Προς συμφωνία για τα αρχαία της Βενιζέλου

Nov 18th, 2014

Μακεδονία, 05.11.2014

Του Νίκου Ηλιάδη

Ένα βήμα πίσω φαίνεται πως κάνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο θέμα της διαχείρισης των αρχαιοτήτων που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας χθες στο δημοτικό συμβούλιο, εμφανίστηκε έτοιμος να υποχωρήσει από την απαίτησή του να διερευνηθεί η δυνατότητα κατασκευής του σταθμού χωρίς την προσωρινή απομάκρυνση και εν συνεχεία επανατοποθέτηση του μεγαλύτερου μέρους των αρχαιολογικών ευρημάτων. Αυτός ήταν ο λόγος που τους τελευταίους μήνες η υπόθεση είχε κολλήσει, παρότι τον περασμένο Ιανουάριο ο ίδιος ο δήμαρχος είχε ανακοινώσει ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία με την Αττικό Μετρό για το θέμα της Βενιζέλου. Ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε χθες στο δημοτικό συμβούλιο ότι “την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ένα ραντεβού με τον επικεφαλής της Αττικό Μετρό Χρήστο Τσίτουρα. Φαίνεται ότι καταλήγουμε σε μια συναινετική λύση με την Αττικό Μετρό και την ομάδα Αλεξοπούλου για τον σταθμό της Βενιζέλου. Φαίνεται ότι βρίσκουμε μια κοινή συνισταμένη στο κομμάτι των αρχαιοτήτων”, είπε ο δήμαρχος. Παράλληλα, παραδέχθηκε πως “φαίνεται ότι η μη μετακίνηση των αρχαίων δεν είναι εφικτή ή είναι πολύ ακριβή λύση. Θα καταθέσουμε μια κοινή πρόταση μαζί με την Αττικό Μετρό και την ομάδα Αλεξοπούλου στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), για να τελειώνουμε με την ιστορία των αρχαίων”, τόνισε. Επίσης ανέφερε ότι “τώρα θα αρχίσει ένας νέος αγώνας για την προβολή και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, διότι τώρα τέτοιο κονδύλιο δεν έχει προβλεφθεί πουθενά”.

ΝEΟΣ ΚΑΒΓΑΣ Μπουτάρης εναντίον Σιμόπουλου
Ο κ. Μπουτάρης φρόντισε για άλλη μια φορά να υπογραμμίσει ότι “το έργο βέβαια δεν καθυστερεί από τον δήμο. “Είμαστε ο εύκολος στόχος για να κρυφτούν αδυναμίες άλλων” είπε και εξαπέλυσε νέα επίθεση προς τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο, λέγοντας πως “είναι ψεύτης, ανάξιος και είναι ο ενορχηστρωτής των επιθέσεων που έχει δεχθεί ο δήμος”.
Με προσφυγή στη δικαιοσύνη απειλεί τον δήμαρχο ο κ. Σιμόπουλος, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει: “Ο κ. Μπουτάρης εκλαμβάνει ως αδυναμία την επιθυμία μου να διατηρήσω τον πολιτικό διάλογο σε υψηλό επίπεδο. Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ξεπέρασε τα όρια και με αποκάλεσε ψεύτη. Τον προειδοποιώ ότι αν επαναλάβει την ίδια τακτική, θα κληθεί ενώπιον της δικαιοσύνης να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. Τονίζω όμως ότι επιτέλους προσχωρεί στην άποψη πως για να κατασκευαστεί ο σταθμός Βενιζέλου του μετρό, πρέπει να γίνει προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, άποψη που σταθερά υποστηρίζω εδώ και ενάμιση χρόνο. Πρέπει τώρα ο δήμος Θεσσαλονίκης να αποσύρει άμεσα την προσφυγή του για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας”.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος κατέθεσε δημοσιεύματα που δείχνουν, όπως είπε, ότι το έργο βρίσκεται σε οριακό σημείο. “Εύχομαι να μη γίνουν πράξη τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία το έργο θα περάσει και άλλη δοκιμασία, που σημαίνει ότι θα πάμε σε νέα προκήρυξη”.

No comments yet.