Μπάμπης Αγγουράκης: Ερώτηση στην Κομισιόν για τις αρχαιότητες στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Feb 16th, 2013

902.gr, 15.02.2013

Από τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν κατά τις εργασίες διάνοιξης του Μετρό

Ερώτηση στην Κομισιόν, για το θέμα των αρχαιοτήτων που ήλθαν στο φως από τις εργασίες για τη διάνοιξη του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης.

Ρωτάει πώς τοποθετείται απέναντι στο αίτημα των φορέων της Θεσσαλονίκης για την ανάκληση της απόφασης για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο Π. Μελά και την ανεύρεση τεχνικής λύσης για τη διατήρησή τους κατά χώρα ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου εντός του σταθμού Βενιζέλου.

Ολόκληρη η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Η ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην περιοχή των εργασιών κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης έφερε στο φως με εντυπωσιακή πληρότητα την "καρδιά" της κοσμικής πόλης των βυζαντινών χρόνων: Τμήμα μήκους 76 μ. του κεντρικού πλακόστρωτου δρόμου (decumanus) σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης, κτιριακά λείψανα της πόλης από τον 6ο έως και τον 9ο αιώνα μ.Χ., αλλά και μεγάλα δημόσια οικοδομήματα του 7ου αιώνα, φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο για τον βυζαντινό κόσμο.

Η πλακόστρωτη λεωφόρος και η διασταύρωσή της με την αρχαιότερη χάραξη της σημερινής οδού Βενιζέλου, που κατέληγε στο λιμάνι, καθώς και τα κατάλοιπα των όμορων στους αρχαίους αυτούς δρόμους οικοδομημάτων αποτελούν ένα σύνολο που, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι "αμετακίνητο" και γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να αναδειχθεί κατά χώραν.

Παρ’ όλα αυτά και την αντίθετη γνώμη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της απόσπασης και της μεταφοράς των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, συναινώντας στην εισήγηση των τεχνικών της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Ο δε Αναπληρωτής Υπουργός, στη συνέχεια, προχώρησε στην υπογραφή σχετικής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία η δυνατότητα της πόλης της Θεσσαλονίκης να κερδίσει ένα μοναδικό αρχαιολογικό χώρο μέσα σε έναν υπόγειο σταθμό θα χαθεί οριστικά.

Σημειώνεται ότι τα έργα για τη διάνοιξη του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.

Έχοντας υπόψη τη σπουδαιότητα των αρχαιοτήτων, πολλοί μαζικοί φορείς της πόλης και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διεκδικούν την ανάκληση της απόφασης για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο Π. Μελά και την ανεύρεση τεχνικής λύσης για τη διατήρησή τους κατά χώρα ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου εντός του σταθμού Βενιζέλου ώστε μαζί με την καθημερινή μετακίνηση των επιβατών να εξασφαλίζεται και η περιήγησή τους στην ιστορία της πόλης. Απαιτούν να συνεχισθεί και να διευρυνθεί η αρχαιολογική έρευνα στο σταθμό Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.

Ερωτάται η Επιτροπή πώς τοποθετείται στα δίκαια αίτημα των φορέων της Θεσσαλονίκης;».

 

No comments yet.