Νέα έριδα για τον σταθμό «Παπαφείου»

Jan 9th, 2013

Μακεδονία, 09.01.2013

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Διακοπή των εργασιών που γίνονται στο εργοτάξιο του μετρό για τον σταθμό «Παπαφείου» ζητούν οι απόφοιτοι του ιδρύματος, ισχυριζόμενοι ότι δεν είναι σε ισχύ η σχετική οικοδομική άδεια που διαθέτει η Αττικό Μετρό ΑΕ και πως δεν δόθηκε άδεια από την εφορεία νεοτέρων μνημείων.
Ο ανάδοχος εργολάβος του έργου ξεκίνησε τις εργασίες τον προηγούμενο μήνα, μετά την υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης με την οποία παραχωρήθηκε η έκταση. Το γεγονός εξόργισε τον Σύλλογο Αποφοίτων Παπαφείου «Ο Μελιτεύς», ο οποίος με σειρά ενεργειών, εδώ και χρόνια, επιχειρεί να εμποδίσει την κατασκευή σταθμού στον αύλειο χώρο του ιδρύματος, θεωρώντας ότι η παραχώρηση αυτή είναι αντίθετη στους όρους και τις προϋποθέσεις του κληροδοτήματος του ευεργέτη Ιωάννη Παπάφη. Ο σύλλογος κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο πρωτοδικείο Αθηνών κατά της Αττικό Μετρό ώστε να σταματήσουν οι εργασίες, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2012.
Την περασμένη Πέμπτη ολοκληρώθηκε η κοπή 13 δέντρων και μερικών θάμνων, που κρίθηκε απαραίτητη για τις ανάγκες των εργασιών και προβλεπόταν στην οικοδομική άδεια 142/07 της Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκε το 2007. Η άδεια αυτή είχε ανακληθεί από τη διεύθυνση Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2009, με το αιτιολογικό ότι δεν είχε προσκομιστεί έγκριση των αρχαιολογικών υπηρεσιών, καθώς ο χώρος έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενος. Επικαλούμενοι αυτή την ανάκληση, οι απόφοιτοι έκαναν αναφορά στη διεύθυνση Πολεοδομίας και στο αστυνομικό τμήμα Τούμπας – Τριανδρίας με το ερώτημα εάν τελικά ισχύει η οικοδομική άδεια. Οριστική απάντηση από τις υπηρεσίες θα δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα. «Εάν είναι σε ισχύ η διακοπή των εργασιών, τότε πρέπει οι αστυνομικοί να πάνε στο εργοτάξιο και να ζητήσουν την παύση τους. Θα προχωρήσουμε και σε καταγγελίες για παράβαση καθήκοντος», δηλώνει στη «Μ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Βίκτωρ Καργόπουλος. Στελέχη της Αττικό Μετρό ΑΕ πάντως δήλωσαν στη «Μ» ότι όλες οι εργασίες γίνονται νόμιμα.
Υπενθυμίζεται ότι, προκειμένου να κατασκευαστεί ο σταθμός του μετρό στο Παπάφειο, υπογράφηκε (22/10/2012) συμβολαιογραφική πράξη με την οποία παραχωρείται με τη μορφή δουλείας υπόγεια έκταση 2.250 τ.μ. του Παπαφείου. Η πράξη υπογράφηκε από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό ΑΕ Χρήστο Τσίτουρα, παρουσία του γενικού γραμματέα Υποδομών Στράτου Σιμόπουλου.
Έτσι, ξεμπλόκαρε το έργο του εν λόγω σταθμού, που παρέμενε κολλημένο εδώ και χρόνια αρχικά λόγω προσφυγής της διοίκησης του ιδρύματος στο ΣτΕ και στη συνέχεια εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Η εδαφική έκταση παραμένει στην ιδιοκτησία του ιδρύματος, το οποίο παραχωρεί μόνο το δικαίωμα χρήσης του υπόγειου χώρου, ενώ η επιφανειακή έκταση μετά το τέλος των εργασιών θα αποκατασταθεί και θα αποδοθεί στο ίδρυμα, για να τη χρησιμοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο. Στα σχέδια του Παπαφείου είναι η δημιουργία χώρου στάθμευσης.
Για την παραχώρηση των 2.250 τ.μ. η Αττικό Μετρό ΑΕ κατέβαλε στο Παπάφειο το ποσό των 953.100 ευρώ. Η εταιρεία ήδη έχει απαλλοτριώσει 907 τ.μ. στην επιφάνεια και η αποζημίωση ορίστηκε στα 2,35 εκατ. ευρώ. Έτσι το Παπάφειο αποκόμισε συνολικά 3,25 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς του ιδρύματος.

 

No comments yet.