Τα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης

Mar 8th, 2014

Αγγελιοφόρος, 08.03.2014

Του Φορη Πεταλίδη

Το μετρό της Θεσσαλονίκης ήταν να παραδοθεί σύμφωνα με τους πρώτους σχεδιασμούς των υπευθύνων το 2012. Προς το παρόν βλέπουμε έργα και αυτά να προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Ασφαλώς και πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που εκτελείται αυτή την περίοδο στην πόλη μας και έχει δώσει δουλειές σε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ανθρώπους για χρόνια. Ταυτόχρονα πραγματοποιείται και η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή, που έχει φέρει στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα. Μόνον εύκολη δεν είναι η λύση στο ξεπέρασμα των προβλημάτων. Ομως από την αρχή οι αρμόδιοι γνώριζαν τα προβλήματα που θα υπάρξουν, γιατί στο κέντρο της πόλης όπου κι αν σκάψεις θα βρεις σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Το είχαν επισημάνει άλλωστε οι αρχαιολόγοι. Η πόλη μας έχει διαχρονική ιστορική αξία πάνω από 2.300 χρόνια.

Ολα αυτά θα έπρεπε να κάνουν τους αρμοδίους πιο σοφούς. Θα έπρεπε να ακούνε και τις αντίθετες απόψεις. Οχι μόνον αυτούς που τους χάιδευαν τα αφτιά. Από την άλλη πλευρά ορισμένοι στην πόλη δεν αγκάλιασαν το μετρό όπως θα έπρεπε. Ως συνήθως διείδαν πως θα μπορούσαν να αρμέξουν την αγελάδα, που έχει λεφτά, και άρχισαν τις κάθε είδους προσφυγές στα δικαστήρια. Ο μετροπόντικας σταμάτησε, προσπερνούσε σταθμούς που δεν γίνονταν και οι επεκτάσεις εξαγγέλλονταν, αλλά αργούσαν.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα του μετρό βρίσκεται στο κέντρο της πόλης εκεί όπου έχει κολλήσει και δεν λέει να προχωρήσει. Οσες προσπάθειες και εάν καταβάλλουν οι υπεύθυνοι είναι αποσπασματικές, δεν λύνουν συνολικά τα πρόβλημα. Το πάνε ένα βήμα μπροστά, αλλά με αργούς ρυθμούς. Γι' αυτό και δεν βγαίνει από το νου των Θεσσαλονικέων, πως τα αντίστοιχα προβλήματα εάν υπήρχαν στην Αθήνα, όλη η κυβέρνηση θα είχε κινητοποιηθεί για να λυθούν.

Πάντως θα πρέπει να μείνει στα χρονικά και να διδάσκεται στο μέλλον στα πανεπιστήμια η κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης. Πως ξεκίνησε με την υπογραφή της σύμβασης το 2006 και έπρεπε να τελειώσει τον Νοέμβριο του 2012 και ακόμη δεν έχουν τελειώσει οι αρχαιολογικές ανασκαφές. Ηταν να κρατήσουν 1,5 χρόνο και υπολογίζεται με τους μετριότερους υπολογισμούς ότι θα φτάσουν τα 10 χρόνια. Μετρό ακόμη μπορεί να μην έχουμε, αλλά τουλάχιστον αρχαιολογικές ανασκαφές κάνουμε. Τουλάχιστον αν τις είχαμε αξιοποιήσει και ήταν επισκέψιμες, ως πόλη θα είχαμε κερδίσει κάτι.

No comments yet.