Μετρό Θεσσαλονίκης: σχέδιο ή ουτοπία η ολοκλήρωση των έργων το 2015;

Jan 12th, 2012

Ypodomes.com, 09.01.2012

Τον παράγοντα τύχη επικαλούνται πλέον στελέχη φορέων που εμπλέκονται στην κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης την ώρα που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επιμένει πως το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.

Και ενώ οι ειδικοί κάνουν λόγο για «έργο-καταλύτη πάνω στο οποίο θα μπορούσε να εδραιωθεί ο νέος πολιτισμός της πόλης» η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης τόσο του βασικού άξονα όσο και των σταθμών επιβίβασης εντείνουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών που χαρακτηρίζουν το έργο ως?«γιοφύρι της Άρτας».

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης επισκέφτηκε, για ακόμα μια φορά, το εργοτάξιο στην Αγίας Σοφίας και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως μέχρι το 2015 θα έχει ολοκληρωθεί ο βασικός κορμός του έργου. Χαρακτήρισε μάλιστα το 2011 ως «την πιο παραγωγική χρονιά του Μετρό Θεσσαλονίκης» και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «το 2012 θα επιτευχθεί ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση στους ρυθμούς κατασκευής του βασικού άξονα».

Συνεχώς προκύπτουν προβλήματα
Ένα χρόνο πριν, στις 03.01.11, ο κ. Μαγκριώτης χαρακτήριζε το «2010 μια χρονιά δύσκολη, που όμως μπήκαν οι βάσεις για να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα» και εξέφραζε την πεποίθησή του πως το έργο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014 «εάν δεν υπήρχαν άλλα ανυπέρβλητα προβλήματα».

Ωστόσο, αν ανατρέξει κανείς σε δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο Υφυπουργός θα διαπιστώσει πως τα «προβλήματα» που προκύπτουν είναι πολλά με αποτέλεσμα το έργο να καθυστερεί και το Υπουργείο να αδυνατεί τα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που θέτει. Στις 10.05.2010 ο ίδιος ο κ. Μαγκριώτης ισχυριζόταν πως «στόχος μας είναι να κερδίσουμε ένα μεγάλο μέρος του χαμένου χρόνου και η βασική γραμμή να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014». Τον Απρίλιο του 2010 δήλωνε πως «υπάρχει σχεδιασμός» και πως ο στόχος για ολοκλήρωση των εργασιών το 2014 θα επιτευχθεί «καθώς έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου, έχουν ενισχυθεί οι υπηρεσίες που κάνουν τις ανασκαφές» και πως «έχουν γίνει τα αποφασιστικά βήματα για να εκλείψουν τα προβλήματα ασυνεννοησίας και γραφειοκρατίας». Την ίδια ώρα βέβαια ο κ. Μαγκριώτης ισχυρίζεται πως το 2018 το μετρό θα φτάσει σε όλη σχεδόν τη Θεσσαλονίκη, διαθέτοντας συνολικά 33 χιλιόμετρα συρμών και 33 σταθμούς!

Ελπίζουν?
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Τάσο Κονακλίδη «δεν έχουν λυθεί όλα τα επί μέρους προβλήματα και η ολοκλήρωση του έργου έγκειται πλέον στο εάν υπάρχει η βούληση από πλευρά πολιτείας». Ο ίδιος δηλώνει πως «το έργο δεν θα έχει ολοκληρωθεί ούτε το 2015» και ελπίζει πως «το 2016 ίσως να έχουμε μετρό».

Με βάση όσα ισχυρίζονται οι ιθύνοντες οι καθυστερήσεις οφείλονται σε δυο κυρίως δυσκολίες: αφενός η ίδια η μελέτη κατασκευής ορίζει πως το κάθε πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίζεται τη στιγμή που προκύπτει, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως δεν έχουν ληφθεί υπόψη σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες, και αφετέρου η ανάγκη τροποποίησης ορισμένων σταθμών λειτουργούν δυσμενώς στην πορεία ολοκλήρωσης του έργου.

Πάντως, το νέο χρονοδιάγραμμα χαρακτηρίζεται από πολλούς «σφιχτό αλλά όχι ανέφικτο». «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το 2015 αλλά ελπίζουμε πως υπάρχει προγραμματισμός με ρεαλιστικές παραδοχές» δηλώνει στην «Κ» στέλεχος της «Αττικό Μετρό Α.Ε.». Από την πλευρά του ο διευθυντής Μετρό Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης σχολιάζει πως «υπάρχει μια δυναμική υλοποίησης. Όλοι εργάζονται για το συγκεκριμένο έργο με αποτέλεσμα να το ζει η πόλη. Ίσως είναι το μόνο έργο στην Ελλάδα που μπορεί να κινείται με πολλές δυσκολίες αλλά με τέτοιους ρυθμούς». Σύμφωνα με τον ίδιο «η δημοπράτηση για την επέκταση του έργου προς τα δυτικά θα γίνει εντός του έτους και εκεί δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις καθώς το έργο θα κατασκευαστεί πάνω σε ώριμες μελέτες».

Σενάριο το 2015;
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Αττικό Μετρό Α.Ε.», κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλά για «σενάρια και όχι για βεβαιότητα». «Οποιαδήποτε εξαγγελία θα πρέπει να γίνεται μετά από ουσιαστική συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και μέχρι στιγμής τέτοια συζήτηση δεν έχει υπάρχει» δηλώνει ο κ. Ζέρβας και συμπληρώνει πως «το έργο έχει κουράσει την πόλη. Το 2012, με αφορμή τον εορτασμό της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να ξέρουμε πότε επιτέλους πότε θα ολοκληρωθεί το έργο» καταλήγει ο κ. Ζέρβας.

No comments yet.