Η Αττικό Μετρό απαντά στην κριτική που δέχθηκε από φορείς της Θεσσαλονίκης

Nov 22nd, 2014

Το Βήμα, 21.11.2014

Του Αχιλλέα Χεκίμογλου

Στη φωτογραφία αρχείου, ο υπό κατασκευή σταθμός Φλέμινγκ [Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ]

Κάνει λόγο για πρωτοφανής επίθεση υποβολιμαίας κριτικής
 
Για απροκάλυπτη επίθεση κατά του Δημοσίου, η οποία δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς πραγματοποιείται λίγες μόλις ημέρες πριν από την έκδοση απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου για μία κρίσιμη για το μέλλον του Μετρό Θεσσαλονίκης απόφαση, κάνει λόγο η «Αττικό Μετρό», η οποία σε ανακοίνωσή της απαντά στην δριμύτατη κριτική που δέχθηκε για το πολύπαθο έργο από τους φορείς της Θεσσαλονίκης.

Η εταιρεία χαρακτηρίζει ψευδείς τις αιτιάσεις που ειπώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, υπερασπίζεται την θητεία του επικεφαλής της, κ. Χρίστου Τσίτουρα, επισημαίνει ότι δεν θα συρθεί σε διαπραγμάτευση με την ανάδοχο κοινοπραξία και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τον εργολάβο πέραν του διαιτητικού δικαστηρίου.

«Εύλογα ερωτηματικά δημιουργεί η απροκάλυπτη επίθεση που εξαπολύθηκε στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του δημοσίου, λίγες μόλις ημέρες πριν από την έκδοση της Απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου για την Οριακή Προθεσμία του Έργου» αναφέρει η εταιρία.

Η Αττικό Μετρό χαρακτηρίζει «ανακρίβειες» και «υποβολιμαία κριτική» όσα ειπώθηκαν την Πέμπτη κατά την διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης και τονίζει ότι οι αιτιάσεις των αυτοδιοικητικών της πόλης είναι ψευδείς.

«Η παρούσα Διοίκηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ανέλαβε στα μέσα του 2010, δηλαδή τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης του έργου» σημειώνεται στην απάντηση. «Η σημερινή Διοίκηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ παρέλαβε ένα έργο ουσιαστικά σταματημένο, με σωρεία άλυτων τεχνικών και συμβατικών προβλημάτων και κατόρθωσε να επιλύσει σχεδόν όλες τις πολύπλοκες τεχνικές δυσκολίες του Μετρό» συνεχίζει.

«Από τότε που ανέλαβε η σημερινή Διοίκηση έχουν κατατεθεί μόλις 23 ενστάσεις, οι οποίες μάλιστα είτε είναι επαναλαμβανόμενες παλαιοτέρων ενστάσεων, είτε αφορούν ενέργειες που έγιναν σε προγενέστερο χρόνο, είτε αφορούν πράξεις της Πολιτείας, είτε είναι δευτερευούσης σημασίας» τονίζεται.  

Μάλιστα, η εταιρία σημειώνει ότι οι «οικονομικές διεκδικήσεις του αναδόχου, ύψους περίπου 500 εκ. ευρώ προϋπήρχαν της υφιστάμενης Διοίκησης» και υπογραμμίζει ότι η Αττικό Μετρό «διαθέτει σήμερα υψηλόβαθμα, έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη με άριστη επιστημονική κατάρτιση και ειδική τεχνογνωσία έργων Μετρό, που ουδείς άλλος φορέας της χώρας διαθέτει».

Η εταιρία υπογραμμίζει ότι «ούτε η Σύμβαση, ούτε η ελληνική και ευρωπαϊκή Νομοθεσία προβλέπει κανενός είδους διαπραγμάτευση με τον Εργολάβο» χαρακτηρίζοντας ως μοναδική νόμιμη διαδικασία «αυτή του Διαιτητικού Δικαστηρίου».

Η Αττικό Μετρό απαντά στην κριτική που δέχθηκε ότι «το έργο είναι σήμερα δυο χρόνια μετά τη συμβατική ημερομηνία λειτουργίας του», σημειώνοντας ότι το έργο δεν θα μπορούσε ποτέ να ολοκληρωθεί το 2012, καθώς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη «μακροχρόνιες αρχαιολογικές ανασκαφές» σε πολλά μέτωπα του έργου.

«Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο σταθμός Βενιζέλου, όπου παρά τη θέληση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, τα έργα είναι για δυο χρόνια σταματημένα μετά από αλλεπάλληλες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας» τονίζει η εταιρία.

«Όμως, περισσότερα ερωτηματικά και απορίες δημιουργούνται από την παντελή έλλειψη κριτικής στον Εργολάβο, ο οποίος κατά το Νόμο και τη Σύμβαση έχει την ευθύνη υλοποίησης του Έργου» σημειώνει η Αττικό Μετρό, η οποία παρατηρεί ότι «ουδεμία αναφορά έγινε στις πέντε εταιρείες της κοινοπραξίας».

«Ξαφνικά δηλαδή, πραγματοποιείται μια πρωτοφανής επίθεση υποβολιμαίας κριτικής στην κρατική εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, η οποία προασπίζεται το Δημόσιο συμφέρον, τα χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογούμενων, μέσα από συγκεκριμένα άρθρα της σύμβασης του Μετρό Θεσσαλονίκης» εξηγεί η Αττικό Μετρό.

«Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί όταν στην επίθεση αυτή συμμετέχει υπεύθυνος φορέας, του οποίου ο εκπρόσωπος παράλληλα εξυπηρετεί προσωπικά του συμφέροντα ως συνεργάτης του Εργολάβου» καταγγέλλει η εταιρία.

«Τι μπορεί να υποθέσει ο Έλληνας πολίτης όταν ακούει υπεύθυνους φορείς της πόλης να αναμασούν δημόσια καταγεγραμμένες θέσεις της αναδόχου κοινοπραξίας, όπου με βάση αυτές διεκδικεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο» διερωτάται.

«Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ούτε τρομοκρατείται, ούτε εκβιάζεται» τονίζει. «Με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίστηκε το δημόσιο χρήμα για τα έργα της, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε κατά το παρελθόν αντίστοιχα οικονομικά αιτήματα εργολάβων, θα συνεχίσει να διασφαλίζει το Δημόσιο συμφέρον» συνεχίζει.

«Οι "απαραίτητες ενέργειες" που ζητήθηκε να γίνουν εντός 45 ημερών, επισημαίνουμε ότι είναι υπόθεση αποκλειστικά και μόνο των Διαιτητικών Δικαστηρίων, σύμφωνα με τη νομοθεσία» σημειώνει η εταιρία.

«Η χθεσινή επίθεση που δέχθηκε η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ξεπερνά κάθε όριο καλόπιστης κριτικής, αφού σαφέστατα εμπίπτει στα όρια της πίεσης ώστε να υποκύψει στις αδηφάγες απαιτήσεις των εργολάβων, όπως κάποιοι μάλλον επιδιώκουν» καταλήγει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αρχηγείο της Αττικό Μετρό επικρατεί αναβρασμός, καθώς πολλά στελέχη της εταιρίας διέκριναν πίσω από το εκρηκτικό κλίμα μία «ενορχήστρωση» όσων επιδιώκουν να σύρουν το Δημόσιο σε διαπραγμάτευση. Μάλιστα, μιλούν για στροφή 180 μοιρών από πρόσωπα, τα οποία έως πρότινος επιδίωκαν την εύνοια της Αττικό Μετρό.

Επίσης, στελέχη της εταιρίας σημειώνουν ότι η πλειονότητα των ενστάσεων του εργολάβου, συνολικού προϋπολογισμού 508 εκατ. ευρώ, είχαν κατατεθεί πριν από 2010, ενώ υπογραμμίζουν ότι η αντίδραση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι προκλητική, καθώς αυτός είχε επιλέξει την χάραξη του έργου.

Σημειωτέον ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος προειδοποίησε ότι στο τέλος του έτους θα προσφύγει στον εισαγγελέα, δήλωσε ότι το Μετρό «έχει γίνει φιάσκο και τραγωδία μαζί, έχει καταστρέψει καταστηματάρχες και επαγγελματίες, ταλαιπωρεί διαρκώς τους πολίτες και τους επισκέπτες και έχει επιβραδύνει και δυσχεράνει την καθημερινή ζωή».

«Θα συμβούλευα κάποιους να αφήσουν τα παραμύθια και να ασχοληθούν επιτέλους με την ουσία του έργου. Περιμένουμε γρήγορα λύσεις στα προβλήματα του Μετρό, αλλιώς σε ενάμιση μήνα από σήμερα θα αποταθώ στον Εισαγγελέα» τόνισε.

«Φαντάζομαι ότι όταν θα πάει στη Δικαιοσύνη και θα προσφύγει, θα προσφύγει εναντίον παντός υπευθύνου, ξεκινώντας βέβαια από το 2006, από όλες τις κυβερνήσεις, τους υπουργούς, τους πρωθυπουργούς, τους γενικούς γραμματείς» σχολίασε ο γενικός γραμματέας Υποδομών, κ. Στράτος Σιμόπουλος.

«Ένα έργο, το οποίο έτρεχε με μία πολύ χαμηλή απορροφητικότητα, περίπου 100.000-200.000 ευρώ το μήνα, τρέχει τώρα παρά τα προβλήματα με 4- 5 εκατομμύρια ευρώ απορροφητικότητα το μήνα» τόνισε.

«Είμαστε σε μία φάση εξαιρετικά λεπτή των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία, αναμένοντας τις διαιτησίες και έχουμε έναν άνθρωπο με θεσμική θέση ουσιαστικά, να κάνει μία επικοινωνιακή φιέστα, να δημιουργεί μια φιέστα, ένα ντεκόρ για να επιτεθεί εναντίον μου» συνέχισε. «Όταν μου βάζουνε μπουρλότο στην πιο κρίσιμη στιγμή και θα έχουν και αυτοί ευθύνη στη διαπραγμάτευση και στις διαιτησίες» πρόσθεσε.

Ο κ. Σιμόπουλος αναγνώρισε ότι «η κοινοπραξία δημιουργεί το περιβάλλον για να διαπραγματευθεί καλύτερα».«Ο εργολάβος είναι λογικό να δημιουργεί εκείνο το κλίμα που θα του επιτρέψει οι διεκδικήσεις του να γίνουν περισσότερες. Και θυμίζω ότι όταν αναλάβαμε εμείς, οι διεκδικήσεις του εργολάβου ήταν 475 εκατομμύρια πριν από μας και τώρα είναι και άλλα 75. Σύνολο 550» πρόσθεσε.

Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι «χρονοδιάγραμμα αν δεν βγουν οι διαιτησίες που τις περιμένουμε, δεν μπορεί να δοθεί», όμως, «αν οι διαιτησίες κυλήσουν ομαλά, το έργο το 2018 μπορεί να παραδοθεί».

 

No comments yet.