Την ανάκληση των συμβάσεων των 30 του Μετρό ζητά το ΕΚΘ

Oct 24th, 2012

Voria.gr, 23.10.2012

«Απαιτούμε από την εργοδοσία του Μετρό να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή οικοδομικής σύμβασης, όπως ισχύει για όλους τους εργαζόμενους», σημειώνει η ανακοίνωση

Την ανάκληση των συμβάσεων με τις οποίες προσλήφθηκαν οι 30 εργατοτεχνίτες στο Μετρό ζητά το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τη στήριξή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Το ΕΚΘ χαρακτηρίζει απαράδεκτο τον τρόπο επαναπρόσληψης των 30 εργατοτεχνιτών, σημειώνοντας ότι πολιτικές αυτές διχάζουν τους εργαζόμενους και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή συνέχιση του έργου. «Απαιτούμε από την εργοδοσία του Μετρό να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή οικοδομικής σύμβασης, όπως ισχύει για όλους τους εργαζόμενους και να φερθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», τονίζει.

«Αν και το σύνολο των εργαζομένων απασχολούνται με κλαδικές συμβάσεις, η εργοδοσία του Μετρό Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να προχωρήσει στην επαναπρόσληψη 30 απολυμένων εργατοτεχνιτών, με όρους Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και με χρονική διάρκεια 30 ημερών, γεγονός που μεταφράζεται σε κατά πολύ μικρότερες αμοιβές από τους υπόλοιπους εργαζόμενους αλλά και ανεργία μετά τη λήξη της σύμβασης», υπογραμμίζει το ΕΚΘ.

Σύμφωνα με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η εφαρμογή της πολιτική αυτής που δημιουργεί εργαζόμενους δυο ταχυτήτων και προχωράει στον επιλεκτικό διαχωρισμό των εργαζομένων σε ένα τεράστιο και βαρυσήμαντο έργο, όπως είναι το Μετρό της Θεσσαλονίκης, καταπατά βασικές παραγράφους του Συντάγματος και δημιουργεί ανισότητες καθώς μια εταιρεία αμείβει με διαφορετικό τρόπο εργαζόμενους με το ίδιο αντικείμενο.  

Παράλληλα, το ΕΚΘ υπογραμμίζει ότι θεωρεί κοροϊδία τα σχέδια της εταιρείας Μετρό Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε προσλήψεις εργαζομένων για ελάχιστες ημέρες, την ώρα που η ανεργία μαστίζει τη Θεσσαλονίκη και η ανάγκη για δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας κρίνεται επιτακτική.

Επιπλέον, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψει αυτές τις αρρωστημένες εργοδοτικές πρακτικές που με «δήθεν» λύσεις, εμπαίζουν όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που περιμένουν την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου.
 

No comments yet.