«Αγώνας δρόμου» για μετρό από το 2015
Αγγελιοφόρος, 07.09.2011
Της Ντόνιας Κανιτσάκη
Μια μεγάλη… ανάσα πρόκειται να πάρει σε λιγότερο από ένα χρόνο η Θεσσαλονίκη, καθώς μέχρι τα μέσα του 2012 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές που γίνονται στο πλαίσιο κατασκευής του μετρό. Τα εργοτάξια δεν πρόκειται να απομακρυνθούν, καθώς θα εκτελούνται εργασίες για την κατασκευή των σταθμών, ωστόσο ο… βραχνάς των ανασκαφών θα έχει πάρει τέλος.
Η βασική γραμμή του μετρό, που θα εκτείνεται, τελικά, από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία και όχι μέχρι τη Μίκρα της Καλαμαριάς, θα είναι έτοιμη το 2015. Επιπλέον, αν όλα πάνε καλά, το ερχόμενο καλοκαίρι θα αναπτυχθούν στην πόλη νέα εργοτάξια, αυτήν τη φορά για την κατασκευή της πρώτης επέκτασης του μετρό, προς την Καλαμαριά. Ενα χρόνο μετά, δηλαδή το 2013, θα γίνει η δημοπράτηση για μία ακόμη επέκταση, προς τη Σταυρούπολη.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χτες σε σύσκεψη που έγινε στο εργοτάξιο του μετρό στο σταθμό «Ευκλείδης», όπου ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, μαζί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Χρήστο Τσίτουρα, και στελέχη της εταιρίας, ενημέρωσαν βουλευτές (Θωμάς Ρομπόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης, Σάββας Αναστασιάδης, Αγγελος Κολοκοτρώνης) και εκπροσώπους των κομμάτων για την εξέλιξη του έργου.
Η χάραξη
Η βασική γραμμή του μετρό θα φτάνει τελικά μέχρι τη Νέα Ελβετία και όχι μέχρι την Καλαμαριά. Στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Θεσσαλονίκης, το υπόγειο μέσο σε σταθερή τροχιά θα φτάσει με την πρώτη επέκτασή του.
Οπως εξήγησε ο κ. Τσίτουρας, η «Αττικό Μετρό» επιδιώκει πλέον την κατασκευή αμαξοστασίου στην περιοχή της Πυλαίας, όπως προβλέπεται από την υπάρχουσα σύμβαση. Η κατασκευή αμαξοστασίου στην περιοχή της Μίκρας, αντί για την Πυλαία, όπως είχε προτείνει πριν από περίπου ένα χρόνο η «Αττικό Μετρό ΑΕ», αποτελεί δύσκολη υπόθεση. Αυτό που επιδιώκεται πλέον είναι η εξασφάλιση επιπλέον χώρου ώστε το αμαξοστάσιο της Πυλαίας να είναι μεγάλο και να ικανοποιεί και τις ανάγκες της επέκτασης στην Καλαμαριά.
Εξάλλου, ο σταθμός «Νέα Ελβετία» φαίνεται ότι θα μετατοπιστεί λίγο ανατολικά, σε θέση που υπέδειξε ο δήμος Θεσσαλονίκης, ώστε να μη βρίσκεται μέσα σε χωράφια, μακριά από κατοικημένη περιοχή.
Επιπλέον, εξετάζεται η τελική θέση του προτελευταίου σταθμού της βασικής γραμμής του μετρό, στη Βούλγαρη, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση του χώρου για την κατασκευή σταθμού στο Παπάφειο.
Εξάλλου, όπως υπογράμμισε ο κ. Μαγκριώτης, «το 2020 η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαθέτει δίκτυο μετρό, μήκους 33 χλμ. με 33 σταθμούς και αυτός είναι ο στόχος μας».
Καλαμαριά – Σταυρούπολη
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσίτουρας, ολοκληρώθηκαν από την «Αττικό Μετρό ΑΕ» οι μελέτες για την επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά, υπογράφηκε η περιβαλλοντική μελέτη του έργου και υποβλήθηκε στην ΕΕ ο φάκελος για τη χρηματοδότησή του. «Μέσα στον Οκτώβριο θα είμαστε σε θέση να δώσουμε τα τεύχη δημοπράτησης σε όσους προεπιλέχθηκαν από την πρώτη φάση του διαγωνισμού, που έχει ολοκληρωθεί, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στο διαγωνισμό. Αν δεν υπάρξουν εμπλοκές με προσφυγές και ενστάσεις, το ερχόμενο καλοκαίρι μπορούν να αναπτυχθούν τα πρώτα εργοτάξια του έργου. Ετσι, η επέκταση προς την Καλαμαριά μπορεί να είναι έτοιμη σχεδόν ταυτόχρονα με τη βασική γραμμή του μετρό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ».
Ο ίδιος σημείωσε ότι ωριμάζει η επέκταση του μετρό προς τη Σταυρούπολη και ότι στο τέλος του έτους θα είναι έτοιμη η πρώτη φάση των μελετών, ώστε ακολούθως να δημοπρατηθούν οι οριστικές. «Δυνητικά, το 2013 το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί, διαθέτοντας οριστικές μελέτες», υπογράμμισε ο κ. Τσίτουρας, ο οποίος επισήμανε ότι αντίστοιχη μελετητική ωρίμανση γίνεται για τις επεκτάσεις προς Εύοσμο, αλλά και προς Τούμπα και Χαριλάου.
«Δυστυχώς, σ' ένα μεγάλο βαθμό και μάλιστα λόγω και της έλευσης του πρωθυπουργού σε λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, το μετρό αντιμετωπίζεται από το ΠΑΣΟΚ περισσότερο ως μέσο επικοινωνίας παρά ως μέσο συγκοινωνίας», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «οι επιδόσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μετρό χαρακτηρίζονται από παλινωδίες, αναξιοπιστία και καθυστερήσεις».