Δύο μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι- Στον “πάγο” το έργο
Alterthess.gr, 04.03.2015
Δύο μήνες είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό τμήμα και στους μετροπόντικες του Μετρό Θεσσαλονίκης ενώ παγωμένες παραμένουν οι εργασίες στα εργοτάξια.
Σύμφωνα με όσα επικαλείται η κοινοπραξία υπάρχει έλλειψη ρευστότητας ενώ από τη πλευρά των εργαζομένων εκφράζονται φόβοι πως η κατάσταση θα χειροτερεύει συνεχώς και ενδεχομένως να έχουμε και νέες απολύσεις αν δεν δοθεί λύση. Παρά την δέσμευση του Υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη πως δεν θα συναινέσει σε μαζικές απολύσεις, οι εργαζόμενοι εκτιμούν πως η εταιρεία θα επιχειρήσει νέες απολύσεις με το επιχείρημα ότι είναι στο δρόμο εξόδου απο το έργο. Ήδη η υπόθεση των πρώτων 50 απολύσεων που είχαν γίνει στις 21 Ιανουαρίου παραμένει καθώς τη Τρίτη το θέμα θα πάει στην επιθεώρηση εργασίας. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υποστηρίζουν πως πρόκειται για παράνομες απολύσεις.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εργασίες που γίνονται όλη αυτή τη περίοδο στα εργοτάξια σε Αγία Σοφία, Ανάληψη και Πανεπιστήμιο έχουν να κάνουν με απαραίτητες εργασίες ασφαλείας και όχι εργασίες συνέχισης του έργου. Άλλωστε μέχρι σήμερα η κοινοπραξία δεν έχει αποδεχθεί τη πρόταση της Αττικό Μετρό για συνέχιση του έργου μέσω προσωρινού χρονδιαγράμματος μέχρι και την επίλυση των διαφορών, πρόταση που έχει ως στόχο να μην παραμένει σε "τέλμα" το έργο για τόσους μήνες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν η κοινοπραξία επιχειρεί να πιέσει τόσο μη πληρώνοντας τους εργαζόμενους όσο και μη αποδεχόμενη το προσωρινό χρονοδιάγραμμα εργασιών σε κατεύθυνση επίλυσης των διαφορών με την ικανοποίηση των εξωσυμβατικών οικονομικών απαιτήσεων της.
Τέλος υπενθυμίζεται ότι πως καθ' όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών η κοινοπραξία έχει προσφύγει στη διαιτησία για πλήθος ζητημάτων η πλειοψηφία των οποίων περιλαμβάνει και οικονομικές εξωσυμβατικές απαιτήσεις, οι οποίες αγγίζουν τα 550 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν 60% επιπλέον από την αρχική χρηματοδότηση. Μάλιστα στα μέσα Φεβρουαρίου απορρίφθη ένα από τα αιτήματα αποζημίωσης ύψους 231 εκατ. ευρώ της κοινοπραξίας από το διαιτητικό δικαστήριο με το σκεπτικό ότι ο ανάδοχος θα πρέπει να στοιχειοθετήσει νέα αιτήματα για την αποζημίωσή του καθώς στη προσφυγή στο Εφετείο δεν υπήρχε αναφορά στις οικονομικές επιπτώσεις, ούτε προσδιορισμός του ποσού της αποζημίωσης, γεγονός που θα οδηγούσε σε καθυστέρηση και όχι σε γρήγορη επίλυση της διαφωνίας.
Κα. Μπα.