«Απόσπαση και μερική επανατοποθέτηση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου»

Apr 13th, 2013

Καρφίτσα, 13.04.2013

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

«Προσπαθούμε να μην υπάρχει σημαντική καθυστέρηση πέρα από το τέλος του 2016 που ήταν η επίσημη ημερομηνία παράδοσης σχολιάζει στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών αναφερόμενος στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης. Ο Στράτος Σιμόπουλος καλεί το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να «αλλάξει στάση» αναφορικά με τα αρχαία ευρήματα του σταθμού στη Βενιζέλου και διευκρινίζει πως δεν τίθεται ζήτημα χρηματοδότησης για τη συνέχιση των εργασιών. Ο ίδιος δεν γνωρίζει για την υποθαλάσσια αρτηρία που από κοινού προωθούν δήμος και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θεωρεί πως η τρικομματική κυβέρνηση «βγαίνει ενισχυμένη» και δεν «βλέπει» σύντομα εκλογές!

«Πιστεύω ότι σε λίγες εβδομάδες το έργο θα ξαναποκτήσει τις επιθυμητές ταχύτητες εκτέλεσης και ερωτήματα για το αν θα αποκτήσει η πόλη ΜΕΤΡΟ δεν θα τίθενται. Για να προσδιορίσουμε, όμως, χρονικά το τέλος των εργασιών θα πρέπει ο δήμος Θεσσαλονίκης να μας παραδώσει το χώρο στο αμαξοστάσιο Πυλαίας και να καθορισθεί η τιμή μονάδας για την απαλλοτρίωση στη Βούλγαρη. Είναι δυο ζητήματα που δεν εξαρτώνται από εμάς. Πάντως, προσπαθούμε να μην υπάρχει σημαντική καθυστέρηση πέρα από το τέλος του 2016 που ήταν η επίσημη ημερομηνία παράδοσης, πριν το σταμάτημα των εργασιών το Μάρτιο του 2012» αναφέρει ο κ. Σιμόπουλος.

Μιλώντας για την πρόσφατη κόντρα του με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν επιθυμεί τη μεταφορά των αρχαίων ευρημάτων του σταθμού στην οδό Βενιζέλου αλλά και τη γνωμοδότηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με την οποία ο κ. Σιμόπουλος συμφωνεί, που προτείνει απόσπαση και τμηματική επανατοποθέτηση, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών διευκρινίζει ότι «αυτός που πρέπει να αλλάξει στάση είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Πιστεύω ότι θα το κάνει αντιλαμβανόμενος ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Εν πάση, όμως, περιπτώσει η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ υποχρεούται να ακολουθήσει τις οδηγίες του ΚΑΣ.Όπως, όμως, θα γίνει και σε όλους του σταθμούς στη Θεσσαλονίκη, είναι δυνατή η μερική επανατοποθέτηση των ευρημάτων, αφού αποσπασθούν, όπως προτείνει και το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ». Και συμπληρώνει: «βρήκαμε ένα έργο ετοιμοθάνατο και το κρατήσαμε στη ζωή. Ουσιαστικά από το Μάρτιο του 2012 έως το Σεπτέμβριο δεν εκτελούντο εργασίες. Σήμερα έχουμε παραδώσει στην ανάδοχο κοινοπραξία για εργασίες τους σταθμούς στο Παπάφη, στην Πατρικείου, στην Νέα Εγνατία και ελεύθερους από αρχαιολογικές εργασίες στη Μοναστηρίου και στο Βόρειο Τμήμα στην Αγία Σοφία. Λύνουμε λοιπόν προβλήματα συνεχώς, ενώ μέσω νομοθετικής ρύθμισης που προωθούμε, θα λύσουμε και το θέμα που προέκυψε με τις διεκδικήσεις αποζημιώσεων εκ μέρους της κοινοπραξίας. Εκείνο, όμως, που πρέπει να λύσει μόνη της η κοινοπραξία είναι το πρόβλημα ρευστότητος. Εμείς φροντίσαμε με την αύξηση της προκαταβολής να την βοηθήσουμε και σ’ αυτόν τον τομέα. Οι πόροι του έργου είναι εξασφαλισμένοι. Ο εργολάβος πληρώνεται εντός μηνός από την κατάθεση της πιστοποίησής του. Πρέπει όμως να εκτελεί έργο για να πληρώνεται. Είμαι σίγουρος ότι τελικά το έργο θα προχωρήσει και σε λίγα χρόνια η Θεσσαλονίκη θα διαθέτει το πιο σύγχρονο ΜΕΤΡΟ στην Ευρώπη».

No comments yet.