Εκδικάζεται η υπόθεση απόλυσης αρχαιολόγων από το Μετρό Θεσσαλονίκης

Mar 5th, 2014

Voria.gr, 26.02.2014

Όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι «αντιμετώπισαν την αιφνίδια απομάκρυνσή τους από το έργο, στο οποίο υπάρχουν μεγάλες αδιερεύνητες, αρχαιολογικά εκτάσεις»

Την Παρασκευή αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης των αρχαιολόγων που απολύθηκαν από το Μετρό Θεσσαλονίκης, σχεδόν πριν ένα χρόνο.

Όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι «αντιμετώπισαν την αιφνίδια απομάκρυνσή τους από το έργο, στο οποίο υπάρχουν μεγάλες αδιερεύνητες, αρχαιολογικά εκτάσεις».

«Με τη δημιουργία τεχνητού «κενού» στις εργασίες και το πρόσχημα της ολοκλήρωσης του αρχαιολογικού έργου, το επιστημονικό προσωπικό αποτέλεσε στόχο ομαδικών απολύσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω μιας παράνομης και παράτυπης σειράς διαδικασιών. Νόμιμες διαδικασίες, οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, ως όφειλαν, προκειμένου να διασφαλιστεί, εφόσον ήταν εφικτό, η νομιμότητα των απολύσεων. Μεταξύ άλλων, αρχαιολογικές εντολές, προερχόμενες από τις καθ΄ύλην υπεύθυνες εφορείες αρχαιοτήτων για την παραμονή του προσωπικού στις θέσεις εργασίας τους, έμειναν ανεφάρμοστες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

«Αποτέλεσμα των παραλείψεων και των «παράνομων πρακτικών» ήταν, ότι  400 περίπου άνθρωποι αναίτια οδηγήθηκαν -με όλες τις κοινωνικές προεκτάσεις που έχει το θέμα- στην ανεργία. Η διάσωση και η ανάδειξη των ιδιαίτερα σημαντικών ευρημάτων, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας πόλης και κατ’ επέκταση πυλώνα ανάπτυξης, τέθηκαν και τίθενται σε κίνδυνο, ενώ το πολυδιαφημισμένο, αλλά πολύπαθο έργο του «Μετρό Θεσσαλονίκης» για άλλη μια φορά βάλτωσε, οδηγώντας σε αδιέξοδο με άμεσες και οδυνηρές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών της Θεσσαλονίκης» σημειώνει ο Σύλλογος.

 

No comments yet.