Ερωτηματικά ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση του μετρό προς Καλαμαριά

Dec 27th, 2012

Voria.gr, 27.12.2012

Γιατί η κυβέρνηση αναδεικνύει ανάδοχο για την επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης, όταν όλοι γνωρίζουν ότι το κυρίως έργο παρουσιάζει προβλήματα, διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ

Το έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε απόλυτο τέλμα και η κυβέρνηση σπεύδει να προκηρύξει διαγωνισμό και να αναδείξει ανάδοχο για την επέκτασή του, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας έγγραφη απάντηση της Κομισιόν προς τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή.

Όπως ειδικότερα καταγγέλλεται με δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η Κομισιόν με απάντησή της στον Νίκο Χουντή θέτει το έργο της επέκτασης του μετρό και τις προθεσμίες που ανακοινώθηκαν υπό αμφισβήτηση, αφού θεωρεί ότι η λειτουργικότητα του έργου για την επέκταση του έργου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εφαρμογή και τη λειτουργικότητα της κύριας γραμμής και συνεπώς τα δύο έργα θεωρούνται αλληλένδετα.

Ο κ. Χουντής, με γραπτή ερώτησή του, εξέφραζε την ανησυχία του για την πορεία κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης το οποίο, όπως τόνιζε, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2006 αλλά βρίσκεται σε απόλυτο τέλμα σήμερα και ζητούσε να ενημερωθεί για την πρόοδο του έργου και για το αν υπάρχει χρονική συσχέτιση της πορείας εκτέλεσης του κύριου έργου με τη δρομολογούμενη επέκταση του μετρό.

Στην απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου, Γιοχάνες Χαν, όπως αυτή παρατίθεται στο δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι για την περίοδο 2007-2013 δεν έχει υποβληθεί ακόμα αίτηση για συγχρηματοδότηση και έτσι η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το κόστος του. Η Κομισιόν ενημερώνει επίσης ότι έχει ζητήσει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την πορεία του έργου από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες φέρουν την ευθύνη για την εφαρμογή του.

Σε σχέση με το έργο της επέκτασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά ότι «η λειτουργικότητα του έργου για την επέκταση της γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εφαρμογή και τη λειτουργικότητα της κύριας γραμμής και συνεπώς τα δύο έργα θεωρούνται αλληλένδετα».

Μετά την απάντηση της Κομισιόν, πρέπει να απαντηθεί ένα ερώτημα, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό είναι «γιατί η κυβέρνηση σπεύδει, προκηρύσσει διαγωνισμό και αναδεικνύει ανάδοχο για την επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης, όταν όλοι γνωρίζουν ότι το κυρίως έργο παρουσιάζει προβλήματα και είναι άγνωστος ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής του».

 

No comments yet.