Υστερόγραφο

Mar 5th, 2013

Μακεδονία, 05.03.2013

Δεν ξέρω πόσοι εκ των Θεσσαλονικέων τάσσονται υπέρ της μεταφοράς των αρχαιοτήτων από τον σταθμό του μετρό της Βενιζέλου στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά».
 

Εκείνο για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι, μετά την ομιλία του Στράτου Σιμόπουλου στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα, οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης λιγόστεψαν. Κι αυτό γιατί ουδείς δύναται να κατανοήσει, ακόμη κι αυτοί που δεν θα είχαν πρόβλημα με τη μεταφορά των αρχαιοτήτων, την πρεμούρα που επιδεικνύει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων να κλείσει άρον άρον το θέμα.

* Λες και οι συρμοί του μετρό βρίσκονται ήδη με αναμμένες τις μηχανές στην αφετηρία, στον σιδηροδρομικό σταθμό, γεμάτοι επιβάτες, και περιμένουν πώς και πώς την ολοκλήρωση του σταθμού της Βενιζέλου προκειμένου να κάνουν το πρώτο δρομολόγιό τους. Με ύφος επιστήμονα που έχει αναλώσει τη ζωή του στη μελέτη και επίλυση τέτοιου είδους περίπλοκων ζητημάτων, ο κ. Σιμόπουλος ξεκαθάρισε με απόλυτο τρόπο ότι «δεν υπάρχει τεχνική λύση για την παραμονή των αρχαιοτήτων στον σταθμό και την έκθεσή τους σε εκείνο το σημείο».

* Επιχειρώντας να στρογγυλέψει τις γωνίες ο γενικός είπε πως «δεν κλείνουμε την πόρτα του διαλόγου», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχουν τεχνικές πιθανότητες να μείνουν τα ευρήματα εκεί», για να φτάσει εν συνεχεία στην κορύφωση της παρέμβασής του τονίζοντας πως «το έργο δεν μπορεί να περιμένει άλλο»! Μιλάμε για ένα έργο το οποίο έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2012 και για το οποίο ούτε ο ίδιος ο κ. Σιμόπουλος είναι σε θέση να διαβεβαιώσει πότε (στο περίπου) θα ολοκληρωθεί. Όλα αυτά βεβαίως ασχέτως της διαχείρισης της υπόθεσης με τις αρχαιότητες της Βενιζέλου.

* Εντύπωση προκάλεσε επίσης και η μάλλον άκομψη επίθεση που εξαπέλυσε ο γενικός προς τον Γιάννη Μπουτάρη, του οποίου τη θέση υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου απέδωσε σε πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ τον κατηγόρησε ότι τείνει ευήκοον ους στον λαϊκισμό. Δεν ξέρω πόσο μακριά βλέπει ο κ. γενικός, αλλά είναι ο μόνος που διέβλεψε ότι πίσω από την όλη υπόθεση παίζεται «κομματικό και πολιτικό παιχνίδι σε βάρος της Θεσσαλονίκης». Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Σιμόπουλος ξεκαθάρισε πως «είμαι εδώ προτάσσοντας χέρι συνεργασίας. Αν επιλέξετε όμως άλλο δρόμο, δεν θα μου αφήσετε πολλά περιθώρια επιλογών», άποψη η οποία ενόχλησε ακόμη και στελέχη της παράταξης Γκιουλέκα.

 

No comments yet.