Κλειστή η Δελφών για ακόμη ένα χρόνο

Jul 12th, 2012

Αγγελιοφόρος, 12.07.2012

Της Ντόνιας Κανιτσάκη

Δύο μήνες παράταση στον… αποκλεισμό της οδού Δελφών, όπου εκτελούνται έργα μετρό αλλά με ρυθμούς… χελώνας, έδωσε η «Αττικό Μετρό ΑΕ» στον ανάδοχο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Α», ο ανάδοχος έχει ήδη στείλει αίτημα στην «Αττικό Μετρό ΑΕ», το οποίο κατά πώς φαίνεται θα εγκριθεί, ζητώντας, μετά την παρέλευση του διμήνου, ο δρόμος να παραμείνει κλειστός για ακόμη 34 εβδομάδες!

Δηλαδή, δύο μήνες παράταση, συν 34 εβδομάδες, μας κάνουν περίπου δέκα μήνες. Οσο χρονικό διάστημα είναι ήδη κλειστός ο δρόμος και όσο διαβεβαίωνε εγγράφως πριν από περίπου ένα χρόνο η «Αττικό Μετρό ΑΕ» ότι απαιτείται μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες του μετρό στην περιοχή…

Ολο αυτό το χρονικό διάστημα οι περίοικοι είδαν να εκτελούνται αρχικά εργασίες με εντατικούς ρυθμούς, όμως όσο περνούσε ο χρόνος μειωνόταν ο ρυθμός τους, μέχρι που τη Μεγάλη Εβδομάδα σταμάτησαν εντελώς.

 

Απόγνωση

Οι εναπομείναντες καταστηματάρχες της Δελφών, που έχουν τα μαγαζιά τους μεταξύ των οδών Μάρκου Μπότσαρη και Πέτρου Συνδίκα, βρίσκονται σε απόγνωση. Μέχρι σήμερα δε γνωρίζουν πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες, με πραγματικά εντατικούς ρυθμούς, όπως πρέπει να εκτελούνται τα έργα σε ένα εργοτάξιο το οποίο έχει αποκόψει εντελώς μία περιοχή από τον… έξω κόσμο. Κυρίως, όμως, δεν ξέρουν πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα στη γειτονιά τους, ώστε να απελευθερωθούν από τις λαμαρίνες, αφού τόσο για τη δίμηνη παράταση, όσο και για το αίτημα των 34 εβδομάδων δεν έχουν ενημερωθεί από κανέναν. Οι ίδιοι γνωρίζουν ότι τα έργα έπρεπε να ολοκληρωθούν στις 4 του μήνα, δηλαδή πριν από οκτώ μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η οδός Δελφών έχει κλείσει από τις 4 του περασμένου Σεπτεμβρίου σε όλο της το πλάτος, μεταξύ των οδών Μάρκου Μπότσαρη και Πέτρου Συνδίκα, οδηγώντας τους καταστηματάρχες αλλά και ολόκληρη την περιοχή στην απομόνωση.

Οι ελάχιστοι, εναπομείναντες καταστηματάρχες της οδού Δελφών νιώθουν απόγνωση, θυμό, απελπισία, αγωνία και αβεβαιότητα για το αύριο και τονίζουν ότι θα έπρεπε -αν μη τι άλλο- να υπάρξει μέριμνα ώστε να αποζημιωθούν, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Σημειωτέον ότι κατά μήκος της οδού Δελφών ελάχιστα καταστήματα έχουν μείνει ανοιχτά, αφού ο αποκλεισμός του δρόμου από τις λαμαρίνες, σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οδήγησε τους περισσότερους καταστηματάρχες στο να βάλουν λουκέτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δεξιά πλευρά της Δελφών, με κατεύθυνση προς την ανατολική Θεσσαλονίκη, έχουν μείνει ανοιχτά δύο καταστήματα, ένα βουλκανιζατέρ (το οποίο φυσικά δεν μπορεί να λειτουργήσει, αφού ο δρόμος είναι κλειστός) κι ένα φαρμακείο. Ανάλογη -αν όχι χειρότερη- είναι η κατάσταση και στην απέναντι πλευρά του δρόμου…

 

Συνάντηση

Οι εναπομείναντες, όπως επισημαίνουν, είναι σχεδόν βέβαιοι ότι δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν μέχρι να ανοίξει και πάλι ο δρόμος και ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους, που έβαλαν λουκέτο. Την επόμενη εβδομάδα, πάντως, οι καταστηματάρχες θα έχουν συνάντηση με εκπροσώπους της «Αττικό Μετρό ΑΕ», προκειμένου να ενημερωθούν για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά και για να συζητήσουν τρόπους ανακούφισής τους.

Πάντως, η «Αττικό Μετρό ΑΕ» έχει εκπονήσει μελέτη για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων στην περιοχή, η οποία προβλέπει τη μονοδρόμηση των οδών Μπάρκου Μπότσαρη και Πέτρου Συνδίκα. Για την υλοποίησή της, ωστόσο, απαιτείται σειρά εγκρίσεων από φορείς και υπηρεσίες.

No comments yet.