«Βράζουν» και τα… εργοτάξια στο μετρό της Θεσσαλονίκης

Mar 20th, 2014

Εφημερίδα των Συντακτών, 20.03.2014

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
     

Ακόμα και οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του έργου, που τείνει να γίνει… γιοφύρι της Αρτας, επιτίθενται με ανακοίνωσή τους κατά πάντων (κυβέρνησης, δημοτικών αρχών, κοινοπραξίας, Αττικό Μετρό)

«Αηδία» για την ανεπάρκεια φορέων της πόλης που περιορίστηκαν σε «λεονταρισμούς», εκφράζουν οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη και καταλογίζουν δολιότητα στην Αττικό Μετρό, κατηγορώντας την ότι «αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνον στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων».

Λίγες ημέρες μετά την «Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών» της αναδόχου κοινοπραξίας (συμφερόντων Μπόμπολα), τη δήλωση της Αττικό Μετρό για την αυτονόητη ανάγκη συνέχισης των εργασιών και τον χαρτοπόλεμο δηλώσεων των… «ανευθυνο-υπεύθυνων προυχόντων της πόλης», οι εργαζόμενοι εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν:

● Την αμέριστη συμπαράστασή τους στο σύνολο των πολιτών της Θεσσαλονίκης, που εδώ και χρόνια ζουν και μετακινούνται σε ένα απέραντο εργοτάξιο, στους ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων και τους εργαζόμενους σε αυτά που «οι λαμαρίνες τούς οδήγησαν στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους», στους φορολογούμενους που καλούνται να πληρώνουν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος του έργου, το οποίο τελικά κινδυνεύει με κλείσιμο.

● Τη βεβαιότητα ότι «οι ενέργειες της αναδόχου και της Αττικό Μετρό αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνον στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων που έχουν εμπλακεί κατά καιρούς και εμπλέκονται στο έργο».

● Την… «αηδία» τους για την πλήρη ανεπάρκεια των φορέων της πόλης, της περιφέρειας και του κράτους να διαχειριστούν προς το συμφέρον των πολιτών την πορεία του έργου, όπως και την εύλογη απορία τους για την πλήρη αδιαφορία που έχουν επιδείξει, παρά την κοινή δέσμευσή τους από το καλοκαίρι του 2012 για τη σύσταση επιτροπής –που αποδείχθηκε «φάντασμα»- για την παρακολούθηση της εύρυθμης πορείας του έργου και την επιτάχυνση των εργασιών.

● Την καχυποψία τους «για την απροθυμία της συντεταγμένης Πολιτείας να δώσει λύση στα χρονίζοντα προβλήματα του έργου, κρυπτόμενη πίσω από την Αττικό Μετρό» και τις ατέρμονες νομικές διαδικασίες που επιτείνουν τις κωλυσιεργίες στην εκτέλεση των εργασιών.

Τα… αυτονόητα

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης, μετά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες τους σε όλους τους φορείς της πόλης, τις διαδηλώσεις, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο και στην περιφέρεια, τις συνεντεύξεις Τύπου για την ευαισθητοποίηση όλων των ενδιαφερομένων, καλούν ακόμη μια φορά τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, αλλά και τους εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων παραγωγικών φορέων να πράξουν -όπως αναφέρουν- το αυτονόητο: «Να προστατεύσουν, δηλαδή, τα συμφέροντα των πολιτών της Θεσσαλονίκης και όλης της Περιφέρειας, επιβάλλοντας μια άμεση και οριστική λύση στα προβλήματα του έργου».

Υπενθυμίζουν, δε, ότι «αρκετοί εκ των ανωτέρω παρίσταναν τους “λέοντες”, αλλά έμειναν στους λεονταρισμούς, γιατί προφανώς αυτά που υπηρετούν δεν επιτρέπουν κάτι ουσιαστικότερο…». Καλούν, επίσης, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και τα Σωματεία των κλάδων που εργάζονται στο έργο, να πάρουν θέση απέναντι στη μετ’ εμποδίων πορεία του ώς τώρα, αλλά και στο εμφανιζόμενο ως ορατό ενδεχόμενο λουκέτου στο έργο.

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Κατήγγειλε, αλλά «ξέχασε» τα ονόματα

Της Χαράς Τζαναβάρα

Σε… λεονταρισμούς καταφεύγει και ο υπουργός Υποδομών, για να καλύψει τη χρόνια αδυναμία των αρμοδίων για την ολοκλήρωση του πολύπαθου μετρό της Θεσσαλονίκης. «Εξελίξεις δεν υπάρχουν», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ομολόγησε ότι «δυστυχώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δεν θέλουν να τελειώσει το έργο», χωρίς όμως να τους κατονομάσει, παρά την παρέμβαση της «Εφ.Συν.». Προτίμησε να μιλήσει αόριστα για κάποιους «που δείχνουν τον κακό εαυτό τους» για λόγους… εγωιστικούς και οικονομικούς!

«Οι συμβάσεις δεν μπορεί να αλλάξουν, επειδή αλλάζουν τα συμφέροντα», συνέχισε, πάντα χωρίς να προσδιορίζει ποιους εννοεί, αποκαλύπτοντας εμμέσως ότι οι εργολάβοι πιέζουν για ανατροπή των βασικών παραμέτρων του έργου, η οποία είναι τόσο μεγάλη, ώστε δεν «χωράει» στα προβλεπόμενα… «απρόβλεπτα» του ήδη ξεχειλωμένου προϋπολογισμού των έργων.

Πληροφορίες, που παρουσίασε η «Εφ.Συν.» και δεν διαψεύστηκαν, ανεβάζουν τις πρόσθετες απαιτήσεις των εργολάβων στα 500 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός ανέφερε ότι το έργο είναι δύσκολο, αλλά υποσχέθηκε πως «θα εκτελεστεί με τους κανόνες και τους ρυθμούς που περιλαμβάνονται στη σύμβαση και καθορίζονται από τον νόμο και τις διατάξεις». Μίλησε όμως για την ανάγκη «να γεφυρωθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν»…

Χ.ΤΖ.

No comments yet.