Η προίκα της ΑΕΓΕΚ στον Μπόμπολα

Apr 23rd, 2013

Ελευθεροτυπία, 23.04.2013

Του Αργύρη Δεμερτζή

ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΨΟΥΣ 1,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ
 

Εξαγοράζοντας το 80% της εταιρείας του Γ. Μαρούλη, παίρνει εργολαβίες σε Εγνατία, Ακτιο-Αμβρακία κ.α.
 

Σε ανάληψη της κατασκευής ολόκληρου του πακέτου των έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης, τόσο του βασικού έργου όσο και της επέκτασης προς την Καλαμαριά, με δύο συμβάσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από την «Ακτωρ ΑΤΕ» (θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ), οδηγεί η από καιρό αναμενόμενη μεταβίβαση της καταρρέουσας οικονομικά «ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική Α.Ε.» του Γιάννη Μαρούλη στην τεχνική εταιρεία «Ακτωρ ΑΤΕ», συμφερόντων του ομίλου Λεωνίδα Μπόμπολα.

Η εξαγορά της «ΑΕΓΕΚ» του Γ. Μαρούλη (κορυφή δεξιά) από την «Ακτωρ», συμφερόντων Λ. Μπόμπολα (κορυφή αριστερά), έγινε με τις ευλογίες των Alpha Bank (Γ. Κωστόπουλος, πάνω αριστερά) και Πειραιώς (Μιχ. Σάλλας) Η εξαγορά της «ΑΕΓΕΚ» του Γ. Μαρούλη (κορυφή δεξιά) από την «Ακτωρ», συμφερόντων Λ. Μπόμπολα (κορυφή αριστερά), έγινε με τις ευλογίες των Alpha Bank (Γ. Κωστόπουλος, πάνω αριστερά) και Πειραιώς (Μιχ. Σάλλας) Η εξαγορά σε ποσοστό 80% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του κ. Μαρούλη από τον όμιλο του κ. Μπόμπολα δρομολογήθηκε ήδη με τις ευλογίες των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς.

Ανακοινώθηκε ότι υπογράφηκε ήδη απ' όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές μνημόνιο συναντίληψης εργολάβων και τραπεζιτών, το οποίο παράλληλα προβλέπει ολοκλήρωση της συμφωνίας και υπογραφή των σχετικών συμβάσεων έως το τέλος Μαΐου.

Με βάση τη συμφωνία εξαγοράς, η «Ακτωρ ΑΤΕ» πετυχαίνει τρεις υπερφιλόδοξους στόχους:

* Εισέρχεται με κυρίαρχο ρόλο στην κατασκευή του βασικού έργου Μετρό της Θεσσαλονίκης (9,6 χιλιομέτρων, με 13 σταθμούς), υποκαθιστώντας την «ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική Α.Ε.», επικεφαλής της εγκατεστημένης κοινοπραξίας (ΑΕΓΕΚ-Impregilo-Ansaldo TSF-Seli-Ansaldobreda). Η ανάθεση του έργου, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, έγινε από το 2005, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εντός του 2013. Το έργο εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, καθώς υπολογίζεται ότι έχουν υλοποιηθεί εργασίες περίπου 200 εκατ. ευρώ, με τους μετροπόντικες ακινητοποιημένους και άγνωστη ημερομηνία ολοκλήρωσης.

* Ανοίγει ο δρόμος για να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της «Ακτωρ ΑΤΕ» και του ελληνικού Δημοσίου, που μέχρι τώρα έμενε «παγωμένη», για το έργο επέκτασης του Μετρό προς Καλαμαριά, προϋπολογισμού 315 εκατ. ευρώ, στο οποίο η τεχνική εταιρεία του κ. Μπόμπολα, μέσω διαγωνισμού, αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος τον περασμένο Δεκέμβριο. Χωρίς να εξασφαλιστεί η υλοποίηση του βασικού δικτύου, δεν θα ήταν δυνατό η «Ελλάκτωρ» να υπογράψει τη σύμβαση για την επέκταση προς την Καλαμαριά.

* Η πλήρης επικράτηση της εταιρείας «Ακτωρ ΑΤΕ» στα έργα Μετρό στη Θεσσαλονίκη θέτει ισχυρή υποψηφιότητα από εξαιρετικά πλεονεκτική θέση για τις μελλοντικές επεκτάσεις προς Ευκαρπία και Εύοσμο.

Σημειώνεται ότι η «Ακτωρ ΑΤΕ», εξαγοράζοντας την εταιρεία του κ. Μαρούλη, παίρνει επίσης και πολλά άλλα μεγάλα έργα εκτός του Μετρό Θεσσαλονίκης, όπως εργολαβίες στην Εγνατία, στο Ακτιο-Αμβρακία, μερίδιο στην κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου κ.ά. Η τεχνική εταιρεία του κ. Μπόμπολα αναλαμβάνει βάρος από το άνοιγμα στις τράπεζες της «ΑΕΓΕΚ Α.Ε.», κυρίως σε Alpha Bank και Πειραιώς, που συνολικά εμφανίζεται να προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, η «Ακτωρ ΑΤΕ» εμφανίζεται ως «σωτήρας» που δίνει «φιλί ζωής» στα έργα, κυρίως του Μετρό Θεσσαλονίκης, τα οποία καρκινοβατούν.

Από την άλλη πλευρά όμως, αναφύονται πελώρια ερωτήματα για τη διαχείριση των έργων, τόσο για την ανάθεσή τους στην καταρρέουσα από χρόνια «ΑΕΓΕΚ» όσο και για την κατάληξή τους μέσω της περιβόητης και για πολλούς προδιαγεγραμμένης εξαγοράς της «ΑΕΓΕΚ Α.Ε.».

No comments yet.