Ανοίγουν τον φάκελο των έργων
Κεντρικό τμήμα του σχεδιασμού είναι τα μέσα σταθερής τροχιάς και οι δύο συγκοινωνιακοί δακτύλιοι, η Εσωτερική Περιφερειακή και η ζεύξη του Θερμαϊκού. Το σχέδιο περιέχει ακόμη πρόταση για το δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις πρωτεύουσες των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας. Το δίκτυο αυτό μπορεί την προσεχή πενταετία να ολοκληρωθεί, όπως είπε ο κ. Ρέππας.
Μεγάλη σημασία θα δοθεί και στο δίκτυο του προαστιακού. Η Κεντρική Μακεδονία αλλά και άλλες περιοχές μπορούν να έχουν προαστιακές συνδέσεις των πρωτευουσών με τα άλλα αστικά κέντρα.
Δύο άλλες σημαντικές υποδομές για τη Θεσσαλονίκη είναι το λιμάνι και το αεροδρόμιο της πόλης.
Οι περιφερειακές οδοί
Προβλέπεται αναβάθμιση των κόμβων της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής από Κ16 (Κόμβος Λαχαναγοράς) ως Κ5. Ο κόμβος Κ16 ήδη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και θα δημοπρατηθεί εντός του 2011. Οι υπόλοιπες επεμβάσεις συνίστανται στην ανάγκη ανισοπεδοποίησης των κύριων κινήσεων των έξι βασικών κόμβων του Δυτικού Τμήματος της Εσωτερικής Περιφερειακής, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.
Η κατασκευή της γραμμής-«φάντασμα» ως σήμερα του μετρό της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την κυβέρνηση θα προχωρήσει επιτέλους, καθώς τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής (7.4.2006), δηλαδή με αναλωμένο το 64% του συμβατικού χρόνου, έχει κατασκευαστεί μόνο το 14,5% του οικονομικού αντικειμένου του έργου.
Σε ό,τι αφορά την επέκταση προς την Καλαμαριά, η μελέτη εκπονείται από την Αττικό Μετρό και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2010. Επίσης εξετάζονται σε επίπεδο προκαταρκτικής μελέτης οι επεκτάσεις προς Σταυρούπολη (Δημοκρατίας- Ευκαρπία- Νοσοκομείο Παπαγεωργίου), προς Εύοσμο (ΝΣΣ- Εύοσμος) και προς Αεροδρόμιο (για την επέκταση αυτή εξετάζεται η δυνατότητα κατασκευής της επέκτασης με υπέργειο μέσο σταθερής τροχιάς, τύπου Μonorail).
Το αεροδρόμιο
Το έργο της επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης αποτελεί ακόμη μία κληρονομιά παγιδευμένου στα προβλήματα έργου. Ανώριμο κατά τη δημοπράτησή του, βέβαιον ήταν ότι θα είχε προβλήματα εξεύρεσης υλικών και περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Το έργο έχει συμβατικό προϋπολογισμό 137 εκατ. ευρώ και ημερομηνία ολοκλήρωσης 27.7.2011, ενώ εμφανίζει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και μικρή οικονομική απορροφητικότητα (η απορρόφηση βρίσκεται στο 34% του συμβατικού αντικειμένου). Ηδη εγκρίθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης των εργασιών ως τις 31.12.2012.
Ανακοινώθηκε, τέλος, ότι θα προχωρήσει η κατασκευή εμπορικού κέντρου στο Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη που θα καταστήσει την πόλη διαμετακομιστικό κόμβο-πύλη στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια.