Αν. Κουράκης: Να καταργηθεί ο σταθμός μετρό στη Βενιζέλου
Αγγελιοφόρος, 21.02.2013
Την κατάργηση του σταθμού του μετρό στη Βενιζέλου, προκειμένου να παραμείνουν στη θέση τους τα αρχαιολογικά ευρήματα, προτείνει με δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέας Κουράκης.
«Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να μεταφερθούν τα ευρήματα σε άλλο χώρο. Πρέπει, κατά την άποψή μου, να παραμείνει η αρχαία Εγνατία κάτω από τη σημερινή Εγνατία οδό της Θεσσαλονίκης, όπως επί χιλιάδες χρόνια. Αφού πήρα και μελέτησα τα σχέδια του έργου, προτείνω την κατάργηση του σταθμού της Βενιζέλου, κάτι που θα μειώσει το συνολικό κόστος και φυσικά το χρόνο κατασκευής του έργου. Η σήραγγα του μετρό θα περνά κανονικά από το σημείο, απλώς θα καταργηθεί ο σταθμός, δηλαδή δεν θα γίνεται εκεί επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών. Ο κόσμος μπορεί να χρησιμοποιεί τους σταθμούς της Αγίας Σοφίας και της πλατείας Δημοκρατίας. Η απόσταση μεταξύ των δύο είναι 1.100 μέτρα. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό και δεν δημιουργεί πρόβλημα στη χρηματοδότηση», τονίζει στο agelioforos.gr ο κ. Κουράκης.
Η Αττικο Μετρό
Σύμφωνα με την «Αττικό Μετρό Α.Ε.», τον φορέα ο οποίος επιβλέπει από την πλευρά της Πολιτείας την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης, δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ασφαλής τεχνική λύση ώστε και τα αρχαία να παραμείνουν στην περιοχή και να κατασκευαστεί ο σταθμός «Βενιζέλου».
Σύμφωνα πάντα με την «Αττικό Μετρό Α.Ε.», ο σταθμός «Βενιζέλου» θα έχει την τρίτη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στο σύνολο των 13 σταθμών της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ μία ενδεχόμενη κατάργησή του, λόγω της παραμονής των αρχαιοτήτων στη θέση που αποκαλύφθηκαν, θα προκαλούσε δυσμενείς συγκοινωνιακές, κυκλοφοριακές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς θα απέκλειε 67.000 πολίτες ημερησίως από τη γρήγορη, αξιόπιστη και ασφαλή μετακίνηση που προσφέρει το μετρό.
«Οποιαδήποτε σκέψη, είτε για κατάργηση του σταθμού “Βενιζέλου”, είτε για αλλαγή στο σχεδιασμό του, θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση του έργου, με ορατό κίνδυνο την απένταξη από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», επισημαίνεται από την «Αττικό Μετρό Α.Ε.».
Πάντως από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης έσπευσε να πει χτες, σχολιάζοντας την άποψη του κ. Κουράκη. «δεν πειράζει. Ας ακουγονται πολλές απόψεις για να καταλήξουμε σ΄ αυτή που πρέπει».
Εκτακτο δημοτικό συμβούλιο
Στο μεταξύ, σε έκτακτη συνεδρίαση θα προχωρήσει το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, σε χρόνο που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, με σκοπό να παρουσιαστούν οι θέσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών σχετικά με το θέμα των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου. «Χρέος μας είναι να συζητήσουμε με ηρεμία και νηφαλιότητα στο δημοτικό συμβούλιο, να ακούσουμε όλες τις επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις και τις γνώμες των ειδικών ώστε να σχηματίσουμε ορθή και δίκαιη κρίση για το θέμα», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε ότι η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου περί μεταφοράς των αρχαίων στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά θα πρέπει να επανεξεταστεί και ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με τη μεταφορά τους. Επίσης, κατά την πρόσφατη επίσκεψη των μελών του δημοτικού συμβουλίου στο χώρο του σταθμού Βενιζέλου ο δήμαρχος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθεί λύση «ώστε τα σημαντικά ευρήματα να είναι μέρος της καθημερινότητας των πολιτών».
ΒΟΥΛΗ
Το θέμα των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου μεταφέρθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη συζήτηση δύο επίκαιρων ερωτήσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ κ.κ. Κουράκη και Κωνσταντινίδη: Τι επιλέγει κανείς, αν βρει άθικτο έναν αρχαίο οικισμό στις ανασκαφές για την κατασκευή ενός σταθμού του Μετρό, στο κέντρο μιας πόλης; Τη διατήρηση του οικισμού, με ενδεχόμενη ματαίωση της κατασκευής του σταθμού και επανασχεδιασμό του όλου έργου; Ή τη μεταφορά των ευρημάτων για έκθεσή τους στην περιφέρεια της πόλης, με προτεραιότητα τις ανέσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής;
Οι ανασκαφές του Μετρό στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, αποκάλυψαν ένα σύνολο κτιριακών λειψάνων της πόλης του 4ου- 6ου μ.Χ. αιώνα, μαζί με το κεντρικό πλακόστρωτο της Μέσης Οδού των Βυζαντινών, της λεωφόρου Decumanos των Λατίνων. Είναι «ένα εκπληκτικό εύρημα, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών…Καταστήματα εκείνης της εποχής δεν είχαμε βρει μέχρι σήμερα. Δεκάδες μικροαντικείμενα, δείχνουν μια διαχρονία στον τομέα της βιοτεχνίας. Δίπλα είναι η Παναγία Χαλκέων. Υποψιαζόμαστε όλοι βάσιμα ότι είναι συνέχεια μιας μακραίωνης ιστορίας…», ανέφερε ο Τάσος Κουράκης.
«Δεν υπάρχει πιο δύσκολη στιγμή για κάποιον που έχει την πολιτική ευθύνη να χειρίζεται ένα τέτοιο θέμα, από τη στιγμή όπου είναι υποχρεωμένος να υποτάξει την επιθυμία του στους κανόνες», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας. Από τη μία, υπάρχει η πίεση για έγκαιρη ολοκλήρωση του μετρό. Από την άλλη, η ανάδοχος εταιρεία, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και οι τεχνικοί της, αποκλείουν την δυνατότητα συνύπαρξης των αρχαίων και του σταθμού στον ίδιο χώρο. Αλλά και εκείνοι που ανέλαβαν την πρωτοβουλία κατασκευής του Μετρό της Θεσσαλονίκης, ήσαν διόλου ανυποψίαστοι, καθώς «το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, είχαν προβλέψει, ήδη από το 2004, τα ευρήματα απ' τις ανασκαφές και την περίπτωση απόσπασής τους», πρόσθεσε.
«Πολλά μνημεία της Θεσσαλονίκης έχουν καταστραφεί. Τώρα πια δεν έχουμε κανένα δικαίωμα», ανταπάντησε ο Τάσος Κουράκης.
Ο ίδιος μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς απέτρεψε την καταστροφή του Μεγάρου Λόγγου, του «κόκκινου σπιτιού» της Θεσσαλονίκης – επεσήμανε ο βουλευτής. «Εδώ έχουμε ένα μοναδικό εύρημα, όπου μπορούν οι πολίτες, καθώς μετακινούνται, να βρίσκονται σε μια άλλη εποχή…Στην ανάγκη, ας υπάρξει επαναχάραξη του Μετρό. Η ανάδειξη του μνημείου, είναι αναπτυξιακό έργο, γιατί θα είναι πόλος έλξης για την αγορά της Θεσσαλονίκης, όπως ακριβώς συνέβη αντίστοιχα στην Κωνσταντινούπολη με τη διάνοιξη του εκεί Μετρό και τις αρχαιότητες που εκτέθηκαν …», είπε.
Λύση ανάγκης, θα μπορούσε να είναι και η προσωρινή απόσπαση και κατοπινή επαναφορά των ευρημάτων στο χώρο, σημείωσε ο Θ. Κωνσταντινίδης. «Αλλιώς, σας θυμίζω, πως όταν γινόταν το αεροδρόμιο των Σπάτων, βρέθηκε ένας παλαιολιθικός οικισμός στη θέση Ζαγάνι. Δόθηκε αυτή η λύση που πάτε να δώσετε τώρα, όπου ξηλώθηκαν και αριθμήθηκαν τα ευρήματα. Πείτε μου σαν υπουργός αν ξέρετε πού βρίσκονται κι αν είναι σήμερα σε κοινή θέα…», ανέφερε απευθυνόμενος στον Κώστα Τζαβάρα ο βουλευτής του ΚΚΕ.