Σε απεργία τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Dec 7th, 2013

Voria.gr, 07.12.2013

Ζητούν την άμεση ανάκληση των απολύσεων στο αρχαιολογικό τμήμα του έργου

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης ζητώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων στο αρχαιολογικό τμήμα του έργου. Επίσης, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό ζητείται η σύναψη συμβάσεων που θα εξασφαλίσουν τις ήδη υπάρχουσες αποδοχές και τα υπάρχοντα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και η εξασφάλιση κονδυλίων για την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών στο Μετρό Θεσσαλονίκης, όπως και για την μελέτη, συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο, «την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, με λύπη διαπιστώσαμε την εμμονή της Αττικό Μετρό και τη σπουδή της Κ/Ξ Κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης (;) για πραγματοποίηση απολύσεων στο αρχαιολογικό τμήμα του έργου, παρά τις αντίθετες θέσεις των αρμόδιων εφορειών και την υπ. αριθ. 29732/441/16.09.2013 Υ. Α. του Υπουργού ΕΚΑΠ».

Και συνεχίζουν οι εργαζόμενοι: «Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Υποδομών όπως και ο ΓΓ Δημοσίων έργων , μιλούν περί εξασφαλισμένων κονδυλίων, σφικτό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και ανάπτυξη πολλών θέσεων εργασίας. Όποτε δε, διατυπώθηκε ερώτηση για το λόγο που δεν ολοκληρώνονται οι ανασκαφικές εργασίες που υπολείπονται σε ποσοστό περίπου 30%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του Υπουργείου Πολιτισμού και σε αντιδιαστολή με τις εξαγγελίες της ΓΓ του ΥΠΠΟ κας. Μενδώνη στη Βουλή των Ελλήνων για ολοκλήρωσή τους εντός του 2012, η φτηνή και πολιτικάντικη απάντηση που λαμβάναμε ως εργαζόμενοι και ως κοινωνία της πόλης ήταν μία και κοινότυπη. Πως όλα αυτά έχουν όνομα και επίθετο – Γιάννης Μπουτάρης.

Τελικά, πραγματικά όλα έχουν όνομα και επίθετο. Προφανώς, αυτός που έκανε το λάθος στη μελέτη και έχουν μπλοκάρει οι Μετροπόντικες στο Σταθμό Ανάληψη, έχει όνομα και επίθετο. Όπως προφανώς και αυτοί που προσπαθούν να συγκαλύψουν και να αποκρύψουν αυτό το λάθος. Όνομα και επίθετο έχουν και αυτοί που έκανα λάθος εκτίμηση για το χρόνο και το κόστος των αρχαιολογικών εργασιών. Όνομα και επίθετο έχουν και όσοι έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει τις απαλλοτριώσεις των περιοχών των μελλοντικών σταθμών και ούτω καθεξής.

Ένας που έχει όνομα και επίθετο, μπορεί να βγει να πει την αλήθεια για το έργο; Ένας που έχει όνομα και επίθετο, μπορεί να πει αν υπάρχουν και πόσα χρήματα για την ολοκλήρωση των ανασκαφών; Ένας που έχει όνομα και επίθετο, μπορεί να βγει και να πει στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, ένα αληθινό και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα των εργασιών; Ένας που έχει όνομα και επίθετο, μπορεί να πει σε όλους όσους μέχρι σήμερα απολύθηκαν και πίστεψαν στην επαναπρόσληψή τους, πότε επιτέλους θα ανοίξει ο Σταθμός της Αγίας Σοφίας;  Ή μήπως για όλα τα παραπάνω, πάλι φταίνε οι εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό τμήμα και για αυτό πρέπει να πληρώσουν, όπως εδώ και πάνω από ένα χρόνο πληρώνουν;»

No comments yet.