Έργα και παρεμβάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Μετρό, τραμ και προαστιακός αναμένεται να δώσουν τέλος στη κυκλοφοριακή ασφυξία της Θεσσαλονίκης έως το 2020, αλλά και να οδηγήσουν και σε σημαντικές αλλαγές στον χωροταξικό και πολεοδομικό χάρτη της πόλης . Το στρατηγικό σχέδιο για το νέο συγκοινωνιακό δίκτυο της Θεσσαλονίκης που τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση θα αρχίσει να υλοποιείται από τις αρχές του 2011.
Όπως τόνισε ο Δημήτρης Ρέππας, το σχέδιο βασίζεται σε αυτό που ζουν και αισθάνονται καθημερινά οι Θεσσαλονικείς ως αναγκαίο για την πόλη. Ο διάλογος με τους φορείς θα διαρκέσει ως το τέλος του χρόνου ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η υλοποίηση. Οι άξονες, στους οποίους βασίζεται το σχέδιο είναι: η εκπόνηση συναινετικού σχεδίου αναφοράς, η διαμόρφωση οργανωτικής και διοικητικής δομής και ο προγραμματισμός της χρηματοδότησης.
Προβλέπεται επέκταση του Μετρό προς την Καλαμαριά, το αεροδρόμιο, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, τους Αμπελοκήπους, τον Εύοσμο, τη Σίνδο και την Πυλαία, 2 γραμμές τραμ που θα συνδέσουν τις ανατολικές με τις δυτικές συνοικίες , συγκοινωνιακά κέντρα σε Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, Μίκρα και στρατόπεδο Καρατάσιου, γραμμή προαστιακού από το κέντρο μέχρι τη Σίνδο και 8 μεγάλοι χώροι στάθμευσης . Όλα αυτά θα στοιχίσουν 8 δισ ευρώ.
Αλλαγές προωθούνται και στον κυκλοφοριακό χάρτη της Αθήνας που ενδεχομένως να αλλάξουν και τον τρόπο εφαρμογής του δακτυλίου ο οποίος επέστρεψε από σήμερα. Ήδη προωθείται η δημοπράτηση της πεζοδρόμησης της Βασιλίσσης Όλγας. Η επόμενη πεζοδρόμηση σχεδιάζεται στην οδό Πανεπιστημίου, από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια.