Μετρό Θεσσαλονίκης: Τι συμβαίνει με τον αποκλεισμό της Δελφών

Jul 12th, 2012

Voria.gr, 12.07.2012

Του Γιώργου Χατζηλίδη

Τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα παραμείνει αποκλεισμένο το τμήμα της Δελφών, από Μπότσαρη μέχρι Συνδίκα, λόγω των εργασιών του μετρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναδόχος, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει, έχει υποβάλει αίτημα παράτασης του αποκλεισμού της περιοχής για επιπλέον δέκα μήνες, αλλά η Αττικό Μετρό επιμένει ότι η Κοινοπραξία θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εντός της δίμηνης προθεσμίας που έχει λάβει, διότι, όπως επισημαίνεται, «η τοπική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής της».

Ενδεικτικό της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι ότι χθες, στη σύσκεψη του ΕΕΘ, ο διευθυντής της Μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, χωρίς μάλιστα ο ίδιος να έχει την ουσιαστική ευθύνη, εισέπραξε την οργή μερίδας καταστηματαρχών για το γεγονός ότι δεν άνοιξε στις αρχές Ιουλίου το αποκλεισμένο κομμάτι, όπως είχε προγραμματιστεί. Οι παριστάμενοι καταστηματάρχες σε πολύ υψηλούς τόνους εξέπεμψαν κραυγή απόγνωσης, καθώς, όπως είπαν, δεν μπορούν να καλύψουν πλέον ούτε τις βιοτικές τους ανάγκες.

Οι πληροφορίες της Voria.gr λένε ότι την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη κυκλοφοριακή μελέτη για το σύνολο της περιοχής από τη Φλέμινγκ μέχρι τη Μαρτίου, ώστε να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Παράλληλα, έχει ήδη αποφασιστεί ο περιορισμός του εύρους της κατάληψης των εργοταξίων, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, για να δοθεί μία ανάσα στην τοπική κοινωνία και αγορά.

Βέβαια, για φωτιστεί η μεγάλη εικόνα της κατάστασης, πρέπει να επισημανθεί ότι το ενδεχόμενο νέων καθυστερήσεων δεν αφορά συγκεκριμένα την οδό Δελφών αλλά γενικότερα το πολύπαθο έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης και σχετίζεται ευθέως με τις σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο ανάδοχος.

Δεδομένου όμως ότι το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους γεννώνται ερωτήματα γιατί η εταιρεία δεν μπορεί να διασφαλίσει με τη σειρά της τραπεζική χρηματοδότηση για την εκτέλεση ενός έργου για το οποίο θα πληρωθεί μέχρι κεραίας. Η απάντηση σχετίζεται πιθανότατα με τις γενικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει φθάσει σε σημείο που να αδυνατεί να χρηματοδοτήσει ακόμα και σίγουρα έργα σε επίπεδο πόρων, αλλά και με τις απαιτήσεις των προμηθευτών της εταιρείας, τους τελευταίους μήνες, για άμεση εξόφληση.

Συμπερασματικά, για να φωτιστεί η θολή εικόνα: Αναγνωρίζοντας τα τεράστια προβλήματα που προκαλούν στην οικονομία και την καθημερινότητα της πόλης οι μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά πέρα από τους συνήθεις λαϊκισμούς, πρέπει να γίνει σαφές ότι η ολοκλήρωση του μεγαλύτερου έργου υποδομής της χώρας εντός του νέου συμβατικού χρόνου(τέλη 2016 για τη βασική γραμμή) εξαρτάται ευθέως από τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες της χώρας.

Εάν αυτές επιστρέψουν σύντομα σε σχετική ομαλότητα και αρχίσουν να αποκαθίστανται οι ροές ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα στην πραγματική οικονομία τότε μπορούμε να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι και για το μετρό. Αλλιώς…
 

No comments yet.