Αναστάτωση στο Μετρό Θεσσαλονίκης από τον εντοπισμό υδραργύρου – Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας δηλώνει η κοινοπραξία
ΕΤ3, 15.03.2012
Αναστάτωση έχει προκληθεί στους εργαζόμενους του μετρό Θεσσαλονίκης στο εργοτάξιο της Βενιζέλου μετά τον εντοπισμό μικρής ποσότητας υδραργύρου στο σκάμμα των αρχαιολογικών ανασκαφών, όπως, όπως αποκάλυψε με ρεπορτάζ του ο 102 fm της ΕΡΤ-3. Την ποσότητα του υδραργύρου ανακάλυψαν, κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών, εργάτες του σκάμματος που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το πρώην δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Όπως πιθανολογούν οι αρχαιολόγοι, στην περιοχή κατά την βυζαντινή περίοδο (στα τέλη του 10ο μ.χ. αιώνα την εποχή του Βουλγαροκτόνου) λειτουργούσαν αργυροχρυσοχοΐα και πιθανόν το υλικό το οποίο και οι επιστήμονες θεωρούν πεπαλαιωμένο, να βρίσκονταν στην περιοχή από εκείνη την εποχή. Ωστόσο με καθυστέρηση 20 ημερών εργαζόμενος έκανε την αναφορά στην επιθεώρηση εργασίας με αποτέλεσμα η αρμόδια υπηρεσία να σφραγίσει το χώρο προκειμένου να γίνουν έρευνες από ειδικούς για την επικινδυνότητα του υλικού.
Μιλώντας στον 102fm της ΕΡΤ3 ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης τόνισε ότι οι περίπου 200 εργαζόμενοι στο συγκριμένο εργοτάξιο ήρθαν σίγουρα σε επαφή με το υλικό και θα υποβληθούν σε ειδικές εξετάσεις ενώ κατήγγειλε ολιγωρία στην ενημέρωση των αρμοδίων. Στο σημείο κλήθηκε και η ΕΜΑΚ, χημικός της οποίας πραγματοποίησε αυτοψία και στην αναφορά του, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής της 2ης ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης Αντώνης Αβραμίδης, έκρινε πως η ποσότητα είναι αμελητέα. Την απομάκρυνση όπως και τις περαιτέρω έρευνες έχει αναλάβει ειδική ιδιωτική εταιρία η οποία συνεργάζεται με την κοινοπραξία.
Πως είναι όμως δυνατόν, η αμελητέα αυτή ποσότητα να έχει κινητοποιήσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, να αναγκάσει την επιθεώρηση εργασίας να σφραγίσει τον χώρο και να ζητήσει να υποβληθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε ειδικές εξετάσεις; Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιο λόγο ενημερώθηκαν με καθυστέρηση 20 ημερών όλες οι υπηρεσίες ακόμα και η ανάδοχος εταιρία για ένα τόσο σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των κατοίκων της περιοχής.
Η κοινοπραξία, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως έχουν γίνει όλες οι ενέργειες που προβλέπονται από την νομοθεσία για την απομάκρυνση του υλικού και τις επόμενες μέρες μετά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους και το πόρισμα των ειδικών θα έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα. Διαβεβαιώνει ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς ο υδράργυρος δεν εξαερώνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η Αττικό μετρό τονίζει από την πλευρά της πως το συμβάν έγινε γνωστό στους αρμόδιους της εταιρίας την περασμένη Τρίτη και από την πρώτη στιγμή έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την ασφάλεια των εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες η ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό για την απομάκρυνση του υλικού είναι καθησυχαστική αναφορικά με τις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων. Σήμερα εκπονεί το σχέδιο αντιμετώπισης και από αύριο θα ξεκινήσει η απομάκρυνσή του για να οδηγηθεί σε ειδικό κέντρο στο εξωτερικό όπου και θα καταστραφεί. Μιλώντας στην ίδια συχνότητα η χημικός μηχανικός Άννα Γούτα τονίζει ότι η μακροχρόνια έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό σε αυτό όμως σημαντικό ρόλο παίζει η ποσότητα του υλικού, η επαφή αλλά και η εισπνοή όταν αυτό εξαερώνεται.
Πηγή: 102 fm ΕΡΤ-3