Τι ισχύει για τα ευρήματα του ΜΕΤΡΟ…

Nov 18th, 2014

Karfitsa.gr, 18.09.2014

Του Βαγγέλη Στολάκη

 

Στη δεύτερη φάση, δηλαδή τη φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η ανασκαφική έρευνα σε ό,τι αφορά το σταθμό «Αμαξοστάσιο» του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Οι εργασίες των αρχαιολόγων που ξεκίνησαν λίγο πριν το 2011 καθώς στην εν λόγω περιοχή, του Makro, εντοπίστηκαν κατάλοιπα οικισμού «σε κακή κατάσταση» όπως αναφέρουν άνθρωποι της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. ολοκληρώνονται και έτσι το έργο συνεχίζεται.  Ωστόσο, ένα δημοσίευμα του 2011 που «αναπαράχθηκε» πριν λίγες ημέρες από διάφορα sitesκαι blogs δίνει την εντύπωση πως στην εν λόγω περιοχή ανακαλύφθηκε η… «Αμφίπολη της Θεσσαλονίκης».

Ο λόγος για την ανακάλυψη οικισμού, ενός από τα 26 πολίσματα (κωμοπόλεις) που υπήρχαν γύρω από το Θερμαϊκό και τα οποία στη συνέχεια επί Κάσσανδρου αποτέλεσαν τη Θεσσαλονίκη πριν από 2300 χρόνια.

Ωστόσο, ο θησαυρός φαίνεται πως ήταν… «άνθρακας» σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται στην karfitsa.gr υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αφού «η ανακάλυψη είναι μικρότερης αρχαιολογικής σημασίας από αυτά που κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί στα εργοτάξια του Μετρό».

«Βρέθηκε τμήμα του οικισμού και όχι ολόκληρος ο οικισμός και μάλιστα σε κακή κατάσταση» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές. Μάλιστα όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έκρινε πως τα ευρήματα δεν έπρεπε να διατηρηθούν.

Στο σταθμό Αμαξοστάσιο βέβαια δεν έχουν εντοπιστεί μόνο αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και βλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με αποτέλεσμα πολλές φορές στο παρελθόν να βρεθούν εκεί πυροτεχνουργοί και δυναμικό του Ελληνικού Στρατού.

 

No comments yet.