ΚΠΣ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με εγκεκριμένο δάνειο 550 εκατ. ευρώ.
Η ακύρωση της υπάρχουσας σύμβασης θα συνεπαγόταν νέα δημοπρασία και νέες καθυστερήσεις που θα πήγαιναν το έργο πίσω κατά τουλάχιστον 5 χρόνια. Θα ήταν επίσης αμφίβολο αν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα δεχόταν κάτι τέτοιο, καθώς αναμένει εναγωνίως το 2015 για να ξεκινήσει η λειτουργία του έργου και να αρχίσει να παίρνει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει ως δάνειο.
Ετσι, το υπουργείο και η «Αττικό Μετρό» προσπαθούν να βρουν λύσεις στα προβλήματα της κακής αρχικής χάραξης, η οποία περιλαμβάνει στροφές μέχρι και 90 μοιρών (σ.σ. μετά τον σταθμό «Πατρικίου»). Μια χάραξη, στην οποία η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή, πέρα από τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που προκαλεί στον σταθμό «Παπάφη». Οι καθυστερήσεις προκαλούν την αντίδραση της κοινοπραξίας. Από τα 19 «μέτωπα», εργασίες εκτελούνται μόνο στα 4 και η κοινοπραξία χάνει χρήματα. Γι’ αυτό και διεκδικεί δικαστικά ποσό άνω των 200 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη ακόμη διοίκηση της «Αττικό Μετρό».