Πιάνουν δουλειά οι μετροπόντικες στη Νέα Ελβετία

May 2nd, 2014

Voria.gr, 17.04.2014

Της Άννης Καρολίδου

Άρχισαν οι εργασίες της κατασκευής του σταθμού «Μίκρα» στην επέκταση προς Καλαμαριά

Λήφθηκε από την Αττικό Μετρό ΑΕ η απόφαση για τη μεταφορά των ΤΒΜ, από το σταθμό «Ανάληψη» του μετρό Θεσσαλονίκης, στο σταθμό «Νέα Ελβετία», έτσι ώστε οι μετροπόντικες να αρχίσουν τις εργασίες της διάνοιξης και κατασκευής των σηράγγων, αυτή τη φορά από τα ανατολικά, προς δυτικά.

Όπως είχε γράψει η Voria.gr, ήταν θέμα λίγων ημερών να ληφθεί η σχετική απόφαση από την προϊσταμένη αρχή (το δσ της Αττικό Μετρό), για την αποσυναρμολόγηση των δύο ΤΒΜ, την μεταφορά τους και την επανεγκατάστασή τους στη «Νέα Ελβετία».

Το σχετικό αίτημα από τον ανάδοχο είχε υποβληθεί πριν περίπου δύο χρόνια, αλλά τελικά η απόφαση που λήφθηκε από την Αττικό Μετρό, δεν είναι σε απάντηση του αιτήματος και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμη οριστεί το τίμημα. Σημειώνεται ότι ο εργολάβος ζητούσε το ποσό των 16 εκατ. ευρώ, στο οποίο συνυπολόγιζε και τους μήνες που τα ΤΒΜ έμεναν σε ακινησία. Τελικώς, το ποσό που θα διατεθεί  θα είναι πολύ μικρότερο και θα αφορά αυτές καθαυτές τις εργασίες αποσυναρμολόγησης, μεταφοράς και επανασυναρμολόγησης- τοποθέτησης , είναι δε ενταγμένο στα κονδύλια του έργου.

Να σημειωθεί ότι ο κάθε ένας μετροπόντικας είναι ένα ….εργοστάσιο ολόκληρο, αφού δεν κάνει μόνο τη διάνοιξη της σήραγγας αλλά και την κατασκευή της. Το κάθε ΤΒΜ έχει μήκος περίπου 100 μέτρα. Το μπροστινό τμήμα του ΤΒΜ, είναι η κεφαλή κοπής και τα υπόλοιπα τμήματα είναι υποστηρικτικά. Το ΤΒΜ, διανοίγει και κατασκευάζει περί τα 10-15 μέτρα σήραγγας την ημέρα.

Μέχρι σήμερα στη βασική γραμμή του Μετρό, έχουν κατασκευαστεί 6 χλμ. δίδυμης σήραγγας, δηλαδή το 73% και υπολείπονται 1,9 χλμ. δίδυμης σήραγγας. Συνεπώς, για τη διάνοιξη του υπολειπόμενου τμήματος θα χρειαστούν 6-7 μήνες. Η αποσυναρμολόγηση των ΤΒΜ θα αρχίσει άμεσα και τα μηχανήματα εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα να αρχίσουν την αντίστροφη διάνοιξη το φθινόπωρο οπότε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ολοκληρώσουν το έργο της διάνοιξης την άνοιξη του 2015.

Αυτή η υπόθεση της μεταφοράς των ΤΒΜ, έχει συζητηθεί ξανά και ξανά και είχε στο παρελθόν συνδεθεί με τυχόν καθυστερήσεις του έργου. Ωστόσο, οι μετροπόντικες δεν είναι στη κρίσιμη διαδρομή και το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα έχει ούτως ή άλλως εκτραπεί λόγω της εμπλοκής στο σταθμό «Βενιζέλου». Είναι δεδομένο, με τις εργασίες σταματημένες από το Δεκέμβριο του 2012, ότι η βασική γραμμή του Μετρό, δεν πρόκειται να είναι έτοιμη τέλη 2016-αρχές 2017. Ακόμη και σήμερα αν ξανάρχιζαν οι εργασίες στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, με τα αρχαιολογικά να εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν άλλο ένα έτος και πλέον, το Μετρό δεν θα είναι έτοιμο πριν το 2020 – 2021.

Το πιο πιθανό είναι, η πρώτη επέκταση του μετρό, προς Καλαμαριά, να έχει κατασκευαστεί πριν τη βασική γραμμή, αφού ήδη την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του σταθμού «Μίκρα» (πρώτα πασαλοπήξεις και στη συνέχεια εκσκαφή).

Βεβαίως, μέχρι να ξεσκαλώσει η «Βενιζέλου» και για να μη πάει η λειτουργία της βασικής γραμμής τόσο πίσω, υπάρχει, όπως έχει άλλωστε λεχθεί από αρμοδίους, η σκέψη να δοθεί σε λειτουργία το ανατολικό τμήμα δηλαδή από «Αγίας Σοφίας» ή «Συντριβάνι» προς «Νέα Ελβετία» και η επέκταση προς Καλαμαριά.

No comments yet.