Ευρωπαϊκών προδιαγραφών ο σταθμός μετεπιβίβασης της Μίκρας

Dec 4th, 2013

Voria.gr, 03.12.2013

Του Τάσου Τασιούλα

Εντάχθηκε σε «δίκτυο» δέκα ευρωπαϊκών σταθμών μετεπιβίβασης από το ΣΑΣΘ, ώστε να αποτελέσει έναν από τους πλέον σύγχρονους κόμβους

Τα εργαλεία ώστε ο σχεδιαζόμενος σταθμός μετεπιβίβασης της Μίκρας να γίνει ένας από τους πλέον σύγχρονους και με τις τελευταίες ευρωπαϊκές προδιαγραφές κόμβους διατροπικότητας θα παράσχει το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), μέσα από τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα NODES (Νέα Εργαλεία για το Σχεδιασμό και τη Λειτουργία Αστικών Σταθμών Μετεπιβίβασης).

Χτες το βράδυ συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων στην Καλαμαριά, ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός και το επιχειρηματικό μοντέλο που μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση του σταθμού μετεπιβίβασης της Μίκρας.

Στο συγκεκριμένο σταθμό σχεδιάζεται να «συμβάλουν» τα αστικά λεωφορεία, η επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά, το μέσο σταθερής τροχιάς που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» (τραμ, προαστιακός), η θαλάσσια συγκοινωνία, ενώ θα υπάρχουν κοινόχρηστα ποδήλατα, πιάτσα ταξί και πάρκινγκ ΙΧ (park & ride).

«Οι σταθμοί μετεπιβίβασης παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενοποίηση του συστήματος αστικής κινητικότητας και στην ενθάρρυνση της διατροπικότητας. Κατά συνέπεια η αποδοτική λειτουργία τους είναι ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης κινητικότητας στην Ευρώπη. Το ΣΑΣΘ συμμετέχει στο έργο NODES με στόχο, μέσω της αξιοποίησης των εργαλείων του έργου, να μελετήσει θέματα σχεδιασμού και πληροφόρησης και να διερευνήσει το κατάλληλο επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας για το σταθμό μετεπιβίβασης της Μίκρας», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής.

Η αξιολόγηση των εργαλείων του NODES θα γίνει μέσα από εφαρμογές σε δέκα σταθμούς μετεπιβίβασης διαφόρων ευρωπαϊκών πόλεων, στους οποίους πραγματοποιούνται έργα σχεδιασμού, κατασκευής ή αναβάθμισης. Ανάμεσά τους ο σταθμός της Μίκρας, που με την ολοκλήρωση της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό κέντρο διατροπικότητας.

Μέσα από μια σειρά ερευνών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, θα γίνει προσδιορισμός της ζήτησης για το σταθμό για δυο διαφορετικά σενάρια δεσμών παρεμβάσεων, με έτος στόχο το 2018 και θα υποβληθεί το πιο κατάλληλο επιχειρηματικό μοντέλο διαχείρισης, ώστε να προκύψουν τα μέγιστα οφέλη στο φορέα διαχείρισης και στην τοπική κοινωνία. Ειδικά για το φορέα διαχείρισης του σταθμού θα γίνει τεκμηρίωση υλοποίησης (ζήτηση ωριαία-ημερήσια), περιγραφή διαστάσεων σχεδιασμού και προσδιορισμός πιθανών παραμέτρων για τη βιώσιμη λειτουργία του (όπως βέλτιστη πολιτική τιμολόγησης, κόστος λειτουργίας και συντήρησης, κόστος κατασκευής κτλ.).

Όπως σημείωσε ο κ. Παλαιστής, «η Θεσσαλονίκη, με τη λειτουργία του μετρό, βρίσκεται κοντά σε μια αλλαγή του συγκοινωνιακού της χάρτη που παρέμεινε αναλλοίωτος για πάνω από 50 χρόνια. Η ένταξη του  νέου μέσου, θα πρέπει να σχεδιαστεί και να γίνει κατά το δυνατόν ομαλά και αρμονικά, δίνοντας αλληλοσυμπληρωματικότητα στα υφιστάμενα και στα μελλοντικά μέσα δημοσίων μεταφορών. Με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό της πόλης, ο σταθμός της Μίκρας αναμένεται με τη λειτουργία του να αποτελέσει το βασικό συγκοινωνιακό κόμβο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης: Μετρό, Λεωφορείο, Θαλάσσια Συγκοινωνία, Τραμ, Ποδήλατο είναι κάποια από τα μέσα που θα εξυπηρετεί, και όπως αντιλαμβάνεστε η ανάγκη για ομαλή, άνετη, γρήγορη μετεπιβίβαση από το ένα μέσο στο άλλο, είναι ένα στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί. Το ΣΑΣΘ δε σχεδιάζει το σταθμό της Μίκρας. Μέσα από το έργο NODES, αποκτά τεχνογνωσία για το σχεδιασμό σύγχρονων σταθμών μετεπιβίβασης προκειμένου η τεχνογνωσία αυτή να αξιοποιηθεί και να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Μίκρας».

 

No comments yet.