«Ανεπαρκής και με ανακρίβειες η απάντηση της Αττικό Μετρό»

Mar 20th, 2013

Gmoulkas.wordpress.com,16.03.2013

Του Γιώργου Μουλκα

Τι υποστηρίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δ. Κουτσούμπα…

Νέο κύκλο δημόσιου διαλόγου ανοίγει η απάντηση της Αττικό Μετρό ΑΕ επί της πρότασης του πολιτικού μηχανικού, δρ ΕΜΠ, Κώστα Ζάμπα, για την ανύψωση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου κατά 2,5 μέτρα με τη χρήση μεταλλικών εσχαρών, ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες κατασκευής του επίμαχου σταθμού, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, χωρίς προσκόμματα.

Την απάντηση της Αττικό Μετρό ΑΕ, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» (βλέπε εδώ), σχολιάζει, με παρέμβασή της στο «Γραφολόγιον», η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, κάνοντας λόγο για «ανεπάρκεια» και «ανακρίβειες» εκ μέρους της εταιρίας.

Αναλυτικότερα, η παρέμβαση της κ. Κουτσούμπα, η οποία συνεργάστηκε με τον κ. Ζάμπα για την επεξεργασία της δημόσιας πρότασης του τελευταίου (βλέπε εδώ), έχει ως εξής:

Η απάντηση της Αττικό Μετρό ΑΕ είναι ανεπαρκής, ως προς το θέμα των εγκαταστάσεων που θα απομακρυνθούν από το επίπεδο -1 του σταθμού του μετρό στη Βενιζέλου, δηλαδή από τον πρώτο υπόγειο όροφο. Στο επίπεδο -1 δεν υπάρχουν ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ενώ τα εκδοτήρια των εισιτηρίων μπορούν κάλλιστα να τοποθετηθούν σε εξωτερικό χώρο, βόρεια και νότια του σταθμού, στις πλατείες Αλκαζάρ και Μπεζεστένι, ή εναλλακτικώς να τοποθετηθούν μόνον αυτόματες μηχανές έκδοσης εισιτηρίων στο εσωτερικό του σταθμού.

»Ως προς το βάρος των προς ανύψωση αρχαιοτήτων, στην πρόταση του πολιτικού μηχανικού Κώστα Ζάμπα αυτό δεν υπερβαίνει τους 1.500 τόνους (αντιθέτως, στην εναλλακτική λύση που είχε εξετάσει η Αττικό Μετρό ΑΕ, το βάρος ήταν το τριπλάσιο), ενώ η πλάκα, δηλαδή το δάπεδο του πρώτου υπόγειου ορόφου, θα κατασκευαστεί εκεί που ήταν προγραμματισμένο να γίνει εξαρχής. Τώρα, γιατί συνεχίζουν να λένε ανακρίβειες περί κατεδάφισης πολυκατοικιών, τι να πω;

»Επιπλέον, ένα μικρό τμήμα των αρχαιοτήτων στη μία πλευρά του σημερινού σκάμματος της Βενιζέλου θα πρέπει να απομακρυνθεί ούτως ή άλλως, για να μπορέσουν να ανυψωθούν οι υπόλοιπες αρχαιότητες, αλλά και για να αποκτήσουν πρόσβαση στο υποκείμενο στρώμα τα μηχανήματα της Αττικό Μετρό ΑΕ. Αυτό το τμήμα των αρχαιοτήτων θα τοποθετηθεί και πάλι στη θέση του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Άλλο όμως είναι να μεταφέρεις ένα τμήμα αρχαιοτήτων με διαστάσεις 5 Χ 20 μέτρα, όπως προτείνει ο Κώστας Ζάμπας, και άλλο να μεταφέρεις όλο το σημερινό σκάμμα με τις αρχαιότητες, διαστάσεων 80 Χ 20 μέτρα. Αυτό είναι απολύτως προφανές.

»Το μόνο σοβαρό σημείο της απάντησης της Αττικό Μετρό ΑΕ είναι ότι δεν επιτρέπεται η εργασία κάτω από ανηρτημένα φορτία, το οποίο θα πρέπει να το ερευνήσουμε. Ωστόσο, αναρωτιόμαστε γιατί και πώς επιτρέπεται σήμερα η εργασία του προσωπικού της Αττικό Μετρό ΑΕ κάτω από τη σημερινή Εγνατία;

»Σε ό,τι αφορά, τέλος, στις ανασκαφικές εργασίες, αυτές δε θα είναι περισσότερες από τις ήδη προγραμματισμένες στο σημείο κατασκευής του σταθμού της Βενιζέλου».

No comments yet.