Νέες απεργίες στο μετρό της Θεσσαλονίκης

Nov 4th, 2012

Olathessaloniki.com, 31.10.2012

Αυτήν την εβδομάδα σε κινητοποιήσεις προχωρούν και τα δύο σωματεία που ….
συμμετέχουν στην κατασκευή του, δηλαδή και οι 750 εργαζόμενοι, αν και για διαφορετικούς λόγους. Αυτονόητο είναι ότι, για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθούν να εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο τα προβλήματα στην κατασκευή του μετρό, δε θα διαφαίνεται ρεαλιστικός ορίζοντας ολοκλήρωσής του.

Χτες, οι περίπου 150 εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα προχώρησαν σε τετράωρη στάση εργασίας και συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της «Αττικό Μετρό ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. «Μας χρωστάνε το Σεπτέμβριο, σήμερα λήγει και ο Οκτώβριος, και κανείς δε μας λέει πότε θα πληρωθούμε. Αυτό είναι εμπαιγμός. Είμαστε οι μοναδικοί εργαζόμενοι στο μετρό που παραμένουμε απλήρωτοι», σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Μετρό Θεσσαλονίκης στον Κατασκευαστικό Τομέα, Γιώργος Κόκκινος.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα προγραμμάτισαν συγκέντρωση, στις 7.30 το πρωί, στο εργοτάξιο της Ανάληψης.

Απεργία
Στο μεταξύ, σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από αύριο, Πέμπτη, οι περίπου 600 εργαζόμενοι του Σωματείου Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αντιδρούν σε περίπου 30 επαναπροσλήψεις εργατοτεχνιτών με βάση τους όρους της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο κατ' επιταγήν της τρόικας, και όχι με βάση την κλαδική σύμβαση των οικοδόμων, με την οποία αμείβονται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες συμβάσεις έχουν διάρκεια ενός μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι σε απεργίες είχαν προχωρήσει και την προηγούμενη εβδομάδα, όμως οι κινητοποιήσεις τους είχαν κριθεί παράνομες από το δικαστήριο, αλλά όχι καταχρηστικές.

No comments yet.