Πράσινο φως για τις απαλλοτριώσεις στην επέκταση προς Καλαμαριά

Oct 27th, 2012

Μακεδονία, 26.10.2012

Της Φανής Σοβιτσλή

Με νομοθετική ρύθμιση που θα περάσει το επόμενο διάστημα στη Βουλή πρόκειται να λυθεί το ζήτημα με τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων στην οδό Πόντου για την επέκταση του μετρό.

 
Η πρόταση του δήμου Καλαμαριάς, που κατατέθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και έγινε δεκτή, προβλέπει οι απαλλοτριώσεις να γίνουν από τον δήμο μέσω της Πράξης Τακτοποίησης του 1980 που διαθέτει και όχι από την αναθέτουσα αρχή, που είναι η Αττικό Μετρό ΑΕ.
Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να αποφευχθούν οι προσφυγές από τους 100 και πλέον δικαιούχους (κληρονόμους εκτάσεων στην οδό Πόντου) προκειμένου το έργο της επέκτασης να προχωρήσει χωρίς προβλήματα, όπως έγινε στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δημοσθένης Σαρηγιάννης με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων στο υπουργείο Ανάπτυξης Στράτο Σιμόπουλο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικό Μετρό ΑΕ Χρήστο Τσίτουρα.
Με την πρόταση αυτή, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Σαρηγιάννη, η διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς πιστεύει ότι ολόκληρο το ποσό της απαλλοτρίωσης, το οποίο ανέρχεται περίπου στα 24 εκατομμύρια ευρώ, θα είναι επιλέξιμη δαπάνη κι έτσι δεν θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Για τον λόγο αυτό, όπως διευκρινίστηκε στη συνάντηση, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προωθηθεί με εντολή του γενικού γραμματέα κ. Σιμόπουλου και με ευθύνη της Αττικό Μετρό. "Έχοντας την εμπειρία από τα προβλήματα της έως τώρα κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης, διερευνούμε τρόπους να λυθούν για την επέκταση προς Καλαμαριά τα θέματα των απαλλοτριώσεων πριν την έναρξη κατασκευής του", σημείωσε ο κ. Σιμόπουλος και δεσμεύτηκε για την προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης το επόμενο διάστημα.
 
Προχωρά το αλιευτικό καταφύγιο
Στο πλαίσιο των επαφών που είχαν στην Αθήνα, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Καλαμαριάς συναντήθηκαν και με τον προϊστάμενο της διαχειριστικής επιτροπής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το αλιευτικό καταφύγιο στη Νέα Κρήνη. Το έργο, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, έχει ολοκληρωμένες μελέτες και άμεσα πρόκειται να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα αλιείας. Το καταφύγιο, το οποίο αποτελεί χρόνιο αίτημα, θα φιλοξενήσει τους επαγγελματίες ψαράδες της Κρήνης, που αποτελούν μία από τις ισχυρές δυνάμεις της μέσης και παράκτιας αλιείας στη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 100 σκάφη και 30 γρι – γρι και μηχανότρατες, ενώ απασχολούνται περισσότερα από 400 άτομα.
Οι αλιείς αυτοί για περισσότερα από 30 χρόνια φιλοξενούνται στη μαρίνα της Αρετσούς, ωστόσο οι κίνδυνοι για τα σκάφη τους είναι πολλοί, ειδικά τον χειμώνα που καταστρέφονται από την κακοκαιρία, με αποτέλεσμα τα έξοδα για την αποκατάστασή τους να είναι δυσβάσταχτα.
 

No comments yet.