Αρχαιολογικός πλούτος και μεγάλα προβλήματα για τους εργαζόμενους
Ριζοσπάστης, 12,01,2012
Ενας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας «αναδύεται» από την αρχαιολογική έρευνα λόγω της κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην προχτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε το θέμα συμπληρωματικής σύμβασης για το αρχαιολογικό κομμάτι της κατασκευής του μετρό. Ωστόσο, την αθέατη πλευρά του έργου ανέδειξε μόνο το ΚΚΕ.
Το θέμα παρουσιάστηκε ως συμπληρωματική χρηματοδότηση των αρχαιολογικών εργασιών του έργου, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Αττικό Μετρό», Χρ. Τσίτουρα, το τελικό ποσό που εκτιμά το ΥΠΠΟΤ ότι θα χρειαστούν αυτές οι εργασίες αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ (αντί 15 εκατ. που προέβλεπε η αρχική σύμβαση), ενώ υπερβαίνει και τους πόρους «από τα απρόβλεπτα του έργου» (81 εκατ.). Φυσικά, για τις καθυστερήσεις ή τις υπερβάσεις του κόστους δεν φταίνε οι αρχαιότητες, αλλά η υποστελέχωση και απαξίωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από όλες τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, καθώς και η επιβολή του αντεργατικού «πακέτου» στις εργασιακές σχέσεις και στα εργοτάξια του μετρό, χάριν των εργολάβων.
Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας στη συνεδρίαση, «η “ΑΤΤΙΚΟ” (…) είχε καταγγείλει, επισήμως, την κοινοπραξία ότι διέθεσε σε κάποια φάση χρήματα των ανασκαφών για άλλες εργασίες του μετρό. Κατά πόσο ισχύει αυτό;». Υπογράμμισε τα σοβαρά προβλήματα στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στο έργο («υπήρξαν 4 σοβαρά ατυχήματα, με ένα θάνατο και ένα σοβαρό τραυματισμό») και τις απολύσεις («η Εδαφοστατική απέλυσε την περασμένη εβδομάδα δύο μηχανικούς και δύο εργάτες, ενώ η Αρχαιολογία απέλυσε τον Οκτώβριο 25 άτομα, τα δύο εκ των οποίων για συνδικαλιστικούς λόγους»).
Επίσης, «η ανάθεση από την ανάδοχο εταιρεία τμήματος των εργασιών σε υπεργολάβους,με συμφωνίες αυτοί να πληρώνουν μετά από ένα τρίμηνο, έχει ως αποτέλεσμα, μέσω των υπεργολαβιών, να μεταφερθεί στην καθυστέρηση πληρωμής και των εργαζομένων». Επιπλέον, «ασκούνται στους εργαζόμενους πίεση, τρομοκρατία και απειλούν με απολύσεις (…) Δίνονται αναγκαστικές άδειες, χωρίς αποδοχές, και εκ περιτροπής εργασίες στις σήραγγες, σε οδηγούς και άλλες ειδικότητες και η πλήρης κατάργηση ειδικοτήτων».
Ο βουλευτής του Κόμματος σημείωσε ότι «το μετρό χρησιμοποιείται ως πιλότος επιβολής των ελαστικών μορφών εργασίας συνολικά στις κατασκευές. Ως Κόμμα συμφωνούμε με την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του έργου, όμως διαφωνούμε πλήρως με τους όρους υλοποίησής του και τις εργολαβίες».
Οσον αφορά στο αρχαιολογικό κομμάτι, ο πλούτος είναι τεράστιος. Το συνολικό εμβαδό των ανασκαφών στο μετρό ανέρχεται σε 28.000 τ.μ. Τα κινητά ευρήματα, που πρέπει να συντηρηθούν και να καταγράφουν, ανέρχονται σήμερα στα 28.225. Ανάμεσά τους: 5.000 αγγεία, πάνω από 5.000 γυάλινα ευρήματα, περισσότερα από 1.500 κοσμήματα, περισσότερες από 130 επιγραφές, περισσότερα από 400 ειδώλια.
Ειδικά στους σταθμούς «Δημοκρατία», «Συντριβάνι» και στη διασταύρωση «Σιντριβάνι» και «Φλέμινγκ» βρέθηκαν, σύμφωνα με την γγ του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, «εξαιρετικά εκτεταμένα νεκροταφεία από την ελληνιστική περίοδο και μετά. Μιλάμε περίπου για 3.000 τάφους όλων των κατηγοριών». Η ίδια χαρακτήρισε «πάρα πολύ μεγάλο το κόστος» συντήρησης και φύλαξης όλων αυτών των κινητών ευρημάτων, που αναμένεται να αυξηθούν. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το ενοίκιο κάποιων αποθηκών, που είναι μέσα στο κόστος των αρχαιολογικών ερευνών, στο Καλοχώρι, κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ μηνιαίως.