«Διώχνουν» τις λαμαρίνες από το μετρό

Nov 17th, 2009
Αγγελιοφόρος, 17.11.09

Της Ντόνιας Κανιτσάκη

Αρχισε, από τα σημεία που είναι δυνατό, η αντικατάσταση των λαμαρινών από πλέγματα, ώστε να πάψει η οπτική απομόνωση των καταστημάτων

Με… απέραντη λαμαρινούπολη μοιάζει η Θεσσαλονίκη, καθώς περισσότερα από 8.000 τετραγωνικά μέτρα λαμαρίνας κατακλύζουν, μέχρι σήμερα, το κέντρο της, λόγω μετρό! Τα 8.000 και πλέον τ.μ. έχουν εγκατασταθεί γύρω από τα εργοτάξια του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι το σταθμό Αναλήψεως. Οι λαμαρίνες και τα τετραγωνικά μέτρα που αυτές καταλαμβάνουν πρόκειται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, με την ανάπτυξη νέων εργοταξίων ανατολικότερα.

Ωστόσο, κάποιοι από τους καταστηματάρχες, οι οποίοι μέσω του Εμπορικού Συλλόγου και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονται για την ύπαρξη των λαμαρινών τονίζοντας ότι τα καταστήματά τους έχουν αποκλειστεί από τον κόσμο, κάτι που οδηγεί τις επιχειρήσεις τους σε μαρασμό, μπορούν να… βγάλουν ανάσα ανακούφισης.

Οπως σημειώνει ο διευθυντής της διευθύνουσας Υπηρεσίας Μετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Ευάγγελος Γαλούσης, «άρχισε από επιλεγμένα σημεία, όπου μας το επιτρέπουν οι συνθήκες, η αντικατάσταση των λαμαρινών από πλέγματα, ώστε τουλάχιστον να πάψει η οπτική απομόνωση των καταστημάτων».

Πού επιτρέπεται

Οπως εξηγεί ο κ. Γαλούσης, οι λαμαρίνες τοποθετούνται γύρω από δύο ειδών χώρους: α) γύρω από αυτά καθεαυτών τα εργοτάξια και β) γύρω από χώρους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί ή για την προσαρμογή της κυκλοφορίας.

«Σε αυτά καθεαυτών τα εργοτάξια δεν είναι δυνατό να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες, για λόγους ασφαλείας. Κι αυτό, καθώς θέλουμε να προστατέψουμε τους περαστικούς, από, παραδείγματος χάρη, τη λάσπη που μπορεί να πεταχτεί και να τους λερώσει, αλλά και τα καταστήματα από, λόγου χάρη, μία πέτρα που μπορεί να σπάσει τη βιτρίνα τους. Ωστόσο, στους χώρους που χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί ή για την προσαρμογή της κυκλοφορίας και δεν τίθενται ζητήματα ασφαλείας, άρχισε ήδη η απομάκρυνση των λαμαρινών», υπογραμμίζει ο κ. Γαλούσης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι την εβδομάδα που διανύουμε, κλιμάκιο μηχανικών της «Μετρό Θεσσαλονίκης – Αττικό Μετρό ΑΕ» εντοπίζει τα σημεία σε καθένα από τα εργοτάξια του μετρό όπου μπορεί να γίνει η αντικατάσταση και ενημερώνει τον ανάδοχο προκειμένου να προχωρήσει τη σχετική διαδικασία.

«Χαιρόμαστε πολύ που θα δώσουμε μια οπτική, έστω, ανακούφιση, στους πολίτες, που ταλαιπωρούνται από τα έργα», καταλήγει ο κ. Γαλούσης.

Tags:
No comments yet.