Σε νέο αδιέξοδο το Μετρό Θεσσαλονίκης

Feb 13th, 2013

Το Βήμα, 13.02.2013

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται εξαγορά της ΑΕΓΕΚ

Με φιλικό διακανονισμό ελπίζει να δώσει λύση το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης
  
«Ζημιογόνο και μη εκτελέσιμο» χαρακτηρίζουν το Μετρό Θεσσαλονίκης στελέχη της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, επισημαίνοντας ότι χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, το φιλόδοξο συγκοινωνιακό έργο, που φυλλορροεί εδώ και κάμποσο καιρό λόγω συσσωρευμένων τεχνικών και οικονομικών προβλημάτων, θα οδηγηθεί σε οριστικό τέλμα.

Το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης αναζητεί λύση και επεξεργάζεται τη μέθοδο του φιλικού διακανονισμού προκειμένου να επιταχυνθεί η άρση των εμποδίων και η ομαλή εξέλιξη των εργασιών. Και αυτό την ώρα που καταγράφονται έντονες ζυμώσεις στην αγορά αναφορικά με το μέλλον της ΑΕΓΕΚ (επικεφαλής της κοινοπραξίας του μετρό Θεσσαλονίκης), η οποία έχει περάσει πρακτικά στους δανειστές της, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι μεγάλη εισηγμένη εταιρεία βρίσκεται κοντά στην εξαγορά της.  

Σύμφωνα με στελέχη της κοινοπραξίας η κατάσταση στο Μετρό Θεσσαλονίκης είναι ακόμη πιο δραματική από όσο φαίνεται και προμηνύει άσχημες εξελίξεις, καθώς, όπως λένε, χωρίς συμπληρωματική χρηματοδότηση το έργο δεν μπορεί να συνεχισθεί.

Μάλιστα, σχολιάζουν ότι η προταθείσα με διάταξη νόμου αύξηση της προκαταβολής κατά 4% «δεν αποτελεί χρηματοδότηση αλλά ένεση ρευστότητας» και επισημαίνουν ότι «οι απαιτήσεις του αναδόχου δεν ικανοποιούνται με την προκαταβολή και, ως εκ τούτου, το έργο παραμένει ζημιογόνο οπότε και μη εκτελέσιμο».

Οπως αποκαλύπτουν, «οι μετροπόντικες παραμένουν καθηλωμένοι μέσα στο χώμα, στο σταθμό Ανάληψη και βρίσκονται πια  πολύ κοντά στην καταστροφή τους», ενώ αναφέρουν ότι «ο μόνος χώρος που δόθηκε στον ανάδοχο είναι τα τρία κτίρια επί της οδού Μαρτίου στο σταθμό Πατρικίου».

Παράλληλα, όπως λένε, εξακολουθούν να «εκκρεμούν οι υπόλοιπες απαλλοτριώσεις σε Παπάφη, Πατρίκιο, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία, και τη σήραγγα προς το αμαξοστάσιο» και παρατηρούν ότι η ανάδοχος κοινοπραξία ως «ένδειξη καλής θέλησης ξεκίνησε εργασίες στο Σταθμό Ανάληψη για μικρό όμως χρονικό διάστημα λόγω έλλειψης υλικών».

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι «η αρχαιολογία ολοκληρώνει το ανασκαφικό της έργο στις περιοχές που μπορεί και όχι στο σύνολο του έργου» με αποτέλεσμα ότι «μετά από τις κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πρέπει να παραδοθούν εκ νέου τα σκάμματα στην αρχαιολογία για να συνεχίσει τις εκσκαφές της, όπως για παράδειγμα, στο νότιο τμήμα του Σταθμού Αγίας Σοφίας».

Στελέχη της εταιρίας σημειώνουν ότι ουδέν από τα «εύλογα αιτήματα του αναδόχου» έχει ικανοποιηθεί και αναγνωρίζουν ότι «το έργο βρίσκεται στη μέση πολιτικών παιχνιδιών χωρίς ουσία», καθώς «από όλα αυτά που έχουν ακουσθεί σαν λύση δεν έχει γίνει τίποτα». «Το έργο απαιτεί άμεσα πολιτική λύση» καταλήγουν και συνδέουν τη μοίρα του Μετρό με την επέκτασή τους προς την Καλαμαριά.

«Αδυνατούμε πλέον να χρηματοδοτήσουμε το έργο» δήλωσε, άλλωστε, δημόσια την Παρασκευή ο διευθυντής της κοινοπραξίας, κ. Μιχάλης Σίμας, αναφέροντας ως κύριες αιτίες καθυστέρησης του έργου τις αρχαιολογικές έρευνες, την αργοπορία στις απαλλοτριώσεις και τη δημοπράτηση με τη μέθοδο μελέτης-κατασκευής, που, όπως τόνισε, «είχε ως αποτέλεσμα ν' αντιμετωπίσουμε παράγοντες και προβλήματα που δεν γνωρίζαμε και από τους 13 σταθμούς να αλλάξουμε οριζοντογεωγραφικά και υψομετρικά τους  εννέα».

Ενδεικτικά, όπως είπε, αναφερόμενος στις αρχαιολογικές εργασίες, «από επτά μήνες που έλεγε η  σύμβαση, φθάσαμε στα επτά χρόνια για να παραδοθούν οι χώροι και στα 90 εκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής το κόστος των ερευνών».

Λύση με φιλικό διακανονισμό, λέει το υπουργείο Υποδομών

Μία λύση, σύμφωνα με στελέχη κοντά στο έργο, είναι να δημιουργηθεί μία «τρόικα» με τη συμμετοχή της κοινοπραξίας, του υπουργείου και της Αττικό Μετρό και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί το έργο) που θα «ξεμπλοκάρει» προβλήματα και εκκρεμότητες, λειτουργώντας ως άτυπη διαιτησία.

Σύμφωνα με όσα είπε την Παρασκευή στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας δημοσίων έργων, κ. Στράτος Σιμόπουλος, το έργο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2017, εάν επιλυθούν τα οικονομικά προβλήματα του αναδόχου. Πάντως, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα μη υλοποίησής του, καθώς έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότησή. Ο κ. Σιμόπουλος πρότεινε να αλλάξει το καταστατικό της Αττικό Μετρό , προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα του φιλικού διακανονισμού, ενώ διαβεβαίωσε ότι η αποπεράτωση του έργου «αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα».

«Η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη, αλλά το ερώτημα είναι πότε θα ολοκληρωθεί» τόνισε ο επικεφαλής της Αττικό Μετρό, κ. Χρήστος Τσίτουρας, αναγνωρίζοντας ότι η ανωριμότητα του έργου ήταν εξαρχής και εξ ορισμού δεδομένη, αφού δημοπρατήθηκε ως μελετοκατασκευή. «Αυτό ήταν γνωστό στην εταιρία όταν το δημοπράτησε ήταν επίσης γνωστό και στον ανάδοχο όταν υπέγραψε τη σύμβαση. Άρα οι πάντες γνώριζαν ότι το έργο αυτό θα αντιμετώπιζε τεράστιες δυσκολίες κατά τη διάρκεια κατασκευής» είπε.

Επίσης, ο κ. Τσίτουρας επισήμανε ότι λόγω των καθυστερήσεων ο προϋπολογισμός για την αρχαιολογία υπερέβη κατά 40 εκατ. ευρώ το αρχικό μπάτζετ, φτάνοντας τα 90 εκατ. ευρώ, καθώς και ότι εξαιτίας των απαλλοτριώσεων χάθηκαν τρία χρόνια. Όπως εξακριβώθηκε στη συνέχεια, υπογράμμισε, οι χώροι που ήταν έτοιμοι το 2006 και επελέγησαν για σταθμοί, δεν ήταν οι ενδεδειγμένοι και ξεκίνησαν να επαναχωροθετούνται το 2009.

Πάντως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τελική πορεία του έργου αναφέροντας ότι ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί το εργοτάξιο της Ανάληψης, που βρίσκεται στην κρίσιμη διαδρομή μαζί με αυτό της Αγίας Σοφίας και είναι το δυσκολότερο από όλα λόγω της στενότητας του χώρου.

«Το κόστος κατασκευής στο Μετρό Θεσσαλονίκης έφτασε περίπου τα 85 εκατομμύρια ευρώ το χιλιόμετρο και είναι σαφώς χαμηλότερο από αυτό των Αθηνών που στοίχισε αντίστοιχα περίπου 115 εκατομμύρια ευρώ» τόνισε. Επίσης ανέφερε ότι εφόσον ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις και επιλυθούν κατά 85% τα θέματα των τεχνικών διαφορών, είναι εφικτό, υπό την προϋπόθεση ότι η ροή χρηματοδότησης θα συνεχιστεί κανονικά, το έργο να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη, κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη, υπάρχει πρόοδος έργων σε ποσοστό 44,8 %, φυσικού αντικειμένου σε ποσοστό 24,2 %, κατασκευής σηράγγων σε ποσοστό 73 %, ολοκλήρωσης αρχαιολογικών ανασκαφών κατά 75 %, ενώ έχουν απορροφηθεί μέχρι στιγμής 282,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η μοίρα της ΑΕΓΕΚ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», καταγράφονται έντονες ζυμώσεις στην κατασκευαστική αγορά με αντικείμενο τη μοίρα της ΑΕΓΕΚ, η οποία, έπειτα και από την χορήγηση δανείου ύψους 25 εκατ. ευρώ, ελέγχεται ουσιαστικά από την Alpha Bank. Το μόνο δεδομένο, εξηγούν πηγές κοντά στην υπόθεση, είναι πως επιβεβαιώθηκε ότι στη γενική διεύθυνση της Κοινοπραξίας του Μετρό της Θεσσαλονίκης, παραμένει ο κ. Σίμας.

Πάντως, η εκταμίευση του ποσού οδήγησε σε σταδιακή αποπληρωμή μέρους των χρεών της ΑΕΓΕΚ προς εργαζομένους και προμηθευτές, ενώ ανέβασε κάπως το ηθικό. Παράλληλα, κυκλοφόρησαν στην αγορά πληροφορίες περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εξαγορά της ΑΕΓΕΚ από εισηγμένη εταιρία, δημιουργώντας προσδοκίες.

Εάν, τελικά, βρεθεί «γαμπρός» για την ΑΕΓΕΚ, τότε θα κληρονομήσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο από μεγάλα -υπό κατασκευή- έργα (ή συμμετοχές σε κοινοπραξίες), όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο αυτοκινητόδρομος Άγιοι Σαράντα – Ελληνικά σύνορα στην Αλβανία, ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Αρδάνιο – Ορμένιο, ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο – Αμβρακία, το τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής της Πελοποννήσου, το φράγμα Γαδουρά στη Ρόδο, το 10% του «Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου», το υδροηλεκτρικό έργο του Ιλαρίωνα της ΔΕΗ, τα φράγματα Νεστορίου Καστοριάς και Ασωπού Κορινθίας, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, και ο κάθετος άξονας Θεσσαλονίκης – Σερρών.  

 

No comments yet.