«Πλημμύρισε» το κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω… μετρό
Η οδός Εγνατία, γύρω από το Σιντριβάνι, «πνίγηκε» από τη λάσπη χτες το μεσημέρι, όταν συνεργεία που εκτελούν εργασίες για την κατασκευή του μετρό «χτύπησαν» λόγω βλάβης των αντιστηρίξεων αγωγό ύδρευσης. Το ευτύχημα ήταν ότι ο αγωγός αυτός υδροδοτούσε μόνο το εργοτάξιο του μετρό και έτσι οι Θεσσαλονικείς δεν είπαν το… νερό νεράκι.
Ωστόσο, δεν πρόκειται για την πρώτη και, απ’ ό,τι φαίνεται, ούτε για την τελευταία βλάβη σε αγωγό ύδρευσης που προκαλείται λόγω των έργων του μετρό. Αντιθέτως, οι διαρροές, που έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της υδροδότησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αποτελούν σύνηθες φαινόμενο.
Δεν είναι μόνον οι αστοχίες των συνεργείων κατασκευής που προκαλούν προβλήματα ή περιπτώσεις βλαβών, όπως η χτεσινή. Κι αυτό καθώς υπάρχουν πολλοί μη καταγεγραμμένοι αγωγοί, κάποιοι εκ των οποίων, μάλιστα, χρονολογούνται από την οθωμανική περίοδο.
«Συνοδοιπόροι» του μετρό είναι τόσο οι αγωγοί ύδρευσης, όσο και οι αγωγοί αποχέτευσης, κάτι το οποίο είναι λογικό, διότι οι αγωγοί, όπως και το υπόγειο μέσο σε σταθερή τροχιά, διασχίζουν το κέντρο της πόλης. Και σε μια τόσο πυκνοδομημένη περιοχή, η όδευση δε θα μπορούσε παρά να περνά από τον κεντρικότερο και φαρδύτερο δρόμο της πόλης, που είναι η οδός Εγνατία.
Το πιο δύσκολο, ωστόσο, είναι ότι τα συνεργεία κατασκευής του μετρό πολλές φορές καλούνται να… μαντέψουν αν στο σημείο όπου εργάζονται βρίσκονται κρυμμένοι αγωγοί ή καλώδια. Κι αυτό επειδή η χαρτογράφηση των δικτύων πολλές φορές είναι ανύπαρκτη, καθώς πριν από περίπου 100 χρόνια -οπότε και τοποθετήθηκαν κάποιοι αγωγοί- δεν υπήρχε η σχετική τεχνογνωσία. Ευτυχώς τέτοιου είδους προβλήματα δεν υπάρχουν με το φυσικό αέριο, το οποίο έχει ένα νέο, πλήρως καταγεγραμμένο δίκτυο.