«Κάσσανδρος» και «Θεσσαλονίκη» πιάνουν δουλειά το καλοκαίρι
Σπασμένος σε χίλια κομμάτια έφτασε χτες και ο δεύτερος μετροπόντικας που μαζί με το… δίδυμο αδελφό του, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη από τις 30 του περασμένου Νοεμβρίου, θα σκάψουν στα έγκατα της Θεσσαλονίκης για την κατασκευή του μετρό.
Το μηχάνημα ολομέτωπης διάτρησης -όπως ονομάζεται επισήμως ο μετροπόντικας- ολοκλήρωσε πλέον το μακρύ του ταξίδι από το εργοστάσιο της Γερμανίας, όπου κατασκευάστηκε με βάση τις προδιαγραφές που προέκυψαν από τη μελέτη του υπεδάφους, αλλά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχει το μετρό στην πόλη και από χτες το πρωί είναι πλέον μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης και προετοιμάζεται για να πιάσει δουλειά το καλοκαίρι.
Δέκα μέτρα
Δέκα μέτρα την ημέρα θα προχωρούν κατά μέσο όρο ο «Κάσσανδρος» και η «Θεσσαλονίκη», όπως ονομάζονται οι δύο μετροπόντικες, στο ταξίδι τους στα έγκατα της Θεσσαλονίκης, όμως η ταχύτητα αυτή θα αυξομειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες κατασκευής του έργου, αλλά και τις συνθήκες που θα επικρατούν από περιοχή σε περιοχή.
Oι δύο μετροπόντικες, πάντως, έχουν πανομοιότυπα χαρακτηριστικά: 6,19 μέτρα διάμετρο, 90 μέτρα μήκος, 42,5 τόνους βάρος, ενώ πανομοιότυπες θα είναι οι δύο σήραγγες που θα κατασκευάσουν, σε βάθος από 16 έως 31 μέτρα, που θα έχουν διάμετρο 5,3 μέτρα.
Αυτή, άλλωστε, είναι μία από τις βασικότερες διαφορές του μετρό της Θεσσαλονίκης από το μετρό της Αθήνας, το ότι δηλαδή θα κατασκευαστούν δύο «δίδυμες» σήραγγες αντί για μία, όπως έγινε στην Αθήνα, γι αυτό και θα χρησιμοποιηθούν δύο μετροπόντικες.
Το μήκος της κάθε σήραγγας θα είναι 7,5 χιλιόμετρα, από 9,6 χιλ. που είναι το σύνολο της βασικής γραμμής του μετρό. Τα 2,1 χιλ. που υπολείπονται πρόκειται να κατασκευαστούν με ανοιχτό όρυγμα.
Για τη διάνοιξη της κάθε σήραγγας υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν περί τους 30 μήνες. Oι σχετικές εργασίες επρόκειτο να ξεκινήσουν αυτόν το μήνα, όμως κάποια αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, στο σημείο όπου κατασκευάζεται το φρεάτιο απ όπου οι δύο μετροπόντικες θα αρχίσουν το σκάψιμο, φρέναραν τη διαδικασία.
Τελικά, ο «Κάσσανδρος» και η «Θεσσαλονίκη» θα αρχίσουν το ταξίδι τους στα έγκατα της πόλης μέσα στο καλοκαίρι, εφόσον το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έκρινε ότι τα αρχαία είναι ήσσονος σημασίας και δε θα πρέπει να καθυστερήσουν περαιτέρω το έργο.