Απολύονται οι αρχαιολόγοι, μένει ανολοκλήρωτο το έργο στο Μετρό

Mar 14th, 2013

902.gr, 13.03.2013

Σε μαζικές απολύσεις προχωράει η «Αττικό Μέτρο» που έχει αναλάβει το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης. Στο στάδιο της ολοκλήρωσης το σχέδιο αφορά γύρω στις 370 απολύσεις εργαζομένων στις αρχαιολογικές ανασκαφές, αρχαιολόγους και εργατοτεχνικό προσωπικό, που γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη και την ενεργό συμμετοχή του ΔΣ του Επιχειρησιακού Σωματείου, τα μέλη του οποίου παρεμπιπτόντως εξασφάλισαν την παραμονή τους στο έργο.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων σημειώνει ότι «η Αττικό Μετρό μετά από μεθοδεύσεις μηνών που συνάντησαν τη μαζική αντίσταση των εργαζομένων και ως απώτερο στόχο είχαν την αλλαγή των συμβάσεων και τη μείωση των μισθών, βρήκε τη λύση διαμορφώνοντας έλλειψη αντικειμένου στα σκάμματα και παγώνοντας το έργο. Στην πραγματικότητα το έργο βρίσκεται στη μέση, με αρκετά ανασκαφικά μέτωπα προς αρχαιολογική διερεύνηση, όπως το Νότιο Τμήμα και οι είσοδοι του σταθμού "Αγία Σοφία", το Αμαξοστάσιο της Πυλαίας, οι είσοδοι του σταθμού "Συντριβάνι", ενδεχομένως και άλλοι σταθμοί ("Παπάφη", "Νέα Ελβετία" κλπ.). Η ανασκαφή του σταθμού "Δημοκρατίας" ολοκληρώθηκε, αλλά εκκρεμεί η ανασκαφική έρευνα στις δύο εισόδους του, ενώ η ανασκαφή του σταθμού "Βενιζέλου" και φυσικά των εισόδων του δεν έχει ολοκληρωθεί».

Για το επιστημονικό προσωπικό, ο ΣΕΚΑ σημειώνει ότι «οι μαζικές απολύσεις αντιτίθενται τόσο στην εργατική νομοθεσία, όσο και στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου, όπου στην παρ. 1 του άρθρου 37 του Ν. 3028/2002 (ΦΕΚ 153 Α΄) προβλέπεται στις υποχρεώσεις του κυρίου του έργου η συντήρηση, μελέτη και δημοσίευση των ευρημάτων».

Σε άλλο σημείο σημειώνει: «Όταν πάλι σε μικρό χρονικό διάστημα με την ολοκλήρωση των μπλοκαρισμένων τώρα τεχνικών έργων επαναπροκύψουν, ως διά μαγείας, νέα μέτωπα αρχαιολογικών ανασκαφών, πάλι οι αρχαιολογικές εργασίες και οι αρχαιολόγοι θα ευθύνονται για τις όποιες καθυστερήσεις, όπως έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν; Η παύση στο τμήμα των ανασκαφών δε θα πάει πίσω συνολικά την κατασκευή του έργου; Οι εργαζόμενοι φταίνε για τη μη έγκαιρη παράδοση των σταθμών; Οι εργαζόμενοι φταίνε για τα λάθη στις μελέτες κατασκευής που έχουν καθυστερήσει τα έργα επιπλέον 6 χρόνια; Σε ένα έργο που θα έπρεπε να απασχολούνται 3.000 εργαζόμενοι, τι νόημα έχουν οι απολύσεις του προσωπικού χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες;».

Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι ζητούν να ανακληθούν οι μαζικές απολύσεις όλων των εργαζομένων στο Μετρό. Να παραδοθούν άμεσα τα μέτωπα εργασίας προς αρχαιολογική διερεύνηση. Να αξιοποιηθεί το εξειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό στις εργασίες του τεχνικού τμήματος, μέχρι να ανοίξουν τα ανασκαφικά μέτωπα. Να τηρηθεί ο αρχαιολογικός νόμος και να πραγματοποιηθεί καταγραφή και τεκμηρίωση των αρχαιολογικών ευρημάτων από το επιστημονικό προσωπικό. Καμία μείωση στους μισθούς. Καμιά αλλαγή στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να σταματήσει η τρομοκράτηση των εργαζομένων.»

 

No comments yet.