«Απόφαση – σταθμός κατά της εργατικής νομοθεσίας του μνημονίου»

Nov 20th, 2012

Voria.gr, 20.11.2012

Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και εργαζόμενοι στο Μετρό χαρακτηρίζουν «ιστορική απόφαση» κατά της μνημονιακής εργατικής νομοθεσίας, την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου να κρίνει νόμιμη την απεργία

Ιστορική χαρακτηρίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η οποία έκρινε νόμιμη την απεργία των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας την εφαρμογή της Πράξης Υπουρικού Συμβουλίου 6/ 28.2.2012, που ορίζει τη νέα εργατική νομοθεσία σε σχέση με τον κατώτατο μισθό και τη μετενέργεια, αντισυνταγματική, καθώς συγκρούεται με τα άρθρα 26 και 43 του Συντάγματος.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, που επί 5 εβδομάδες και με τη συμπαράσταση του ΕΚΘ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και δικαστικές διαμάχες με τους υπεύθυνους του έργου, ζητώντας την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο έργο.

«Το δικαστήριο έκρινε πως οι  μειώσεις μισθών που επιβλήθηκαν στους 30 επαναπροσληφθέντες εργατοτεχνίτες που κλήθηκαν να εργαστούν με τον εξευτελιστικό μισθό των 460 ευρώ, συνιστούν εκμετάλλευση του εργαζομένου και θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση του, ενώ η εφαρμογή της Π.Υ.Σ. σε μικρή μερίδα εργαζομένων παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις», τονίζει το ΕΚΘ, ενώ σημειώνει πως «αποδείχθηκε ότι οι απολύσεις και επαναπροσλήψεις των 30 εργαζομένων έγιναν προσχηματικά για να μπορέσει η εταιρεία να επιβάλει μειώσεις των μισθών, ενώ αβάσιμοι αποδείχθηκαν και οι ισχυρισμοί της Αττικό Μετρό Α.Ε. πως για τις καθυστερήσεις του έργου, ευθύνονται οι εργαζόμενοι και οι απεργίες που πραγματοποιούν».

Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο έκρινε νόμιμα τα αιτήματα των απεργών, ενώ παράλληλα έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση για μειώσεις στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Από την πλευρά της η κοινοπραξία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ασκήσει έφεση επί της απόφασης του δικαστηρίου.

Απόφαση-σταθμός, λένε οι εργαζόμενοι του μετρό

Ημερομηνία-σταθμό χαρακτηρίζουν τη σημερινή οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως σημειώνουν, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, που έκρινε νόμιμη την απεργία τους, εξέδωσε μια ιστορική απόφαση που χαράζει νέους δρόμους στους αγώνες των εργαζομένων για την αξιοπρεπή διαβίωση τους.

«Ένας αγώνας των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην Πέμπτη εβδομάδα των απεργιακών κινητοποιήσεων και αντιμετωπίστηκε με αγωγές και δικαστικές διαμάχες από τους υπεύθυνους του έργου, κατέληξε στην πλήρη δικαίωση», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, παρά την οικονομική και κοινωνική δυσκολία ενός τέτοιου αγώνα, παρέμειναν ενωμένοι και με συντριπτική πλειοψηφία δεν υποχώρησαν ούτε στιγμή. «Δεν υποχώρησαν ούτε κάτω από τις απειλές που δέχτηκαν, ούτε από τις απεργοσπαστικές ενέργειες των υπευθύνων του έργου κι ούτε όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη λάσπη που δέχτηκαν από τις ανακοινώσεις της Αττικό Μετρό ΑΕ. Παρέμειναν πιστοί στον αγώνα συμπαραστεκόμενοι στους 30 επαναπροσληφθέντες εργατοτεχνίτες, που κλήθηκαν να εργαστούν με το εξευτιλιστικό ποσό των 460 ευρώ», αναφέρουν.

«Στις δικαστικές διαμάχες που ακολούθησαν, παρέστησαν με αξιοπρέπεια, ζητώντας το αυτονόητο. Αξιοπρεπής μισθούς, ίσους για όλους τους εργαζόμενους», τονίζουν, ενώ συμπληρώνουν: «Η δικηγόρος του σωματείου, Άννα Ευθυμίου, ανέλαβε το δύσκολο έργο να εκπροσωπήσει ως νομικός την υπεράσπιση του αιτήματος των εργαζομένων. Μαζί με την αμέριστη συμπαράσταση και παρουσία του ίδιου του προέδρου του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη και του δικηγόρου του ΕΚΘ Ηλία Σαρακενίδη, όλοι μαζί καταφέραμε να φτάσουμε σε μια μεγάλη νίκη για όλους τους εργαζόμενους».