Εκδικάσθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή για τις αρχαιότητες στη Βενιζέλου

Apr 3rd, 2014

Voria.gr, 02.04.2014

Της Άννης Καρολίδου

Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μη ζητήσει αναβολή της συζήτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου

 
Εκδικάσθηκε στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή του δήμου Θεσσαλονίκης εναντίον της απόφασης του πρώην υπουργού Πολιτισμού κ.Τζαβάρα για τις αρχαιότητες του σταθμού «Βενιζέλου» του Μετρό, αφού τελικώς αποφασίστηκε από πλευράς δήμου, να μη ζητήσει την αναβολή της συζήτησης.
 
Όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υπήρχε πράγματι η σκέψη να ζητηθεί η αναβολή της εκδίκασης, επειδή η νέα απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλου (της 24ης Ιανουαρίου 2014),  όπως υποστήριξε, δεν ανακαλεί την προηγούμενη απόφαση Τζαβάρα, αφήνοντας ένα «θολό τοπίο» στην όλη υπόθεση. Τελικώς όμως, όπως είπε ο Γ. Μπουτάρης, κρίθηκε ότι θα πρέπει, να «λυθεί το θέμα».
 
Όπως πληροφορείται η Voria.gr, οι νομικοί σύμβουλοι του δήμου θεωρούν ότι επειδή η απόφαση Παναγιωτόπουλου, δεν ακυρώνει την απόφαση Τζαβάρα, δεν λύνει κατά απόλυτο τρόπο το ζήτημα, παρότι στην ουσία του φαίνεται να επιλύεται η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου.
 
Ο δήμος, θα πρέπει μέχρι τις 23 Απριλίου και αφού του παραδοθούν τα πρακτικά της σχετικής συνεδρίασης του ΚΑΣ αλλά και της μελέτης που κατέθεσε η Αττικό Μετρό στο ΚΑΣ, να καταθέσει στο Δικαστήριο έγγραφο υπόμνημα.
 
Να σημειωθεί, ότι ήδη η πλευρά της Aττικό Μετρό και η Ομάδα των πανεπιστημιακών  Παπακώστα – Αλεξοπούλου, έχουν συναντηθεί με πρωτοβουλία Μπουτάρη και σε συνάντηση που είχε κλειστεί με τη Διεύθυνση Μετρό Θεσσαλονίκης,  με σκοπό το συνδυασμό των δύο προτάσεων για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων τους χώρους του σταθμού ¨Βενιζέλου", όπως ορίζει η απόφαση Παναγιωτόπουλου.
 
Να σημειωθεί ότι  η πρόταση  ‘4’, είναι η πρόταση Παπακώστα – Αλεξοπούλου που προβλέπει την επανατοποθέτηση μέρους περίπου 82% των αρχαιοτήτων, όλων στο επίπεδο '-1'.  Η πρόταση  ‘6’ είναι της Αττικό Μετρό ΑΕ- Υπ.Πο. Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόταση '6' προβλέπει έως και επανατοποθέτηση του 85% των αρχαιολογικών ευρημάτων, ενώ ως προς την πρόταση '4' διαφοροποιείται σχετικά με τον τρόπο θέασης των αρχαιοτήτων από ψηλά. Επίσης, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες από την Αττικό Μετρό, η πρόταση '6' εξασφαλίζει όρους ασφαλείας στους μετακινούμενους εντός των χώρων του σταθμού, ενώ η πρόταση '4', υπό ορισμένες συνθήκες, θα επέτρεπε συνωστισμό ατόμων σε περιορισμένης έκτασης χώρους.    

 

No comments yet.