Διαμαρτυρία από το ΕΕΘ, ομάδα εργασίας από το ΤΕΕ

Feb 21st, 2013

Μακεδονία, 19.02.2013

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Σε αντιπαράθεση με την αρχαιολογική υπηρεσία έρχεται το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με υπόμνημα που έστειλε σε εμπλεκόμενους με το έργο του μετρό φορείς.
Με αφορμή την αντίθεση των αρχαιολόγων στην απόφαση μεταφοράς των ευρημάτων του σταθμού «Βενιζέλου», το επιμελητήριο τονίζει ότι τυχόν νέες καθυστερήσεις θα αποτελέσουν «ταφόπλακα» για το έργο, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τους επαγγελματίες.
Το επαγγελματικό επιμελητήριο επισημαίνει ότι «το έργο εξελίχθηκε σε παγίδα θανάτου για εκατοντάδες επιχειρήσεις, λόγω των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην υλοποίηση των εργασιών και που οφείλονται στην ολιγωρία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που το αντιμετωπίζει με προχειρότητα, αλαζονεία αλλά και αδιαλλαξία». «Η πρακτική αυτή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς θυσιάζει την ποιότητα ζωής και τη λειτουργία μιας πόλης και του ενός εκατομμυρίου κατοίκων της, με την αιτιολογία της ανάδειξης και της διάσωσης των αρχαιολογικών ευρημάτων» τονίζεται από το επιμελητήριο, με τη διευκρίνιση ότι «κανένας σε αυτή την πόλη δεν είναι ενάντια στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με την εφαρμογή, όμως, μεθόδων που ακολουθούνται από όλα τα σύγχρονα κράτη όπου συνδυάζεται η ταχύτητα με την έρευνα για το όφελος το κοινωνικού συνόλου».
Το ΤΕΕ / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, από την πλευρά του, προχωρά στη σύσταση διεπιστημονικής ομάδας εργασίας, η οποία θα αναλάβει να διερευνήσει όλες τις πιθανές λύσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά ταυτόχρονα για την προστασία και τη βέλτιστη ανάδειξη των βυζαντινών αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου. «Το ΤΕΕ / ΤΚΜ στηρίζει το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης και τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσής του εντός των προβλεπόμενων επικαιροποιημένων χρονοδιαγραμμάτων, καθώς εκτιμά ότι περαιτέρω χρονικές καθυστερήσεις και υπερβάσεις προϋπολογισμού θα ήταν καταστροφικές -ιδίως στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Παράλληλα, όμως, θεωρεί ότι η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί και ν’ αναδειχτεί με τον βέλτιστο τρόπο», δηλώνει η διοικούσα επιτροπή του επιμελητηρίου.
Θέση στο ζήτημα που ανέκυψε με την παραμονή ή μη των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου πήρε χθες και το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με υπόμνημά του. Η διοικούσα επιτροπή του παραρτήματος ομόφωνα αποφάσισε να διατυπώσει την αντίθεσή του στην απόφαση του ΚΑΣ για μεταφορά των αρχαιοτήτων. «Η τεχνολογία και η επιστήμη μπορεί να βρει τις λύσεις για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων», εκτιμά το παράρτημα.

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ με Τζιτζικώστα
Με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα συναντήθηκε χθες αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης  για τα ζητήματα των εργαζόμενων του μετρό, τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου και την επαναλειτουργία της Μονής Λαζαριστών. Η αντιπροσωπεία κετέθεσε τη θέση οι αρχαιότητες πρέπει να διατηρηθούν στη φυσική τους θέση και να αναδειχθούν ενταγμένες μέσα στο πλαίσιο του σταθμού του μετρό Βενιζέλου, με πολλαπλά οφέλη για το παρόν και το μέλλον της πόλης.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε να προηγηθεί αξιολόγηση της κατάστασης απο τεχνοκράτες εμπειρογνώμονες και στην συνέχεια να γίνει τοποθέτηση των αρμοδίων για τα αρχαιολογικά ευρύματα στο σταθμό του μετρό.

 

No comments yet.