Εκτροχιάστηκαν μετρό, υποθαλάσσια αρτηρία, αεροδρόμιο
Μετρό Θεσσαλονίκης και υποθαλάσσια, παραμένουν οι ανοικτές πληγές των έργων υποδομών στην Συμπρωτεύουσα ενώ το δρόμο της, αλλά «κουτσουρεμένη» παίρνει η εξωτερική περιφερειακή (από το κόμβο του Γηροκομείου έως τον κόμβο Ευκαρπίας) καθώς ο προηγούμενος σχεδιασμός δεν έλαβε υπόψη του το κόστος κατασκευής και απαλλοτριώσεων που εκτινάχθηκε στα 2 δισ. ευρώ.
Ο νέος σχεδιασμός της κυβέρνησης παρουσιάστηκε τη Δευτέρα από τον υπουργό Υποδομών κ. Δημήτρη Ρέππα κατά την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη και εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 300 εκατ. Η δημοπράτηση του έργου θα αρχίσει σταδιακά κατά τμήματα, από τις αρχές του επόμενου έτους 2011 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013.
Παγιδευμένο είναι και το έργο για την επέκταση του υφιστάμενου διαδρόμου του αεροδρομίου κατά 1.000 μέτρα.
Το έργο προϋπολογισμού 137εκ. ευρώ με ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Ιούλιο του 2011, εμφανίζει μεγάλες καθυστερήσεις και μικρή οικονομική απορροφητικότητα (34% του συμβατικού αντικειμένου). Ήδη εγκρίθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης των εργασιών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Η ΑΕΓΕΚ ζητά 30 εκατ. ευρώ για το μετρό
Για άλλη μια φορά ο κ. Ρέππας περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την εικόνα που παρουσιάζουν τα δύο προβληματικά έργα της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής (7 Απριλίου 2006) και ενώ έχει περάσει το 64% του συμβατικού χρόνου, έχει κατασκευαστεί μόνον το 14,5 % του οικονομικού αντικειμένου του έργου. Μέχρι τώρα οι καθυστερήσεις είναι πάνω από 2,5 χρόνια. Ο ανάδοχος κατασκευής έχει πιστοποιήσεις λογαριασμών 120 εκατ. ευρώ και διεκδικεί 150 εκατ. Επίσης έχει ολοκληρωθεί περίπου το 30% της συνολικής εκτιμώμενης αρχαιολογικής έρευνας, ενώ το ποσό που ήδη δαπανήθηκε υπερβαίνει το αρχικά προβλεπόμενο κατά 60%.
Το κόστος των αρχαιολογικών ανασκαφών ξεπέρασε τα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο εκσκαφής. Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε το νούμερο τεράστιο και πρόσθεσε ότι οι δύο μετροπόντικες βρίσκονται σταματημένοι στη διασταύρωση Σιντριβανίου ο πρώτος από το Νοέμβριο 2009 και ο δεύτερος από τον Ιανουάριο 2010!
«Αν οι προσπάθειες για ανάταξη αυτού του παγιδευμένου έργου δεν αποδώσουν θα πάρουμε επώδυνες και ρεαλιστικές αποφάσεις για όλους μας» είπε ο υπουργός. Σε ότι αφορά τις επεκτάσεις του Μετρό προς Καλαμαριά, Σταυρούπολη, Εύοσμο και Αεροδρόμιο, το πιο ώριμο έργο είναι η Καλαμαριά, καθώς βρίσκεται στο στάδιο προμελέτης των σταθμών, των σηράγγων και φρεατίων, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη του έτους.
Σε τέλμα βρίσκεται και το έργο παραχώρησης της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης. Η σύμβαση καταγγέλθηκε από τον Παραχωρησιούχο στις 30 Ιουλίου του 2009. Το έργο όχι μόνον δεν θα υλοποιηθεί, αλλά ο Παραχωρησιούχος διεκδικεί από το Δημόσιο πάνω από 400 εκατ. ευρώ όταν το συνολικό κόστος της κατασκευής του έργου δεν θα ξεπερνούσε τα 500 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο εξετάζει τώρα εναλλακτικά σενάρια για την κατασκευή της παράκαμψης του ιστορικού κέντρου, καθώς θεωρεί ότι η παράκαμψη του κέντρου από τα ΙΧ θα δώσει την δυνατότητα για κατασκευή ενός δικτύου πεζοδρομήσεων που θα δώσουν ανάσα και θα αναβαθμίσουν τη ζωή της Θεσσαλονίκης. Όμως οι οριστικοί σχεδιασμοί παραπέμπονται για το φθινόπωρο.
Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε επίσης και στα σχέδια του υπουργείου του για την δημιουργία στο στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, εμπορευματικού κέντρου στα πρότυπα του Θριάσιου Πεδίου.